Bitcoin bedrijven in Singapore hebben verplicht vergunning nodig

Bitcoin – en cryptobedrijven in Singapore moeten verplicht een vergunning aanvragen. Deze voorwaarde is opgenomen in de nieuwe Payment Services Act, is per direct ingaat. De goedkeuring van de nieuwe betaalwet heeft ruim één jaar gekost.

Bitcoin licentie Singapore

De reikwijdte van de wet is verstrekkend, want deze heeft betrekking op alle dienstverleners die actief zijn met ‘digitale cryptovaluta’. Om in aanmerking te komen, moet men voldoen aan internationale anti-witwasregels. Het gaat dan in bijzonder om anti-money-laundering (AML)- en know-your-customer (KYC)-procedures.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de toezichthouder (Monetary Authority of Singapore) leidt de handel in cryptovaluta tot ‘aanzienlijke risico’s’ met zich mee. Zo is vooral het anonieme en grenzeloze karakter van de transacties een doorn in het oog.

Drie licentietypen

Er is géén sprake van één uniforme vergunning, maar de overheid maakt een onderscheid naar risico en bedrijfsactiviteit. Elke dienstverlener valt in één van de drie onderstaande licentietypen:

Elke dienstverlener hoeft slechts één van de drie vergunningen te bezitten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Loo Siew Yee, assistent-directeur bij MAS”]’De regels zijn gebaseerd op de risico’s van de bedrijfsactiviteiten. In onze ogen gaat deze wet de risico’s van betalen en handelen met cryptovaluta indammen’. [/penci_blockquote]

Binance?

De vergunning beperkt zich niet alleen tot binnenlandse spelers. Ook buitenlandse partijen zijn verplicht om een vergunning aan te vragen. Singapore geldt samen met Hongkong als een belangrijke hub voor de Aziatische markt. Daarom willen veel partijen met een kantoor aanwezig zijn in de havenstad.

Cryptobeurzen zoals Liquid uit Japan en Luno uit Zuid-Afrika hebben interesse in een vergunning. Ook ligt het voor de hand dat Binance toehapt. Want het kantoor in Singapore is voor CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao een belangrijke uitvalsbasis.

Ook vanuit de Intercontinental Exchange, bekend van futures-platform Bakkt, is interesse te verwachten, want ICE bestiert een optiebeurs in de stad.