‘Bitcoin (BTC) is dé oplossing voor de economische malaise’

Column - Voordat je in aanraking kwam met Bitcoin (BTC) en al de andere cryptomunten had je wellicht helemaal nooit nagedacht over de economie en hoe deze werkt. Monetair stelsel, wat is dat? 'FIAT valuta, is dat een aparte munt'? En centrale banken bewaren toch gewoon mijn spaarcenten? De komst van Bitcoin en decentraal geld heeft voor veel opschudding gezorgd. Zowel in de samenleving als in de vergaderkamertjes van het bestuurskartel wordt de ontwikkeling van digitaal geld op de voet gevolgd.

Disclaimer: dit artikel is een column waarin een blik wordt geworpen op de huidige economie en de plek die Bitcoin daarin kan innemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin, digitaal geld als betaalmiddel

Bitcoin is niet gerelateerd aan een grondstof of commodity uit de wereld waarin wij leven. Geld is in de loop van de eeuwen een ruilmiddel geweest tussen twee (groepen) personen. Of het nu stenen, schelpen, goud, zilver of papiergeld was: elk beetje geld vertegenwoordigde een materiële waarde.

Bitcoin is losgekoppeld van deze tangible assets en daarmee wordt het niet direct beïnvloed door veranderingen aan materiële zaken die in onze wereld gebeuren.

De schaarste van Bitcoin is geprogrammeerd en kan niet door buitenstaanders (of door externe factoren/gebeurtenissen) worden beïnvloed.

De economische crisis van 2008 was (indirect) de oorzaak van de geboorte van onze eerste decentrale cryptomunt. Maar wat zal er gebeuren bij een volgende economische crisis, waarin Bitcoin wél aanwezig is?

Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om het grotere plaatje van Bitcoin, vergeleken het centrale FIAT-geld beter, te leren begrijpen.

Overheden, banken en cryptomunten

Verschillende landen, zoals Iran en Venezuela, hebben de cryptocurrencies al omarmt als instrument om de lokale economie te behoeden voor een nieuwe crisis.

Een wereldwijde financiële crisis zal niet een effect hebben op cryptomunten, inclusief Bitcoin. Integendeel: het is juist goed mogelijk dat men een uitweg gaat zoeken in deze munt.

De schulden die overheden hebben zorgt ervoor dat verschillende landen onder druk staan. Deze schulden groeien als maar door en de rentes worden negatief.

Op deze manier kan er toch nog een beetje geld worden binnen geharkt. Tegelijkertijd zorgt dit er wel voor dat de economie instabieler wordt en dat het sentiment in de bevolking verandert.

Op de aandelenmarkten wordt er tegen een aannemelijke prijzen gegarandeerde rentes gegeven terwijl dit overschot (of eigenlijk tekort) niet kan worden vrijgegeven. Op een gegeven moment moeten aandelen worden teruggekocht worden investeerders op deze manier de markt uit gewerkt.

De bankensector heeft het zwaar met negatieve rentes en de schuld blijft groeien als gevolg van een scheef lopend reservepotje in verhouding met wat er aan deposito's binnen komt.

Omdat de overheden de financiële crisis niet aankunnen, gaan ook de pensioenen mee in de malaise. Het pensioenstelsel verschuift van een obligaties naar een onderpand dat gericht is op aandelen.

Overheden kennen leningen toe aan studenten om ze hiermee (zo veel mogelijk) het academische leven in te sturen. Dit moet vervolgens weer de manier zijn om de leningen terug te kunnen laten betalen. Maar bij een tekort aan banen, heb je niets aan al deze diploma's.

Verschillende economische cycli

Misschien kijk je op van de manier hoe geld gebruikt (en misbruikt) wordt. Maar het is niets nieuws. De (huidige) economie is gebaseerd op een model met daarin die cycli die telkens terugkeren.

Achter deze cycli gaan verschillende processen vooraf en deze zijn ook niet uniek.

