Bitcoin miner Canaan krijgt dreun op Nasdaq-beurs, aandeel daalt 35%

Bitcoin (BTC) mining bedrijf Canaan Creative heeft een dreun op de Nasdaq te verwerken. In één week tijd is het aandeel met 35% gedaald.

De Chinese firma haalde eind november $90 miljoen op met hun initial public offering (IPO). Een tegenvaller, want zij rekende op zo’n $400 miljoen aan investeringen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderneming verkocht 10.000.000 aandelen voor $9 per stuk op de Amerikaanse markt. De bedrijfswaarde wordt geschat op 1,3 miljard dollar.

Canaan is geen pure miner, maar is daarnaast ook een ontwikkelaar en producent van datacenters, zo meldt Coindesk.

Bitcoin miner Canaan en beursgang

Volgens marktvolgers zitten producenten van zogenaamde mining apparatuur (‘rigs’) het lastig parket.

Dat is enigszins verrassing omdat de industrie zich klaarstoomt voor de halvering van de block rewards op 14 mei 2020.

Bitcoin is schaars, digitaal, veilig en decentraal met een huidig maximum te delven aantal van 21 miljoen stuks. Elke vier jaar vindt er een halving plaats, na elke 210.000 gedolven blocks. In 2020 vindt de derde halving plaats (na 2012 en 2016, red.).

Vóór 2012 kreeg de miner een beloning van 50 BTC, tussen 2012 en 2016 een reward van 25 BTC en tot medio mei 2020 een beloning van 12,5 BTC.

Vanaf mei gaat de reward dus naar 6,25 BTC en dat heeft gevolgen voor de markt supply van bitcoins. Miners zijn namelijk degenen die bitcoins op de markt brengen.

Maar de halving heeft – normaliter – ook tot gevolg dat miners nieuwe apparatuur aan gaan schaffen, iets waar Canaan als fabrikant van kan profiteren.

Hoewel de stroomprijs voor elke miner doorslaggevend is, zo vertelde Marc van der Chijs onlangs aan Bitcoin Magazine NL. Hij schatte in dat 70 tot 80% van de kostprijs van één bitcoin de energielasten zijn.

Bitmain kondigde onlangs aan om in Latijns-Amerika te gaan uitbreiden om de verkoop van haar Antminers aan te jagen. Ook introduceert Bitmain in aanloop van de halving meer soepele verkoopstrategie: zo hoeven miners niet meer het volledige bedrag aan te betalen voor het verschepen.

Klanten die 100 tot 999 miners pre-orderen hoeven maar 50% aan te betalen.

Wall Street

Dat de beleggers op Wall Street Canaan niet warm onthaalden, is misschien geen verrassing. Geen enkele vooraanstaande Wall Street analist kreeg de naam over de lippen.

Ook is een concept als hash rate (de rekenkracht van een blockchain netwerk) voor veel brokers en handelaren geen gesneden koek.

Want juist die hashrate laat dit jaar zien dat miners overstapten naar efficiëntere mining apparatuur, getuige de gestegen rekenkracht van het bitcoin netwerk in 2019. Zie de onderstaande grafiek.

Het jaar begon met circa 40 petahashes per seconde (PH/s), kwam even boven de 100 PH/s en schommelt nu bij 90 PH/s.

Hoe groter de hashrate, hoe meer concurrentie er is om nieuwe blocken te minen en valideren. Het netwerk is door een hogere hashrate een stuk veiliger en daardoor lastiger en kostbaarder om een succesvolle 51% aanval uit te voeren.

En hoe hoger de rekenkracht die een miner kan leveren, hoe hoger de kans dat het block vindt en de reward binnensleept. Dat kan leiden tot een ‘wapenwedloop’ onder mining pools om meer apparatuur in te zetten. Daar moeten fabrikanten zoals Bitmain, Bitfuty en Canaan van profiteren.

Bitcoin miner Canaan krijgt dreun op Nasdaq-beurs, aandeel daalt 35%

Volgens Matt D’Souza, mede-oprichter en CEO van Blockware Solutions, was de stijging in hashrate en teken dat mining operators overschakelden op nieuwe apparatuur.

Maar nu wachten miners af met het aankopen totdat de prijs van bitcoin weer gaat klimmen. Deze bitcoin prijs is gezakt van $14.000 naar onder de $7.000 momenteel.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Matt D’Souza, mede-oprichter en CEO van Blockware Solutions”]’Ze willen wel het idee in een winstgevende business te zitten, vandaar dat nieuwe aankopen uitgesteld worden’. [/penci_blockquote]

Prijzenoorlog

Ook is er een prijzenoorlog gaande onder fabrikanten, zo weet Mike Maloney, CFO bij crypto mining firma Coinmint. Zo heeft marktleider Bitmain haar prijzen van succesnummer S9 en en de nieuwe S17+ Antminer fors laten zakken. Andere fabrikanten moeten die strategie wel volgen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het gaat om het sluiten van goedkopere bulkcontracten en garanties van goedkope energie. Bitmain neemt daarin de lead’. [/penci_blockquote]

Canaan moet daar met de nieuwe rig, de AvalonMiner 11 een antwoord op vinden.

Een S17+ Antminer kost $1.930 per stuk en deze kan 73 terahashes per seconde produceren, tegen een stroomconsumptie van 40 joules per terahash.

De AvalonMiner A1166-68T machine van Canaan gaat over de toonbank voor $1,978. Met een productie van 68 terahashes per seconde tegen een energieconsumptie van 47 joules per terahash. Kortom, miners lopen met deze machine tegen hogere operationele kosten aan dan bij het apparaat van Bitmain.

Volgens D’Souza kan Canaan alleen gered worden met een nieuwe productenlijn en daarvoor is meer cash nodig.

Beursgang

Nangeng Zhang (36) is de onbetwiste ceo en bestuursvoorzitter van Canaan. Zhang heeft 15 procent van alle aandelen in handen. Bovendien heeft hij 73 procent van het stemrecht omdat hij 356,6 miljoen van de zogenaamde B aandelen bezit.

Het bedrijf wist in de eerste negen maanden van 2019 134,2 miljoen aan bruto omzet te draaien. Ter vergelijking: over heel 2018 lag het getal met $378,5 vele malen hoger.

Ook de operationele kosten liggen met $57,5 miljoen (eerste drie kwartalen in 2019, red.) hoger dan $52,5 miljoen over heel 2019.

Credit Suisse en Citigroup hebben de verwachtingen van de beurs snel bijgesteld, want initieel wilde men $400 miljoen dollar ophalen.

Het opgehaalde geld wil Canaan gebruiken voor research en development naar nieuwe computerchips en ook de kunstmatige intelligentie en blockchain tak wil men uitbreiden.

Ook Bitmain wil naar de beurs in de VS, met ondersteuning van Deutsche Bank.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanaanmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...