Bitcoin mixing service Whirlpool populair: ruim $10 miljoen BTC verwerkt

Bitcoin mixer Whirlpool, een service van de Samourai wallet, heeft meer dan 10 miljoen dollar aan bitcoin (BTC) verwerkt. Dat maakt bitcoiner en de bekende podcaster Matt Odell bekend op Twitter.

De dienst om je BTC te anonimiseren is in korte tijd populair geworden, zo blijkt uit nieuwe cijfers die Odell deelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Samourai bitcoin wallet

Bitcoiners die hechten aan privacy, kunnen onder meer terecht bij de open-source Samourai wallet. Het doel van dit project is om bitcoin transacties anoniemer en meer privé te maken. Dat draagt ook bij aan de veiligheid.

De makers hebben een aantal tools geïntroduceerd om de privacy van de transacties te verhogen, samengevat als ‘Whirlpool’ oftewel draaikolk.

Hoe werkt het? Je stort een beetje bitcoin in de wallet en via Whirlpool kun je je BTC verzenden zonder informatie van je vorige transacties te lekken.

De service stopt bitcoin transacties in één transactie, wat bekend staat als CoinJoin. Dat maakt het voor buitenstaanders lastiger de herkomst van transacties te achterhalen. Volgens Whirlpool is één mixing cyclus op 1.496 verschillende manieren te interpreteren. Bij volgende mixing cycli groeit deze ‘raadfactor’ exponentieel.

Het voordeel van Samourai: ze hebben ook een mobiele app, dus mixing kan ook “on the go”.

Volumerecord

Blijkbaar valt de service steeds meer in de smaak, want in 2020 is er sprake van een forse groei in gebruikers (en volume). In de onderstaande grafiek zien we het aantal gebruikers eind 2019 juist afneemt.

Maar sinds januari is er sprake van een continue groei, met de maand maart als voorlopige uitschieter met 1523 BTC als volume. Tot nu toe is april goed op weg om dat record te breken.

Na het mixen zijn de gebruikersfondsen verdeeld in pools van 0.01 BTC, 0.05 BTC en 0.5 BTC.

Maandelijkse bitcoin volume op Whirlpool. Bron: Matt Odell

Klik hier voor de achterliggende data (Google Sheet)

Strengere wet – en regelgeving

De opleving van Whirlpool als dienst is te verklaren met de strengere wet – en regelgeving om witwassen tegen te gaan.

Tussenpersonen zoals exchanges en brokers zijn vanwege de Europese richtlijn AMLD5 sinds 2020 verplicht om o.a. know-your-customer procedures in te voeren. In Nederland is de implementatie van deze richtlijn nog niet door de Eerste Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel gaat in ons land verder dan wat Europa als richtlijn voorschrijft.

Een van de eisen aan tussenpersonen is dat zij verdachte transacties melden bij de Financial Intelligence Unit, die beleidsmatig valt onder het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Financiële privacy

Niet iedereen wil dat een overheid inzicht heeft in iemands transacties, zonder criminele activiteiten te ontplooien. Het is een groep bitcoiners die enorm hecht aan financiële privacy en privacy als een grondrecht beschouwen.

Tools zoals Whirlpool zijn erbij gebaat dat zoveel mogelijk mensen meedoen, want als grotere groep ben je anoniemer dan enkele individuen. Toch is deze dienst niet voor elke gebruiker geschikt. Allereerst moet iemand

Het is sowieso niet te adviseren om grote hoeveelheden BTC te mixen. Kortom, het is meer geschikt voor ervaren bitcoiners of mensen die gewend zijn met privacytools te werken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprivacy

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...