'Bitcoin (BTC) is dé oplossing voor de economische malaise'

De nieuwe wereldeconomie

(Combinatie van) al de bovengenoemde redenen kunnen oorzaak zijn dat de wereldeconomie zich weer terug stort in een economische crisis. De oplossing? Inflaties, (de mogelijkheid tot oneindig) bijdrukken van geld, het kwijtschelden van schulden en het verplaatsen van het geld van de elite naar de middenklasse.

Dit allemaal, opgezet en doorgevoerd, door de partijen in de bestuurskamertjes en de politieke zaaltjes.

Als bovenstaande informatie je aan spreekt is het zeer aan te raden om onderstaande video te bekijken. Hier wordt ook dieper ingegaan op de drie verschillende cycli. Neem er de tijd voor en probeer een cryptomunt in het licht te zien van het grotere economische plaatje.

Maar is dit wel de oplossing? Wat als er een munt is die niet bij te printen is, en waar er niet meer van in omloop kunnen zijn dan dat er daadwerkelijk zijn?

En wat als er een geldstelsel is waar niemand macht op uitoefenen? Wat als er een munt is die niet afhankelijk is van veranderingen in de materiële wereld of van politieke spelletjes?

Bitcoin als (potentiële) oplossing

Wat als Bitcoin bij uitstek de oplossing is voor dit hele probleem. In ecosysteem is er een serene rust van gemoedelijkheid. Een rust waar geen bestuurder de hand op de knoppen heeft.

Een omgeving waarin er geen plotselinge veranderingen kunnen komen van wereldleiders die elkaar buiten willen sluiten. Geen bank die omvalt en geen kantoor dat bij wantrouwen kan worden bestormd.

Twitteraar PlanB (@100trillionUSD) trekt al enige tijd interessante parallellen tussen de commodities zoals goud/zilver en Bitcoin. Hierbij kijkt hij naar schaarste van de producten en de stock-to-flow ratio. Hierbij is de is de 'groeiende voorraad/supply' van de asset een belangrijk aspect.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="MonetaryMetals"]Stock to Flow Ratio is the amount of a commodity held in inventories divided by the amount produced annually. It is a measure of abundance. Gold has the highest stock to flowratio of all commodities and as a result it should never normally remain in backwardation as there is no shortage of gold.[/penci_blockquote]

Bij Bitcoin is er een stabiele hoeveelheid nieuwe munten die vrij wordt gegeven. Afgezien van de halvings is dit, net als bij commodities terug te brengen naar een bepaald percentage per jaar.

Hoe zit dat FIAT geld? Het is niet gebacked en het kan willekeurig worden bijgedrukt door de 'Centrale Banken'. Het heeft daarom geen intrinsieke waarde en valt daarom in een compleet andere assetcategorie dan goud en zilver.

Oppotten vs. betalen

Terwijl je onderwerp aansnijdt, komt er tegelijkertijd een andere discussie op tafel. Moeten we Bitcoin gaan zien als vervanger van het FIAT geld of moeten we het gaan zien als Store of Value (zoals goud en zilver dat nu voornamelijk zijn)? Of moeten we het anders zien: goud en zilver fungeerden vóórdat het als oppotmiddel werd gebruikt eerst als betaalmiddel.

Zou Bitcoin eerst deze stap nog moeten zetten (door het FIAT geld te vervangen) voordat het gaat worden gebruikt als Store of Value? Of breekt Bitcoin met alle wetten uit het verleden en gaat het parallel onder beide toepassingen vallen.

Het kan dienen als veilige thuisbasis in een nieuwe economische crisis als Store of Value, maar tegelijkertijd kan het ook de oplossing zijn om deze nieuwe crisissen te voorkomen.

Bitcoin is nog (lang) niet klaar om te fungeren als wereldmunt. En er zijn ook genoeg redenen op te noemen om (nog) niet over te stappen op een decentrale munt.

Feit is wel dat zowel de consumenten en speculators, zoals wij dat zijn, als ook de hoge hoeden in de bestuurskamers de decentrale markt nauwlettend in de gaten houden. Time will tell!

Bron: Cryptopolitan