Bitcoin koers bij $6.900, BTC voorraad op exchanges slinkt met 10%

De bitcoin (BTC) koers schommelt net onder de $7.000. Op de financiële markten stijgen aandelen en goud, maar BTC weet vooralsnog niet de weg omhoog te volgen.

Wat verwachten de analisten op Twitter?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers

De bitcoin koers is de afgelopen maand hersteld na een dip onder de $5.000. De huidige koers ervaart hevige weerstand bij de $7.000 zone.

In een bullish scenario moet de koers hier doorheen voor nieuw momentum naar boven, aldus de analist van CryptoCurrencyNederland. In een bearish scenario ziet het er minder florissant uit en liggen er support levels bij $6.700, $6.500 en $6.200 volgens deze analist.

Wat minder in het voordeel werkt van bitcoin, is het licht afnemende handelsvolume de afgelopen weken. Beleggers zijn te angstig om een richting te kiezen.

Zo is er volgens de Fear & Greed Index van Alternative.me sprake van “extreme angst”, getuige de score van “18” op een schaal van 0 tot 100.

Bitcoin (BTC) koers afgelopen 30 dagen (bron: Coinpaprika)

Coronacrisis en schuldenberg

Zoomen we even uit, dan vindt de bitcoin halving over minder dan 30 dagen plaats in een markt vol onzekerheid.

Even in een notendop: overheden en centrale banken hebben de afgelopen weken de geldvoorraad in de economieën verder uitgebreid.

Dat gaat via een ingewikkeld systeem van opkopen van staatsobligaties, een proces wat ‘gold bug’ Mike Maloney in dit filmpje met animaties goed uitlegt. De nieuwe geldcreatie zorgt ervoor dat overheden zich nog meer in de schulden steken.

Ook in Nederland groeit de staatsschuld weer, onder meer vanwege een noodpakket van 60 miljard euro voor het bedrijfsleven.

In de VS is er allang geen sprake meer van een ‘schuldplafond’. De schuldenberg van de Amerikaanse overheid is de afgelopen decennia fors gestegen naar een niveau boven de 24.000 miljard dollar.


source: tradingeconomics.com

Op de aandelenmarkten zijn handelaren en retail-beleggers in cash gevlucht, met een stijgende dollarprijs tot gevolg. Omdat bitcoin ook in dollars wordt afgemeten, heeft een stijgende dollar ook een prijsdrukkend effect op BTC.

Wat gaat de cash heen?

Maar wat nu? Wat gaan banken en bedrijfsleven met het nieuwe geld doen? Houden ze een deel op de plank of steken ze het opnieuw in de aandelenmarkten?

De S&P 500, de belangrijkste aandelenindex van de VS, laat de afgelopen week weer een stijging zien van 2.736 punten naar een sluiting van 2.845 punten. Ook goud wist 15% te plussen de afgelopen 30 dagen.

Zo was er sprake van een zéér hoge correlatie tussen bitcoin en S&P 500. Kan bitcoin meeprofiteren met de aandelenmarkten? Het beeld is vooralsnog dat bitcoin weinig tot geen nieuwe investeerders aantrekt in de huidige markt.

Misschien dat de vraag naar bitcoin onder fondsen en andere handelaren die bekend zijn met de asset, juist wél toeneemt. Volgens econoom en handelaar Alex Krüger (51.400 Twitter-volgers) breken er over 12 maanden betere tijden aan voor BTC.

Correlatie met S&P

Ook analist Josh Rager voorziet dat bitcoin niet op de eerste plek staat om te profiteren zodra de Federal Reserve nieuw geld in de Amerikaanse economie blijft pompen.

Hij wijst er tevens op dat de correlatie van bitcoin met aandelenindex S&P 500 nog steeds 0.4 is. Met andere woorden: deze correlatie is nog steeds vrij hoog. Wat betekent: stel dat aandelen stijgt, dan is er een 40% kans dat bitcoin dan volgt.

‘Hodlers’

Zoomen we even in op de cryptomarkt. Marktonderzoeker Glassnode komt met een leuk feitje. Sinds januari 2020, circa drie maanden geleden, is er 10% minder bitcoin onder beheer van exchanges. Zet de trend van eigen beheer van BTC dan door?

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...