Bitcoin (BTC) als ‘safe haven’ op financiële markten, past die rol wel?

Bitcoin (BTC) is voorlopig geen safe haven voor de financiële markten. Traditionele hedgefondsen en vermogensbeheerders zoeken hun toevlucht in goud en staatsobligaties. Maakt onbekend onbemind?

Bekende marktfiguren zoals Mike Novogratz en Tom Lee wijzen continu op de functie van BTC als goud 2.0. Bitcoin is net zoals goud niet direct gecorreleerd aan de reële economie. Dan kan het interessant zijn om voor beleggers om risico’s te spreiden en kapitaal te stoppen in andere assets dan aandelen of olie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en financiële markten

Beleggers zoeken zekerheid vanwege het Coronavirus en plots dalende aandelen. Institutionele beleggers kiezen eerder voor goud en staatspapieren dan voor bitcoin. Hoe komt dat?

Bitcoiners en crypto investeerders noemen het vaak: bitcoin is een vluchthaven, een reddingsboei in economisch onzekere tijden.

Net zoals goud is de asset niet gecorreleerd aan de economie. Zo geeft “bitcoin” niet als een bedrijf aandelen uit, waar een belegger dividend op ontvangt.

Bedrijven als Shell en KLM merken nu de gevolgen van respectievelijk de olieprijzenoorlog en het Coronavirus. Bitcoin heeft daar geen last van, zo is de gedachte.

Maar het kapitaal moet ergens naartoe en het lijkt erop dat goud en staatspapieren momenteel meer in trek zijn bij professionele beleggers.

Maandag sloot de AEX index 7,7% lager op 490,66 punten, waarbij 17,5% van het aandeel Shell verdampte.

Bitcoin sloot de maandag af op $7.923, met een min van ruim 2%. Maar toen was het verval al ingezet, want zondag opende bitcoin nog met een koers van $8.900.

Bitcoin (BTC) als 'safe haven' op financiële markten, past die rol wel?

Correlatie goud en bitcoin neemt af

Volgens commentator Tim Culpan van Bloomberg bewegen goud en bitcoin in een tegengestelde richting.
Zo is de correlatie tussen beide assets nu negatief met een verband van -0,22.

Bitcoin (BTC) als 'safe haven' op financiële markten, past die rol wel?

Ook op de futuremarkten zien we dat (nieuwe) professionele beleggers bitcoin nog niet altijd vinden.

Want in tijden zoals deze, mag je verwachten dat de vraag naar future contracten toeneemt, zo stelt onderzoeker Ryan Todd van The Block.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”In mijn ogen zijn de bitcoin futures van de CME Group het meest laagdrempelige product voor professionele beleggers. Je mág verwachten dat juist nu de vraag naar bitcoin toeneemt als goud 2.0. Maar een hoger handelsvolume en stijging van het aantal openstaande contracten blijft uit’. [/penci_blockquote]

In de onderstaande grafiek zien we juist een dalende curve. Afgelopen vrijdag was er op de CME beurs azelfs sprake van een laagterecord voor 2020. Ook het zevendaagse open interest getal is 25% lager dan de afgelopen twee weken.

Bitcoin (BTC) als 'safe haven' op financiële markten, past die rol wel?

Bron: The Block

Bitcoin

De vraag kun je ook stellen of bitcoin als “systeem” een “safe haven” wil of moet zijn. Het protocol is heel duidelijk welke regels er gelden voor dit systeem. Er kan niet zoals het huidige stelsel gemorreld worden aan de regels.

Dat maakt BTC voor de bitcoiners een “veilige plek”, een decentraal monetair systeem waar de regels duidelijk zijn omschreven zonder centrale partij.

Wat is het effect op de bitcoin prijs? Op moment van schrijven hanteert bitcoin een koers van $7.901 bij Bitstamp.

Bekijk de analyse van John van Meer: Bitcoin Koers Analyse: ‘Gaat BTC richting $8.200 of vult het futures gap?’

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCgoud

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...