Bitcoin (BTC) en traditionele markten: het groeipotentieel van deze asset

De exponentiële groei van Bitcoin (BTC) in de afgelopen elf jaar heeft de aandacht van veel spelers getrokken. BTC heeft momenteel een marktwaarde bereikt van 118 miljard dollar en bouwt aan een nieuw ecosysteem van decentraal betalen en sparen.

De groei is opmerkelijk is zo’n korte tijd, maar de marktomvang van Bitcoin is nog steeds klein. Zodra we de market cap vergelijken met de traditionele markten zoals aandelen en goud, dan blijkt dat eens te meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en traditionele markten

Bitcoin is ontstaan uit de cypherpunk-beweging en is uitgegroeid naar een potentiële store of value voor de massa.

Rafael Schultze-Kraft, oprichter van het analyseplatform Glassnode, sprak in een recente tweet over de omvang van de Bitcoin-markt.

Hij maakt namelijk een vergelijking tussen de marketcap van Bitcoin en die van goud en de balans van de Federal Reserve (Fed), de centrale bank van de VS. Bovendien is er een vergelijking met de complete fiat valuta voorraad in de wereld.

Daaruit blijkt dat Bitcoin een veel lagere waarde vertegenwoordigt dan de andere totalen (zie het onderstaande plaatje).

Betekent dat Bitcoin nog vroeg in haar ontwikkeling zit qua marketcap? Kortom, behoren de huidige investeerders nog steeds tot de early adopters?

Uit het rapport ‘The Market Compass, Special Edition Introducing GNI, april 2020’

Bitcoin als meeste ‘harde’ asset

Het potentiële voordeel van BTC zou kunnen worden gevoed door traditionele beleggers die op zoek zijn naar een ‘harde’ asset.

Een van de kenmerken van een ‘harde’ asset is dat het schaars is en dat het zeer lastig is om nieuwe Bitcoin te vinden de ‘flow’). ‘Harde’ asset geeft beleggers ook de kans om hun spaargeld te stoppen in een asset die niet is gecorreleerd aan de financiële markt.

Uitgaande van het stock-to-flow model van Plan B, dan krijgt Bitcoin binnen vier jaar een hogere hardheid dan goud.

In zijn laatste artikel introduceert Plan B een nieuw model met de naam ‘BTC S2F cross asset model’ (S2FX). In dit nieuwe model heeft hij de ontwikkeling van Bitcoin verdeeld in fase 1 t/m 4.

Bitcoin Clusters

Daarmee krijgt het eerste stock-to-flow model uit 2019 een nieuwe dimensie. Elk van deze vier clusters heeft een andere waarde bepaling op basis van het bestaande S2F model.

Fase 1: Proof of concept met een S2F-score van 1,3
Fase 2: Betalingen (‘payments’) met een S2F-score van 3,3
Fase 3: Digitaal goud (‘E-Gold’) met een S2F-score van 10,2
Fase 4: Financiële asset met een S2F-score van 25,1

Plan B laat vooralsnog in het midden hoe fase 5 voor Bitcoin eruit komt te zien. Wel voorziet hij dat Bitcoin een geo-politieke dimensie krijgt.

Op de onderstaande grafiek heeft hij de ‘hardheid’ van de Bitcoin clusters geplot in vergelijking met goud en zilver. Zilver heeft een score van 33,3 op de S2F-maatlat en goud heeft een score van 58,3.

Uiteindelijk zal Bitcoin goud voorbij gaan streven als financiële asset, waarmee hij zijn uitkomst uit zijn eerste model opnieuw bevestigt.

Bitcoin (BTC) en traditionele markten: het groeipotentieel van deze asset

De halving vindt plaats zodra er 630.000 blokken gedolven zijn. Volgens de laatste berekeningen vindt deze plaats in de nacht van maandag 11 mei op dinsdag 12 mei rond 1.30 uur.

Lees meer over:
assetBitcoin nieuwsmarkt