Bitcoin futures markt herstelt: ‘openstaande contracten’ naar $3 miljard

Na de marktdip medio maart zakte ook de bitcoin futuresmarkt in elkaar. Ruim zes weken later is het aantal openstaande futurecontracten weer op peil. De ‘open interest’ doorbreekt de grens van $3 miljard. Kortom, er vloeit weer meer geld naar de ‘papieren’ Bitcoin.

Bitcoin (BTC) futures

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse marktonderzoeker Skew.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen.

Elk contract heeft een koper én verkoper nodig. Een toename in ‘open interest’ betekent dus: een toename in futures waar zowel een koper als verkoper voor is, Maar het contract is nog niet gesloten is het voordeel van één partij, vandaar de term ‘open’.

De hamvraag: gaat de prijs stijgen of dalen vóórdat het contract afloopt? Dat is het spel en de ‘gok’ van professionele handelaren.

De markt is verdeeld in gereguleerde marktplaatsen (CME, Bakkt) en ongereguleerde beurzen, voornamelijk gevestigd in Azië. De eerste groep bezit een volledige licentie om financiële instellingen in de VS van futures te voorzien. Denk aan handelshuizen, family offices, hedgefondsen etc.

Bitcoin futures markt herstelt: ‘openstaande contracten’ naar $3 miljard

Openstaande futures. Bron: Skew

Marktdip

Hoe is de groei te verklaren? Zoals bekend is de prijs van bitcoin in de nacht van 12 op 13 maart fors gedaald naar even zelfs $3.850.

In de periode was het vertrouwen onder beleggers en speculanten groot. Medio februari, toen ook de spotprijs boven de $10.000 handelde, was de ‘open interest’ boven de $5 miljard geraakt.

Maar met name bij BitMEX is de activiteit scherp gedaald. De beurs moest op die beruchte nacht zelfs de matching engine tussen kopers en verkopers stopzetten. Dat heeft geleid tot minder vertrouwen in deze beurs, waarna beleggers wegbleven.

Anderen, zoals Binance/FTX en Bybit hebben daarvan weten te profiteren en wat marktaandeel van ‘MEX’ afgesnoept.

CME

Zoals gezegd bedienen CME en Bakkt de professionele handelshuizen van futures. Ook bij CME is een groei in activiteit waarneembaar in ‘open interest’.

Bitcoin futures markt herstelt: ‘openstaande contracten’ naar $3 miljard

Op dit moment handelt Bitcoin voor een prijs van $8.870. Lees hier de Bitcoin Update van maandagavond: ‘Gaan we door de $9.500?’

Neem ook een kijkje in ons Telegram kanaal en praat mee over het nieuws!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...