’15 landen ontwikkelen software om Bitcoin en crypto transacties te volgen’

Vijftien landen, waaronder de gehele G7-landen, zijn bezig met een systeem om transacties op het netwerk van bitcoin en andere cryptomunten te volgen. Dat zegt het mediabedrijf Nikkei uit Tokio.

De Financial Action Task Force (FATF) is bezig om hun aanbevelingen op een rijtje te zetten. Het nieuwe systeem moet nieuwe inzichten bieden voor overheden en andere instanties om inzage te krijgen in de transacties op de openbare netwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het doel van deze regels? Het gemakkelijker delen van (persoonlijke) gegevens van mensen die actief zijn in de wereld van cryptomunten.

Controle

Deze maatregelen en stappen worden onderbouwd met redenen als ‘illegale activiteiten tegengaan’ zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

Een opmerkelijke reden, want uit veel cijfers blijkt juist dat het merendeel van de transacties op het netwerk van bitcoin níet gebruikt wordt om hele gekke dingen te doen.

Twee voorbeelden:

Dit soort cijfers betekenen niet dat bitcoin en ander cryptomunten niet gebruikt worden door misdadigers. Dat zal vast gebeuren. Maar als je dat doet maak je transacties die voor átijd in de boekhouding van een openbaar netwerk staan. Dan moet je als crimineel wel heel erg zeker van je zaak zijn.

In de praktijk komt dit vooral neer op minder privacy voor iedereen, tegenover (misschien) een heel klein beetje meer veiligheid. Je kunt jezelf afvragen of dat het waard is.

De topbestuurders van bijna alle grote landen in de wereld vinden in ieder geval van wel…

Het systeem

Het nieuwe systeem moet in 2020 worden geïntroduceerd in alle deelnemende landen. Het voorstel is een toevoeging op de eerdere aanraders van FATF. Alle 37 lidstaten van de FATF wordt aangeraden serieus te kijken naar de implementatie van deze extra controlepunten.

De bedoeling is dat de regels worden ingevoerd in elk land, waarna de bedrijven die er mee te maken hebben zorgen voor de handhaving. Denk aan cryptobeurzen en andere financiële instellingen.

Mede daarom werd eerder dit jaar ook de noodklok geluid vanuit de industrie.

Het worden spannende tijden wereldwijd als je kijkt naar bitcoin, cryptomunten en regulatie. Sommige landen zullen verder gaan dan andere.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFATF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)