‘Bitcoin (BTC) en goud meer in trek door onrust financiële markten’

Particuliere beleggers kopen in toenemende mate de assets bitcoin (BTC) en goud door de onrust op de aandelen - en obligatiemarkt. Dat melden de analisten van de website London Economic die zich baseren op data van ruilbeurs eToro. Een van de verklaringen dat kapitaal vlucht in 'decentrale' assets, is de oplopende handelsoorlog tussen de VS en China, aldus analist Simon Peters van eToro.

Bitcoin (BTC) en goud meer in trek

Uit de onderstaande grafiek, gebaseerd van eToro, zijn een aantal pieken opvallend:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goud geldt al langer als een 'vluchthaven', zodra de onrust op de financiële markten toeneemt. Ook politiek gezien zijn er een aantal 'brandhaarden' zoals Hongkong en het Midden-Oosten.

Ook de kans op een harde Brexit van het Verenigd Koninkrijk neemt toe.

De goudprijs (in dollars per ounce, red) is met bijna 18% gestegen de afgelopen zes maanden. Beleggers op het platform zien in bitcoin (BTC) steeds meer een alternatief, een digitaal oppotmiddel voor de toekomst.

'Bitcoin (BTC) en goud meer in trek door onrust financiële markten'

Goudprijs in 2019 (bron: Tradingview, US$ / OZ)

Want één van de voordelen van zowel goud als bitcoin is dat de waarde niet afhankelijk is van een centrale entiteit zoals een staat of bank. Het is een schaars goed, dat zeer lastig te produceren is.

'Bitcoin (BTC) en goud meer in trek door onrust financiële markten'

% verandering in de dagelijkse goud en bitcoin posities op eToro tussen januari 2018 en juli 2019
(bron: eToro)

Bitcoin (BTC) prijs

Het is algemeen bekend dat ook de prijs van één bitcoin dit jaar sterk is gestegen. De dominantie van BTC in de markt is gestegen naar bijna 70%.

'Bitcoin (BTC) en goud meer in trek door onrust financiële markten'

Analist Simon Peters van eToro ziet nog de nodige systeemrisico's op de cryptomarkt zoals marktvolumes die niet kloppen en cryptobeurzen die kwetsbaar zijn voor hacks. Maar hij ziet ook:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Simon Peters, eToro UK"]Bitcoin deelt met goud dat de voorraad eindig is. Er is een 'hard cap' van 21 miljoen BTC. Niet zoals goud is het een decentrale asset, wordt de prijs niet beïnvloed door inflatie en is het goedkoper op te slaan dan goud. [/penci_blockquote]

Bitcoin en goud meer synchroon dan ooit

Bitcoin is eerder dit jaar door een aantal prominente economen en analytici als ‘veilig haven’ bestempeld. Het is manier om je te ontkoppelen van een financieel en economisch systeem, dat steeds meer ontwricht raakt.

Het non-soevereine en veilige karakter (geen last van inflatie) van zowel goud, zilver als bitcoin spreekt beleggers blijkbaar aan.

Persbureau Bloomberg publiceerde onlangs een grafiek, waarbij de koers van bitcoin en goud gecorreleerd waren.

De koersontwikkelingen van de afgelopen drie en twaalf maanden zijn onderzocht en geclassificeerd in drie categorieën: allebei stijgend, allebei dalend en tegenovergesteld in groei en daling.

Conclusie: bitcoin en goud lopen (bijna) synchroon aan elkaar.

'Bitcoin (BTC) en goud meer in trek door onrust financiële markten'

De koersen gingen 51% de afgelopen twaalf maanden dezelfde kant op, maar deze correlatie is de afgelopen drie maanden gestegen naar 58,6%. Waar de correlatie over het afgelopen jaar 0,496 was, is dat gestegen naar 0.827.

Op moment van schrijven is de prijs van één bitcoin $9.569 op Bitstamp op moment van schrijven. Lees hier de technische analyse van Het Crypto Huis: gaan we doorstoten naar $9.800?

Bitcoin Journaal #6

Blijf op hoogte en check ons wekelijkse Bitcoin Journaal, editie nummer 6.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...