Satoshi Nakamoto, de geniale en anonieme uitvinder(s) van Bitcoin

1787 totale weergaven
|

Een van de grootste mysteries uit de wereld van Bitcoin is namelijk de identiteit van Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder(s) van ons internetgeld. Wie is deze man of vrouw? Opereerde Nakamoto alleen of in een groep? Is het nu een Japanner of niet? Leeft hij nog?

Het zijn zomaar een aantal vragen waar (bijna) niemand antwoorden op heeft. We hebben de bekende feiten én een aantal theorieën over Satoshi Nakamoto voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bedenker

Het is dus onduidelijk of Nakamoto één persoon is of een groepje personen. Maar de naam Satoshi zal altijd verbonden zijn aan Bitcoin-Qt. De eerste beschrijving van deze software werd in 2008 door Nakamoto gepubliceerd op metzdowd.com in The Cryptography Mailing list.

Een jaar later lanceert hij de eerste software voor Bitcoin. Hij werkte al geruime tijd aan de eerste release van deze software en kreeg daarbij steun van andere enthousiaste ontwikkelaars.

Binnen één jaar na het verschijnen van de white paper verdween Satoshi voorgoed achter de schermen. Zijn laatste post op het openbare communityforum bitcointalk.org dateert van medio 2010.

In de tussentijd is er al van alles gebeurd. Laten we beginnen bij de start.

De geboorte van Bitcoin

Het allereerste publieke begin van Bitcoin dateert uit augustus 2008. Op 18 augustus 2008 is namelijk de domeinnaam van bitcoin.org geregistreerd. Het is het allereerste begin van wat een zeer vernieuwende technologie blijkt te zijn.

Op 31 oktober 2008 is namelijk de Bitcoin design paper gepubliceerd. Deze wereldberoemde whitepaper waarin het Peer-to-Peer Electronic Cash System nadere uitleg kreeg, is het fundament van een nieuw decentraal tijdperk, waarvan de ontwikkeling nog volop gaande is.

<a href=Satoshi Nakamoto, de geniale en anonieme uitvinder(s) van Bitcoin">

In deze whitepaper beschreef Satoshi in een negen kantjes zijn visie over decentraal geld. Een ruime week later (op 9 november) kwam het Bitcoin project op SourceForge.net te staan. Dit was een community resource voor open source projecten.

Op 12 januari stuurde Satoshi Nakamoto in block 170 de eerste transactie naar Hall Finney.

Beginjaren van Bitcoin

Over de identiteit van Satoshi is dus weinig tot niets bekend. Er zijn wel vermoedens, gebaseerd op analyses, maar het blijft een mysterie. Over deze vermoedens kun je later in dit artikel lezen.

Wat wel bekend is, is dat Satoshi in de beginjaren zelf verantwoordelijk was voor de veiligheid van het netwerk. Hij was de enige/grootste miner. Sergio Demian Lerner doet al sinds 2013 onderzoek naar de eerste Bitcoin blokken. Dit heten Patoshi Blocks.

Onderzoek toont aan dat 22.503 van de eerste 54.316 blokken door Patoshi/Satoshi zijn gemined. En voor ieder block was de vergoeding in de beginjaren nog 50 BTC. Áls Satoshi de entiteit is achter deze blocken, heeft ‘hij’ dus 1.125.150 BTC in bezit.

Aanvullend onderzoek van onder meer Whale Alert en Coin Metrics bevestigt dat ‘Satoshi’ achter deze blokken schuilt.

Lerner beweert verder dat Satoshi er bewust voor koos om niet alle 21 miljoen Bitcoin direct te minen. Het doel hiervan was om het piepjonge netwerk te beschermen tegen aanvallen.

Ook zou hij nog een CPU Core achter de hand hebben gehouden, om in te kunnen zetten in het geval dat iemand het netwerk probeerde aan te vallen. Dat blijkt uit een analyse van deze zelfde Patoshi blocks.

Zodra Satoshi het netwerk sterk genoeg achtte, verminderde hij zijn Patoshi blokken om anderen een betere kans te geven om een block te minen.

Satoshi wilde eventuele aanvallen op het netwerk afwenden met GPU mining, iets wat lastiger werd als de aanvallers ook betere mining protocollen hadden. Hanyecz, bekend van de Bitcoin-pizza’s, wordt vaak benoemd als de bedenker van GPU mining voor bitcoin.

In gesprek met Cointelegraph gaf hij echter aan dat Satoshi het eerder heeft bedacht dan hij. Hij had al meerdere versies van het algoritme.

Satoshi Nakamoto, de geniale en anonieme uitvinder(s) van Bitcoin

Bitcoin na 2010

In 2010 is Satoshi offline gegaan. En voor Bitcoin was dat het beste wat hij kon doen. Destijds was er twijfel over de vraag of het goed was dat WikiLeaks Bitcoin ging accepteren. En met iedere controverse stap, was Satoshi het middelpunt van de aandacht.

Satoshi Nakamoto, de geniale en anonieme uitvinder(s) van Bitcoin

Hij gaf het beheer van de broncode en network alert key van de software in 2010 over aan cypherpunk Gavin Andresen. Een aantal andere actieve leden van de Bitcoin community kregen de controle over het Bitcoin.org domein en een aantal andere domeinen.

Alle uitwisselingen van Satoshi zijn bewaard en verzameld door het Nakamoto Institute. De liefhebber kan hier teruglezen wat er in de beginjaren van Bitcoin zoal is gecommuniceerd en besproken.

