‘Bitcoin handelvolume voor groot deel nep’, waarschuwt financiële waakhond China

De handelsvolumes op een groot deel van de Bitcoin (BTC) exchanges zijn grotendeels nep, zo concludeert de National Internet Finance Association of China (NIFA), een adviesorgaan van de centrale bank in China.

Bitcoin handel en wash trading

Het bericht komt niet uit de lucht vallen. De cryptomarkt heeft al langer last van nepvolumes. Die ontstaan zodra marktactoren zich schuldig maken aan washtrading.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is het kunstmatig opblazen van het handelsvolumes, die significant veel koop – en verkooporders in het orderboek te schieten. Vaak zijn het market makers die dit in opdracht van exchanges doen. Bedoeld om de activiteit op een beurs beter voor te stellen.

Eerdere onderzoeken, van Amerikaanse hand, kwamen tot dezelfde conclusie.

Volgens de onderzoekers van NIFA maken cryptobeurzen (buiten China) gebruik van “robotprogramma’s om de handelsdata er florissanter eruit te laten zien”. In hun steekproef was er bij meer dan 40 cryptovaluta sprake van een handelsvolume van opgeteld meer dan 100% (wat in werkelijkheid niet kan).

Kortom, een cryptomunt heeft een (zéér) lage handelsprijs en een lage marketcap, maar het handelsvolume ligt buitensporig hoog’, aldus NIFA tegenover Coindesk.

Wash trading

Vorig jaar wist een rapport van Bitwise veel aandacht te trekken in de industrie, tot Binance aan toe. Volgens de Amerikaanse vermogensbeheerder was 95% van het onderzochte handelsvolume “nep”.

Uit aanvullend onderzoek van The Block kwam ook een hoog cijfer: 86% van het onderzochte handelsvolume is ‘hoogstwaarschijnlijk nep’.

Een van de bezwaren van bijvoorbeeld de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn deze veelbesproken nepvolumes. Dat staat de komst een Bitcoin exchange traded fund (ETF) tot nu toe in de weg. Een ETF kan voor instituties een drempel wegnemen om in bitcoin te investeren.

De industrie neemt ook mondjesmaat maatregelen, zo heeft Coinmarketcap eind 2019 een liquiditeitsindex geïntroduceerd. Dus je kunt cryptovaluta rangschikken in liquiditeit in plaats van volume.

“Trucs”

Volgens de NIFA hanteren crypto exchanges “diverse trucs” om beleggers aan te trekken. Volgens de waakhond wordt de toekomst van bitcoin rooskleuriger voorgesteld dan het is. Zo zou bitcoin ten oprechte als safe haven op te merken in vergelijking met goud of zilver. Kortom, de NIFA is nog niet overtuigd van bitcoin als vluchthaven.

Overigens wist goud wel degelijk beter te presteren dit jaar.

De bitcoin prijs op moment van schrijven ($6.800) staat lager dan op 1 januari 2020 ($7.195, – 5,3%). Terwijl de huidige goudprijs per ounce met $1.611 wel hoger staat dan de beginkoers dit jaar ($1.516, +6,2%)

'Bitcoin handelvolume voor groot deel nep', waarschuwt financiële waakhond China

Bron: Coingecko

'Bitcoin handelvolume voor groot deel nep', waarschuwt financiële waakhond China

Bron: Goudstandaard.com

Een andere bevinding van de NIFA: het is lastig te achterhalen welk entiteit of eigenaar achter een exchange schuilt. Zo staat het kantoor vaak in een ander land dan het land waar de exchange is geregistreerd. Dat maakt het voor beginnende bitcoin beleggers lastig te doorgronden met wie ze zaken doen.

Vanwege deze bezwaren, vindt deze waakhond het te risicovol om in cryptovaluta te handelen.

Verbod

Cryptobeurzen zijn in China verboden sinds 2017. Niettemin is er een gedoogbeleid voor het bezitten van BTC. Zolang de server van een exchange buiten China staat en er sprake is van peer-to-peer transacties, dan is de handel van bitcoin toegelaten. Zo komen inwoners van China toch aan hun bitcoin.

Een beurs als Binance biedt via haar P2P platform het handelspaar bitcoin (BTC) en Chinese yuan (CNY) aan sinds oktober 2019.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...