Bitcoin 'halving' is over één jaar, terwijl HODLers nu al 60% van alle bitcoin bezitten

Bitcoin 'halving' is over één jaar, terwijl HODLers nu al 60% van alle bitcoin bezitten

Over één jaar vindt de eerstvolgende bitcoin halving plaats; het moment waarop de hoeveelheid bitcoin die kan worden gedolven halveert. Op dat moment zal de monetaire inflatie van bitcoin voor het eerst officieel onder dat van centrale banken uitkomen.

Ondertussen blijkt dat zo'n 60% van de bitcoins inmiddels al in handen is van lange termijn HODLers. Droogt het aanbod van bitcoins op de markt langzaam op?

Lees ook: Bitcoin (BTC) prijs op $7.815, slechts 732.000 adressen hebben meer dan 1 BTC

Bitcoin inflatie lager dan centrale banken door halving

Over één jaar is het weer zover. Dan zal rond mei 2020 de eerstvolgende bitcoin halving plaatsvinden. Op block nummer 630.000, ruim 50.000 blocks vanaf nu, zal het aantal bitcoins dat de miners per block kunnen delven automatisch halveren.

Op dit moment verdienen de miners gezamenlijk nog 12,5 BTC per gedolven block. Deze beloning, ook wel de block rewards genoemd, zal na de bitcoin halving afnemen tot nog maar 6,25 BTC per block.

Omdat het minen naar bitcoins de enige manier is om nieuwe bitcoins in circulatie te brengen betekent dat een halvering van de jaarlijkse inflatie. Die zal van zo'n 3,8% dalen naar 1,8%.

Dat schept een historisch precedent omdat de inflatie van bitcoin vanaf dat moment voor het eerst lager zal zijn dan het streefgetal van 2% dat centrale banken aanhouden.

Eerdere bitcoin halvings

Twee maal eerder vonden er bitcoin halvings plaats. De eerste was in 2012 en verminderde de block rewards van 50 naar 25 BTC per block. In 2016 volgde de tweede bitcoin halving en halveerden de block rewards opnieuw tot de huidige 12,5 BTC per block.

Het proces is voorgeprogrammeerd om zich elke vier jaar te herhalen totdat de uitgifte van nieuwe bitcoins per block uiteindelijk is gereduceerd tot minder dan 1 satoshi, de kleinste hoeveelheid bitcoin die mogelijk is. Daarna zijn alle 21 miljoen bitcoins gedolven. Dat zal naar schatting rond 2140 gebeuren.

Een daling van de jaarlijkse inflatie is voor bitcoin bezitters goed nieuws. Omdat er minder bitcoins gedolven worden zal ook het aanbod van nieuwe bitcoins op de markt afnemen.

Aangezien de bitcoin prijs, net als andere markten, bepaald wordt door vraag en aanbod zou dat gunstige implicaties voor de koers moeten hebben.

Voor de voorgaande bitcoin halvings lijkt dat in ieder geval wel zo te zijn geweest. Vlak na de halving in 2012 steeg de prijs van bitcoin van zo’n $12 in één keer door naar $260. Om daarna even op adem te komen voor de bull run die uiteindelijk leidde tot een prijs van $1200 per bitcoin.

Bitcoin 'halving' is over één jaar, terwijl HODLers nu al 60% van alle bitcoin bezitten
De prijs van bitcoin ten opzichte van de inflatie. Bron: charts.woobull.com

De bitcoin halving van 2016 leidde initieel slechts tot een kleine stijging. Toch begon kort erna de opwaartse trend die uiteindelijk tot de bull run van 2017 leidde. Bitcoin bereikte toen een record van bijna $20.000 per bitcoin.

Handelsvolume miners is laag

Toch moet er een voorzichtige noot bij geplaatst worden. Het aantal bitcoins dat miners op de markt aanbieden is tegenwoordig namelijk relatief klein vergeleken bij het totale aanbod op de markt.

Veel van het aanbod is immers afkomstig van handelaren en speculanten. En naar mate de markt groeit zal dat alleen maar toenemen, terwijl de miners nooit meer bitcoins kunnen minen.

Een vermindering van de bitcoins die miners inbrengen zal vermoedelijk dus niet direct leiden tot een significante daling in het totale aanbod. De effecten zullen waarschijnlijk na verloop van tijd in de markt doorsijpelen.

Wel zal er op voorhand en op het moment zelf waarschijnlijk veel worden gespeculeerd over de prijs, wat tot prijsstijgingen en volatiliteit kan leiden.

Droogt de markt op?

De bitcoin halving is niet het enige dat aanbod van de markt onttrekt. Een steeds grotere hoeveelheid bitcoins is namelijk al in het bezit van lange termijn HODLers.

Zo’n 10,5 miljoen BTC is bijvoorbeeld opgeslagen in wallets die al een jaar of langer niet zijn aangeraakt, zo blijkt uit informatie van bitinfocharts.com. Dat is ongeveer 60% van de totale hoeveelheid bitcoins.

Bitcoin 'halving' is over één jaar, terwijl HODLers nu al 60% van alle bitcoin bezitten
Een grafiek van de hoeveelheid BTC ten opzichte van hoe lang ze onaangetast zijn geweest. Bron: Bitinfocharts.com

De bezitters ervan hebben de gehele crypto-winter al uitgezeten en het is daarom onwaarschijnlijk dat zij nu opeens wel besluiten te verkopen.

Ongeveer 2,4 miljoen BTC is zelfs al sinds 2012 niet aangetast. Dat zijn mogelijk bitcoins die verloren zijn gegaan en nooit meer in circulatie komen.

De totale hoeveelheid verhandelbare bitcoins is op dit moment dus nog maximaal zo’n 7 miljoen BTC. In de laatste 24 uur werden ongeveer 1 miljoen BTC verhandeld.

De cijfers benadrukken nog maar eens hoe schaars bitcoin eigenlijk is. En in combinatie met de aankomende bitcoin halving zal die schaarste in de toekomst alleen maar toenemen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin Update: daalt prijs door richting $50.000?

Bitcoin (BTC) beleeft een roerige week. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario's. Sinds de crash op 18 a...

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

'Bitcoin kan goed zijn voor het milieu', volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogeli...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Lees meer

Net binnen

Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency's kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorst...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal invest...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

BUX haalt 67 miljoen euro op, WeChat eigenaar doet mee

BUX heeft 80 miljoen dollar (67 miljoen euro) opgehaald aan nieuwe investeringen. De Nederlandse broker biedt ook cryptovalut...

Lees meer