Is het een Japanner, Amerikaan of…

Desalniettemin is de identiteit van Nakamoto nog steeds onbekend. Niemand weet zeker of de naam “Satoshi Nakamoto” echt is, een pseudoniem is of een verwijzing is naar een groep mensen.

Op de website van P2P Foundation is er een Japanner met dezelfde naam, maar ook over dit account is geen zekerheid.

Veel mensen twijfelen aan de Japanse nationaliteit van Satoshi Nakamoto, omdat zijn Engelse taal behoorlijk goed ontwikkeld was. Er zijn ook vermoedens dat Nakamoto van oorsprong uit het Gemenebest is (Bahama’s).

Dat komt omdat hij veel Engelse spelling en terminologie gebruikt in commentaar op de code en op forumberichten.

Met behulp van stylometrie en analyse van het taalgebruik is vast te stellen dat Satoshi veel Brits-Engelse woorden gebruikte, zoals ‘colour’ en ‘color’. Aan de andere kant is hier geen eentonige of eenduidige conclusie uit te trekken.

Ook het gebruik van dubbele spaties en bepaalde grammatica helpt mee om in een bepaalde denkrichting te gaan zoeken.

Het zegt verder allemaal niet heel veel. Satoshi was daarnaast ook voornamelijk actief in tijden dat de Britse en Amerikaanse wereld wakker was, wat lijkt uit te sluiten dat hij/zij een Japanner was.

En: hoe belangrijk is het om te weten wie Satoshi precies is? De kracht van Bitcoin is juist dat het geen aangewezen bestuursvoorzitter of aandeelhouders heeft.

‘Verdachten’

Het tijdschrift The New Yorker publiceerde in 2011 een artikel, waarin Joshua Davis zei dat hij erachter kwam wie de mysterieuze Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Onder zijn varianten waren:

Maar Clear en Lehdonvirt hebben hun relatie met Bitcoin ontkend.

Een andere interessante versie is de suggestie dat afkorting Satoshi staat voor de toonaangevende technische bedrijven Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola, en dat deze bedrijven hebben gezamenlijk Bitcoin gemaakt. Maar dit zijn ook alleen maar gedachtes zonder bewijzen.

In maart 2014 is een artikel uitgegeven waarin stond dat het Dorian Prentice Satoshi Nakamoto zou zijn, een man met een Japanse afkomst uit Californië woont. Ondanks dezelfde achternaam en een aantal andere overeenkomsten, is er niets waar van deze claim.

Begin 2016 komt de Australische computerwetenschapper Craig Wright naar voren. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zo geeft hij in gesprek met de BBC aan.

Drie dagen later krabbelt hij weer terug door te zeggen dat het hem spijt, aangezien hij niet sterk genoeg is om met de druk om te kunnen gaan. Inmiddels, vele jaren later, is hij nog steeds druk in de weer om de claimen de bedenker te zijn van Bitcoin.

In de Hup Bitcoin podcast spraken we al twee keer met Arthur van Pelt over deze ‘leugenaar’.

Andere bekende namen zijn de inmiddels overleden Hall Finney, Adam Back en Nick Szabo. Maar echte bewijzen of bekentenissen hierover zijn nooit gedaan.

Begin 2020 kreeg een video die Adam Back aanwees als kandidaat veel aandacht. Maar ook deze storm is weer overgewaaid en is de identiteit van Satoshi nog steeds onbekend.

En ook de veroordeelde drugsdealer Paul Calder le Roux wordt wel eens genoemd als kandidaat.

Theorieën

Er is ook een (complot)theorie dat Bitcoin is bedacht door de Amerikaanse geheime dienst. En dat Satoshi daarom een schuilnaam moest zijn voor de publicatie.

De reden achte deze theorie is het gebruik van het SHA-256 algoritme voor het minen van Bitcoin. Volgens aanhangers van deze complottheorie zou de NSA in staat zijn om dit algoritme te kraken en daarmee het gehele Bitcoin netwerk kunnen aanvallen.

De theorie wordt verder versterkt door een officieel NSA document uit 1996 met de naam: “How to make a mint: The cryptography of anonymous electronic cash”. Hierin wordt een systeem beschreven dat verdacht veel op Bitcoin lijkt en waaruit blijkt dat de NSA zich inderdaad met vergelijkbare zaken heeft bezig gehouden.

De geruchten werden gevoed toen Gavin Andresen werd uitgenodigd om bij de CIA langs te komen. Andresen vertelde dit aan Nakamoto, maar een reactie hierop is er nooit gekomen.

Inmiddels wordt het SHA-256 algoritme voor veel meer dingen gebruikt dan voor Bitcoin alleen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er ergens een backdoor in zit. Helemaal omdat Bitcoin een open source project is dit het antifragiel maakt omdat er enorm veel mensen zijn die naar de code kijken en het verbeteren.

Wil je meer van deze theorieën lezen? Bekijk dan eens een eerder artikel hierover.

2140 is zijn meesterwerk volmaakt

Ondanks dat Satoshi het project achter zich heeft gelaten, is Bitcoin niet dood gebloed. Het protocol wordt momenteel wereldwijd door honderden ontwikkelaars verbeterd. Naar verwachting zal er tot het jaar 2140 nieuwe BTC in omloop komen.

Een goede afsluitende vraag is ook: hoe belangrijk is het dat de identiteit van Satoshi bekend wordt? Een start zoals Bitcoin die had is niet opnieuw te genereren. En Bitcoin is het enige project zonder duidelijke leider, CEO of bedrijf. En dat is wat het project decentraal en onafhankelijk maakt.

Satoshi, bedankt!