Bitcoin exchange Hodl Hodl gaat haar software open-sourcen

Een opmerkelijke stap in exchangeland: Hodl Hodl gaat haar software publiekelijk maken op Github, zodat iedereen de peer-to-peer bitcoin-exchange op enig moment kan klonen.

Dat maken de oprichters bekend tijdens het Baltic Honeybadger event, dat dit weekend in Riga plaatsvindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hodl Hodl en open-source

Hodl Hodl is een van meest eigenzinnige bitcoin beurzen met ca. 10.000 klanten wereldwijd.

Zo bieden ze alléén bitcoin (BTC) aan, omdat in hun ogen het bitcoin ecosysteem te vertrouwen is.

Bovendien doen ze - vanwege een aantal redenen - géén know-your-customer (KYC)-controle en dat zijn ze ook niet van plan, zo leggen ze uit in een interview met Coindesk.

Tegenover Coindesk zegt CEO Max Keidun:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]De geschiedenis leert ons dat als overheden marktplaatsen willen sluiten, dat het dan ook gebeurt.

Bij een blokkade of verbod van onze website, kan een activist de code van Github gebruiken en de beurs weer opnieuw in de lucht houden.[/penci_blockquote]

Volgens Keidun is er vooral interesse in de code uit opkomende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika waar mee behoefte is aan het peer-to-peer uitruilen van digitaal geld.

Géén KYC-procedure

Waarom dan géén KYC-procedure? Hodl Hold wil geen persoonlijke klantendata bewaren onder druk van wereldwijde anti-witwasverordeningen (AML), zo licht CTO Roman Snitko toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]We geloven dat KYC- en AML-procedures meer schade berokkent aan gezagsgetrouwe gebruikers. Het doel heiligt de middelen en daar doen we niet aan mee.

We zien dat exchanges regelmatig gehackt worden, waardoor persoonlijke data in handen komt van hackers en criminelen.

Ook vinden wij deze procedures niet effectief om het witwassen van geld of financiering van terrorisme te bestrijden. Men vindt altijd manieren om de wet te omzeilen.[/penci_blockquote]

Het standpunt van de ruilbeurs staat lijnrecht tegenover de wet - en regelgeving in Europese lidstaten. Ook in Nederlandse wet wordt na goedkeuring van de Tweede Kamer Europese anti-witwasregels geïmplementeerd.

Een van de gevolgen is dat een buitenlandse ruilbeurs zonder vestiging in Nederland of Europa van dienstverlening in Nederland is uitgesloten.

Naar eigen zeggen is deze protectionistische maatregel bedoeld om 'de integriteit van haar financiële stelsel te beschermen', zo citeerde de Nederlandsche Bank de woorden uit de Kamerbrief van minister Hoekstra (CDA).

Ook het internationale adviesorgaan Financial Action Task Force (FATF) wil een nieuw 'tracking'-systeem om overheden en andere (opsporings-) instanties inzage te geven in de transacties op de openbare netwerken. Tegenover de FATF bestaat ook onder de Nederlandse cryptocommunity veel weerstand.

Het doel van deze regels? Het gemakkelijker delen van (persoonlijke) gegevens van mensen die actief zijn in de wereld van cryptomunten.

Bovendien: ook peer-to-peer ruilbeurzen zoals LocalBitcoin, Bisq en Hodl Hodl zijn gebonden aan deze regels.

Lees ook - ’15 landen ontwikkelen software om Bitcoin en crypto transacties te volgen’

Multisig verkoop van bitcoin (BTC)

De oprichters van Hodl Hodl vinden echter dat ze niet aan deze wetgeving hoeven te voldoen, omdat ze géén bitcoin of fiat vasthouden op hun platform.

De beurs biedt een escrow-service aan waarbij de verkoper zijn BTC vergrendelt in een multi-signature smart contract totdat de koper zijn fiat verzendt.

Het vrijgeven van de bitcoin vereist twee van de drie handtekeningen van de koper, verkoper en Hodl Hodl (die optreedt als scheidsrechter wanneer er een geschil is, red.).

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Max Keidun, oprichter Hodl Hodl"]"We raken de BTC niet aan, matchen gebruikers niet automatisch en houden geen geld in onze portefeuilles.

We creëren multisigs in een openbare blockchain,"[/penci_blockquote]

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Roman Snitko, CTO"]We voorzien dat wet - en regelgevers steeds wanhopiger gaan worden om de verspreiding van bitcoin te beheersen. Wij weigeren hiervan het slachtoffer te zijn.[/penci_blockquote]

'Appstore voor bitcoin'

In zijn presentatie tijdens de Baltic Honeybadger in Riga wil Hodl Hodl ook om "een slimme appstore voor bitcoin" openen.

Een van de plannen is om eigenaren van webshops het gemakkelijker te maken om bitcoin betalingen te accepteren. Hodl Hodl wil hiervoor binnenkort ook open-source software gaan vrijgeven.

Impressie Hodl Hodl

Interesse hoe de peer-to-peer exchange werkt? Bekijk het onderstaande introductiefilmpje.

Lees meer over:
Hodl Hodl

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...