Bitcoin interessant voor beleggers en banken, Microsoft en JPMorgan aan de blockchain

Vraag een gemiddelde vooraanstaande bancaire CEO of CFO om iets te zeggen over bitcoin, crypto of blockchain en het blijft verdacht stil. Het betreft immers een industrie gebouwd op vertrouwen en stabiliteit. Dit terwijl crypto behoorlijk besmet is door recente fraudezaken en bijzonder grote volatiliteit.

Ironisch, want achter de schermen zijn er maar weinig sectoren waar zo hard gewerkt wordt aan blockchain projecten als in de financiële dienstverlening. Onze eigen centralebank kijkt ook naar toepassingen van blockchains.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bank of America heeft bijna 60 blockchainpatenten aangevraagd. Toch weigert zij journalisten te spreken over de stappen die zij maakt met de distributed ledger technologie.

JPMorgan’s CEO Dimon dreigde in 2017 met het ontslag van welke werknemer dan ook die werd betrapt op de handel in bitcoin. Vandaag de dag ontwikkelt het bedrijf zijn eigen digitale token.

JPMorgan in samenwerking met Microsoft

In een gezamenlijke verklaring, die vandaag werd gepubliceerd, legde JPMorgan verder in meer detail uit wat de samenwerking die zij met Microsoft is aangegaan inhoudt. En dat is niet alleen voor bedrijven die de publiek beschikbare Quorum-blockchain van JPMorgan willen gebruiken.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Umar Farooq, global head of Blockchain bij J.P Morgan”]“We are incredibly proud of the success Quorum has had over the last four years, as organizations around the world use Quorum to solve complex business and societal problems via blockchain solutions”[/penci_blockquote]

De twee bedrijven, die gezamenlijk gewaardeerd worden op $1,3 biljoen dollar, zeiden dat ze een ‘memorandum of understanding’ hebben ondertekend om de adoptie van de blockchain onder grote ondernemingen te versnellen.

Adoptie financiële instellingen

s Werelds grootste, meest gecentraliseerde en machtigste instellingen omarmen nu de technologie die eigenlijk ontworpen is hen van hun troon te stoten. De banken realiseren zich dat in de kern blockchain slechts code betreft dat de boekhouding en administratie vereenvoudigen.

Al honderden jaren hebben bankiers blijk gegeven van meesterschap in het bijhouden van grootboekrekeningen. Ze zijn niet van plan om dat op te geven.Van BNP Paribas toto Citigroup, van Nasdaq tot Mastercard en Visa, de grootste namen maken stappen in het testen en de adoptie van de blockchain.

En velen zijn daarbij net zo geïnteresseerd in bitcoin en cryptovaluta zelf.

Citibank is een samenwerking aangegaan met Barclays om een blockchain app store te lanceren. ING en BNP Paribas zijn slechts twee van meerdere grote banken die samen ‘komgo’ opzetten, een blockchain trade commodity netwerk. UBS werkt samen met BNY Mellon, Deutsche Bank en Santander om digitaal geld uit te kunnen wisselen.

Fidelity, dat nu 100 medewerkers in dienst heeft die zich bezighouden met cryptovaluta, heeft een digitale bewaardienst voor institutionele beleggers gelanceerd en bouwt aan een handelsplatform voor de aankoop van crypto.

Helft institutionele beleggers interesse in crypto

Waarom? Dat blijkt bijzonder simpel. Uit nieuw onderzoek door Fidelity Investments blijkt namelijk dat bijna de helft van de institutionele beleggers digitale activa waardig acht om in portefeuille te houden.

Onder leiding van Fidelity CEO Officer Abigail Johnson is het bedrijf in 2015 al begonnen met het minen van bitcoin. Zij zette Fidelity Digital Assets op, waarmee zij in wil springen op de interesse van Wall Street om digitale activa in bezit te hebben en te verhandelen.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat 47 procent van de institutionele beleggers namelijk digitale activa de moeite waard vindt om in te investeren. Hetzelfde percentage geeft aan dat ze crypto kunnen waarderen omdat het zo’n innovatief product betreft. Uit het onderzoek bleek ook dat 46 procent van de respondenten de lage correlatie tussen cryptovaluta en andere activaklassen kan waarderen.

Volgens het onderzoek, dat 441 institutionele beleggers van november tot februari ondervroeg, geeft 72 procent er de voorkeur aan om beleggingsproducten te kopen die digitale activa bevatten. Dit terwijl 57 procent er zelfs voor kiest om cryptovaluta het liefst direct aan te kopen.

Bronnen: Bloomberg, Forbes