Bitcoin ATM's met 500% gegroeid, VS marktleider met 3.700 stuks

Bitcoin ATM's met 500% gegroeid, VS marktleider met 3.700 stuks

Wereldwijd zijn er bijna 5.500 bitcoin ATM's geïnstalleerd en dat aantal groeit gestaag door. Sinds 2016 is het aantal met ruim 500% toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistica, zo meldt Bitcoinist.

Bitcoin pinautomaten

Bij deze hardware machines kun je 'fysiek' bitcoin kopen en/of verkopen. Sommige van deze machines bieden beiden aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De website Coin ATM Rader komt overigens met een iets hoger aantal: 5.590 stuks geregistreerde automaten.

Bij het kopen of verkopen van je BTC via een ATM is vaak een hoge fee aan verbonden (soms oplopend tot 15%, red.). Hoe is de populariteit dan te verklaren?

Een van de voordelen is dat ze sneller BTC kunnen omzetten in dollars of euro's dan de gemiddelde exchange of broker dat kan.

Via een SEPA overschrijving duurt het soms enkele dagen voordat een bedrag op een bankrekening verschijnt.

Een ander voordeel zijn de digitale nomaden die veel reizen voor hun werk en hun bitcoin kunnen inruilen voor de lokale valuta van het land waar ze dan zijn.

Voor sommigen speelt het privacy-aspect een rol. Bij sommige ATM's hoef je minder gegevens achter te laten dan bij een reguliere ruilbeurs. Dat is niet voor iedereen een optie, maar voor bepaalde groepen wel een optie.

Top 5 landen voor bitcoin-ATM's

De VS staat stijf bovenaan als het aankomt op het absolute aantal bitcoin pinautomaten. Met bijna 3.700 afgiftepunten (ruim 62% marktaandeel) loopt Amerika voorop.

De grootste fabrikant in deze markt is sinds kort General Bytes, eerder was dat Genesis Coin.

Bitcoin ATM's met 500% gegroeid, VS marktleider met 3.700 stuks

Bron: Coin ATM Radar

De top drie wordt gecomplementeerd door Canada (707) en het Verenigd Koninkrijk (274). Daarna volgen landen als Oostenrijk (252), Spanje (94) en Zwitserland (73).

In Nederland staan er 43 apparaten verspreid over het land, waarvan 13 in Amsterdam en 7 in Rotterdam. Bitcoinstad Arnhem heeft slechts één bitcoin ATM.

Kijkende naar de grootte van landen als Oostenrijk en Zwitserland, ligt daar de penetratiegraad een stuk hoger.

'Verbod' op bitcoin

Landen die geheel zijn afgesloten van de bitcoin infrastructuur zijn landen als Afghanistan, Pakistan, Bolivia, Algerije, Bangladesh en Macedonië. Formeel is BTC verboden in deze landen.

Niettemin kunnen mensen nog steeds bitcoin kopen of verkopen via peer-to-peersites zoals LocalBitcoin, Paxful, Bisq en Hodl Hodl.

Laatstgenoemde beurs verklaart niet aan geldende KYC-procedures te hoeven voldoen omdat het als tussenpersoon geen fondsen vasthoudt.

Afbeelding: Flickr.com

Lees meer over:
Bitcoin BTC ATM pinautomaten

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties