Bitcoin en Microsoft is een gouden combinatie, aldus columnist Raoul Esseboom

Column Raoul Esseboom – De afgelopen maand is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Bitcoin (BTC) is gestegen van een magere $5.200 naar ruim $8.200. Een van de verklaringen is dat er steeds meer interesse ontstaat voor bitcoin. En zo regende het nieuws vanuit Consensus, het grootste blockchain congres ter wereld: van Microsoft die op het bitcoin netwerk gaat bouwen tot Starbucks die betalingen in BTC wil gaan accepteren.

Ajax en popcorn

Er is meer gebeurd. Ook speelde Ajax zijn laatste wedstrijd van het seizoen waarin het vrijwel zeker kampioen van de Eredivisie zou worden. Die wedstrijd ga ik kijken met wat popcorn, dacht ik. Om 19:00 uur fietste ik als een razende naar de Albert Heijn om een zak mais te kopen. Daarnaast bedacht ik mij dat de vaatwasblokjes op waren, dus die pikte ik even even mee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Albert Heijn bonuskaart

Eenmaal aangekomen bij de Albert Heijn zet ik mijn fiets op slot, sprint richting gangpad twee en drie, pak de vaatwasblokjes en een pak mais en loop snel door naar de zelfscanafdeling.
Ik scan het pak mais en de vaatwasblokjes en zie dat ik bonus heb; hé wat fijn! Maar ik heb geen bonuskaart. “Heb jij even een bonuskaart te leen?” vraag ik aan een werknemer van de AH. “Ja hoor, maar er ligt er ook eentje naast het pinapparaat!” antwoord ze. “Oh potver, dat had ik even gemist” zeg ik.

De Albert Heijn geeft al tijden ‘gratis’ bonuskaarten weg. Dit niet omdat ze iedereen zo aardig vinden en ons een constant voordeel gunnen. Het is AH natuurlijk te doen om de informatie die ze van ons nodig hebben. Vrij logisch ook. Hoe analyseert de AH dit? De anonieme bonuskaart die jij gebruikt slaat alle aankopen op. Zo kan de grootgrutter zien welke aankopen er zijn gedaan en met welke frequentie deze gedaan worden, maar niet door wie.

Privacy

Maak jij echter online een persoonlijke bonuskaart aan, dan analyseert Albert Heijn jouw aankopen en websitebezoeken. Deze inzichten zijn gekoppeld aan je identiteit. Denk aan je naam, leeftijd, e-mail en woonplaats.

Gegevens zoals het IP-adres van je computer, tablet smartphone, smartwatch of tablet, slaat de multinational maximaal 27 maanden op. Deze worden vergeleken met het koop- en bezoekgedrag van andere consumenten en daarna onomkeerbaar versleuteld.

Het koppelen van de bonuskaart aan een identiteit is naar mijn mening prima. Als het individu maar volledig zeggenschap heeft over welke informatie hij of zij vrij wil geven. Dit beschrijf ik ook in een eerdere column.

Microsoft

Microsoft heeft dat ook door. Het bedrijf heeft namelijk de afgelopen twaalf maanden gebrainstormd over het toepassen van blockchain voor digitale identiteiten. Uitkomst is dat we toe zijn aan een nieuw model voor digitale identiteit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Ankur Patel, Principal Program Manager bij Microsoft”]Een model dat de privacy en veiligheid van personen in de fysieke en digitale wereld verbetert. [/penci_blockquote]

Maar om dit te bereiken is er volgens de techgigant een robuust netwerk nodig. Een decentraal ecosysteem, dat toegankelijk is én open source. Je raadt het al, ze bouwen op het netwerk van Bitcoin. Dit project heeft Microsoft de naam ION (Identity Overlay Network) gegeven.

ION (Identity Overlay Network)

Het Bitcoin netwerk fungeert nu als basislaag digitale identiteiten te kunnen verifiëren. Dit omdat het bitcoin netwerk heeft laten zien een van de meest krachtige en betrouwbare netwerk te zijn. Op zich al bijzonder dat een bedrijf als Microsoft naar buiten brengt bezig te zijn met dergelijke ontwikkelingen.

De boodschap, wederom afkomstig van Patel is speciaal:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Maar vooral hebben we jullie, onze klanten, nodig om feedback te geven terwijl we beginnen met het testen van deze eerste reeks scenario’s.[/penci_blockquote]

Met deze boodschap krijg ik het gevoel dat de gebruiker centraal staat. Met implementatie van nieuwe technologie waaraan ik kan zien dat ik echt eigenaar ben, kan dit gevoel worden bevestigd. Want als er iets is wat ik geleerd heb de afgelopen tijd dan is het: don’t trust, verify.

Voor nu wacht ik dus met het personaliseren van mijn bonuskaart en leen ik hem voorlopig van medewerkers van de AH. Ik wacht tot ik volledig eigenaar ben van mijn eigen digitale identiteit.

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het

Bitcoin en Microsoft is een gouden combinatie, aldus columnist Raoul Esseboom

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer