Bitcoin miners in Rusland profiteren van zwakke roebel (-25%) tijdens Coronacrisis

Bitcoin (BTC) miners in Rusland profiteren van een zwakkere Roebel ten opzichte van de dollar, zo meldt Coindesk. De energielasten voor een miner liggen in Roebel namelijk 20% lager dan twee weken. Een voordeeltje dus ondanks de Coronacrisis wereldwijd.

Bitcoin (BTC) en Rusland

Door de wereldwijde Coronacrisis maken niet alleen aandelen een duikvlucht, maar ook valuta (forex) staan onder druk. Onder meer de Australische dollar ging onderuit, maar ook de Russische roebel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op dit moment wissel je één dollar in voor circa 80 Roebel. Twee weken geleden was dat nog 60 Roebel, een devaluatie van 25%.

Ook is Rusland in een olieconflict verwikkeld met Saudi Arabië. Dat laatste land verlaagde de olieprijs plots. De prijs van een vat ruwe “Opec” olie is 28,57 dollar. Op 5 maart was dat circa 52 dollar. De export van Russische olie staat op het laagste niveau sinds drie jaar.

Doordat de Roebel zwakker staat, kunnen miner goedkoper energie inkopen. In Siberië, de grootste mining regio, betaalt men slechts 4 dollarcent per kilowattuur in plaats van 5 dollarcent per kWh. Een daling van 20% is significant.

Bitcoin in dollars, mining in Roebel

De miners krijgen momenteel nog 12,5 bitcoin (BTC) per gevonden block en ze zetten deze vaak om in dollars op de OTC- of spotmarkt.

Een dalende bitcoin prijs komt dus minder hard aan voor miners in Rusland, zo is de conclusie. Vindt ook Alexander Shashkov, oprichter van Intelion Mining.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin is verbonden aan de Amerikaanse dollar, dus de val van de Roebel is gunstig voor miners’. [/penci_blockquote]

Igor Runets, CEO van Bitriver mining farm in Bratsk, heeft net de inkt laten opdrogen van twee nieuwe contracten voor een mining farm met een capaciteit van 24 megawattpiek. Zijn lasten zijn in Roebel, maar zijn opbrengsten zijn in dollars.

Volgens Zakhar Fedorov, business development manager bij Cryptoreactor, stijgen de kosten van onderhoud en personeel ook niet significant. Hij vertelt dat er ‘niet meer klanten zijn bijgekomen, ook vanwege de Coronacrisis’.

Het voordeel van Siberië is dat de mining apparatuur natuurlijk gekoeld is, wat weer scheelt in de stroomkosten.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...