Het nut van Bitcoin: Kirgizië legt deel betaalverkeer plat na politieke onrust

Kirgizië heeft het betaalsysteem SWIFT (deels) opgeschort. Zo zijn er bepaalde bankactiviteiten stopgezet totdat de politieke situatie in het land stabiliseert. Het is wederom een schoolvoorbeeld van waarom decentraal geld en dus Bitcoin zo belangrijk is.

Onrust in Kirgizië

Maar waarom? Wat is er precies in dit Centraal-Aziatische land aan de hand? Na de parlementsverkiezingen braken er massale protesten uit. Aanhangers van de oppositie bestormden overheidsgebouwen en dwongen het kabinet af te treden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als reactie op deze protesten is besloten om de macht over het geld te gebruiken om de boel tot bedaren te brengen.

De centrale bank maakte deze maatregel omtrent SWIFT woensdag bekend. Ze eist dat commerciële banken en niet-bancaire financiële instellingen hun activiteiten opschorten.

Nieuwe onrust

Dat zorgt weer voor extra onrust in het land. De Kirgizische president Sooronbai Jeenbekov heeft vrijdag in Bishkek namelijk de noodtoestand uitgeroepen. Hij zei gaf toen wel aan te willen aftreden zodra er een nieuw kabinet is benoemd.

Een vertegenwoordiger van de centrale bank legt uit dat de tijdelijke maatregelen bedoeld zijn om uitstroom van kapitaal uit het land te voorkomen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De genomen maatregelen zijn nodig om het systeem te beveiligen en de assets te waarborgen. De Nationale Bank volgt de situatie op de voet. Naarmate de situatie stabiliseert zal het banksysteem weer normaal gaan werken.[/penci_blockquote]

Daarnaast zijn ook alle geldautomaten tijdelijk onbruikbaar gemaakt. Naar verluidt blijft het nationale betalingssysteem ‘Elcard’ wel werken om niet-contante betalingen uit te voeren.

Bitcoin

Kapitaalcontroles? Een stop op het gebruik van contant geld? Het klinkt misschien als een open deur, maar deze politieke onrust laat het gevaar zien van centralisatie. Er is één partij die klaarblijkelijk in bepaalde situaties kan bepalen wat er met het geld van de burgers mag gebeuren.

De oplossing is net zo’n open deur: Bitcoin. Het is decentraal geld, zonder baas en zonder bank. Het geeft de soevereiniteit over vermogen weer terug aan de eigenaar. Kapitaalcontroles zijn onmogelijk en geld is geen machtsmiddel meer.

Waar contact geld deze functie wél heeft, is de samenleving zo gedigitaliseerd dat we niet om banken en digitale betalingen heen kunnen. En als dan de pinautomaten worden uitgezet, blijven er weinig alternatieven over.

Bitcoin kan hier gelukkig wel als alternatief fungeren. Het nadeel is wel dat de Nationale Bank van Kirgizië cryptovaluta geen legale status geven, schrijft Cointelegraph.

Wil je meepraten over dit soort nieuwtjes? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC