Bitcoin koers steeg +19% deze week, ‘correlatie met S&P 500 piekte’

De afgelopen 30 dagen is er een zéér sterke correlatie geweest tussen Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500, zo concludeert The Block op basis van nieuw onderzoek. Afgelopen week kwam Coinbase tot een andere conclusie, maar ze baseerden zich op een langere tijdsperiode.

Bitcoin koers afgelopen week

Bitcoin kan terugkijken op een prima week na toch wel een turbulente periode. Uitgaande van de slotkoersen op zaterdag 14 en 21 maart is er sprake van een stijging van $5.200 naar $6.185. Een plus van afgerond 19%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op moment van schrijven handelt de koers net onder de $6.000 en lijkt een correctie toch in de maak.

Bitcoin scoort daarmee een beter rapportcijfer dan vele andere assets, zo blijkt uit dit overzicht van Decrypt.

Bitcoin koers steeg +19% deze week, ‘correlatie met S&P 500 piekte’

Tabel bron: Edward Jones

Alle belangrijke aandelenmarkten staan diep in de min deze afgelopen week. Overheden, Europa en de VS voorop, trachten grip te krijgen op het Coronavirus.

Wereldwijd zijn er 337.000 mensen met de COVID-19 ziekte. Het dodental is opgelopen naar 14.400, zo rapporteert Worldmeters. Bijna 96.000 patiënten zijn ‘genezen’.

Overheden hebben miljardensteun aangekondigd om bedrijven en huishoudens te compenseren. Centrale banken verlagen de rente en kopen massaal staatspapieren op om de economische motor aan de praat te krijgen.

Beleggers hebben echter geen vertrouwen in de maatregelen en straffen deze af op de beurs. Met name aandelen van vliegtuigmaatschappijen hebben het zwaar te verduren.

The Block heeft de dip van de S&P 500 vergeleken met eerdere crises. Daaruit blijkt dat de dip nog enigszins verbleekt bij de dotcomcrisis (2000-2002) en de financiële crisis.

Bitcoin koers steeg +19% deze week, ‘correlatie met S&P 500 piekte’

Correlatie bitcoin en S&P 500

Afgelopen week ging bitcoin dus zijn eigen gang: BTC staat op winst, terwijl de S&P 500 aandelenindex op 15% verlies staat.

Dat bevestigt het onderzoek van Coinbase, waarin de onderzoekers concluderen: Bitcoin en aandelen zijn ‘wel eens’ gecorreleerd, maar BTC gaat vaker zijn eigen gang.

Opvallend detail: ze deden hun uitspraken over een periode tussen 2015 tot maart 2020 (zie onderstaand overzicht).

Bitcoin koers steeg +19% deze week, ‘correlatie met S&P 500 piekte’

The Block zoomt op basis van Coin Metrics en Factset data veel dieper in op een korter tijdsframe van slechts 30 dagen.

Daaruit blijkt wel degelijk – op momenten – een zéér sterke correlatie van 0.5 tot 0.6 op een schaal 0 tot 1. Feitelijk bevestigt men hiermee de eerdere bevindingen van Coinbase.

Bitcoin koers steeg +19% deze week, ‘correlatie met S&P 500 piekte’

Ook analist Josh Rager verwacht dat de correlatie tussen beide entiteiten voorlopig sterk blijft.

Gezien de exponentiële groei van het Coronavirus en de toenemende onzekerheid op de financiële markten, volgt er nog een spannende pre-halving periode voor BTC.

Chainalysis

Het is inzichtelijk om de verplaatsingen van de grote hoeveelheden bitcoin op de blockchain te volgen, adviseert Chainalysis. Zodra er veel BTC naar exchanges verplaatst wordt, is dat een indicatie voor de prijsactie in de nabije toekomst.

Uit hun onderzoek bleek ook dat een significant deel van de 14,2 miljoen bestaande bitcoin onaangeraakt bleef onder het beursgeweld. 712.000 BTC is er in enkele dagen (donderdag 12 en vrijdag 13 maart) verschoven, slechts 5% van het totale aantal. Kortom, de lange termijn belegger houdt vast aan haar bezit, ondanks een rimpeling op de markt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...