Bitcoin zakt onder $6000, gehele crypto-markt in het slop

Het was vandaag een teleurstellende dag voor de gehele cryptovaluta-markt. Met de plotselinge koersval van Bitcoin onder de grens van $6000 dollar zijn de koersen van de meeste altcoins ook ingestort en staat vrijwel de gehele markt in het rood. De verliezen lopen op tot wel 20% en het einde van de crash lijkt nog niet in zicht.

Plotselinge koersval

Op woensdag 14 november rond 17:00 zakte de prijs van Bitcoin voor het eerst sinds lange tijd door de cruciale grens van $6000. Het prijsniveau rondom $6000 gold voor een groot deel van 2018 als een stabiel supportniveau en velen hadden het dan ook uitgeroepen tot de bodem. Het laagste punt dat Bitcoin in 2018 bereikte was zo’n $5850 en de prijs lijkt daar nu alsnog onder te zakken. Daarmee lijkt het erop dat de bear market nog niet ten einde is en dat er opnieuw gezocht moet worden naar de echte prijs-bodem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Crypto-markt in het slop

De koersdaling van Bitcoin trok ook de rest van de cryptovaluta-markt mee in het slop. De altcoin-markt vertoond doorgaans grotere koersschommelingen dan de Bitcoin-markt en de meeste altcoins staan door de koersdaling dan ook twee keer zo diep in het rood als Bitcoin. De verliezen lopen voor de meeste cryptovaluta uiteen tussen de -10% en -20%. De totale marktkapitalisatie van de gehele cryptovaluta-markt daalde in één uur tijd met ongeveer $20 miljard dollar van $206 miljard naar $186 miljard.

Bitcoin Cash oorlog

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de plotselinge koersval. Volgens geruchten zou de hash-war tussen de twee kampen van de Bitcoin Cash (BCH) community een rol kunnen spelen. De ASIC-fabrikant Bitmain zou een groot deel van zijn Bitcoin (BTC) miners hebben aangewend om Bitcoin Cash (BCH) te minen waardoor een deel van de hashingpower op het Bitcoin (BTC) netwerk wegvalt. Dit zou voor onzekerheid en paniek onder investeerders zorgen en ook de winstgevendheid van het minen aantasten. Beide kampen uit de Bitcoin Cash (BCH) oorlog zouden daarnaast hun Bitcoin (BTC) voorraden verkopen om de onderlinge oorlog te kunnen financieren.

(bovenstaande Tweet is vertaald uit het Chinees)

Capitulatie

Anderen stellen dat er eindelijk sprake is van de langverwachte capitulatiefase die aan het einde van een bear market behoort plaats te vinden. Hoewel veel analisten al meermaals in 2018 de bodem hadden uitgeroepen deelde lang niet iedereen deze mening. De bekende Bitcoin prijs-analist Tone Vays voorspelde bijvoorbeeld al langere tijd dat de koers van Bitcoin nog verder zou dalen tot ver onder de $6000. Volgens hem zou er een grote kans zijn dat Bitcoin zijn bodem ergens vindt tussen de $3000 en $5000. In het allerergste geval zou Bitcoin volgens Vays zelfs terug kunnen vallen tot het prijsniveau van de piek van de Bitcoin bubbel uit 2014 – ongeveer $1300 per Bitcoin. Na het bereiken van de bodem zou volgens de bekende analist eindelijk een nieuwe bull-market kunnen beginnen.