Bitcoin gigant Bitmain stuurt grootaandeelhouder (60%) laan uit

Bitmain, producent van bitcoin mining apparatuur, stuurt een belangrijke aandeelhouder weg bij het bedrijf. Jihan Wu heeft aan Coindesk laten weten dat de mede-oprichter Micree Ketuan Zhan het bedrijf heeft moeten verlaten.

En dit was niet omdat hij ergens anders een leuke uitdaging had gevonden, maar deze beslissing is genomen uit noodzaak. Opvallend: Zhan was de grootste aandeelhouder van Bitmain, met maar liefst 60%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vertrek Zhan bij Bitmain

Wu en Zhan traden in januari dit jaar al terug als CEO. Zhan is het technisch brein van de twee met verstand van mining chips. Ze bleven wel betrokken bij de besluitvorming van het bedrijf, maar daar komt voor Zhan nu dus een einde aan.

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk allemaal? Jihan Wu laat aan zijn medewerkers weten dat dit een noodzakelijke stap is om ‘het bedrijf te redden van de ondergang’.

Onder de hashtag #BitmainDrama geeft reporter Dovey Wan meerdere updates over deze soap.

Wu heeft een waarschuwing uitgestuurd naar alle medewerkers. De strekking van het bericht is dat ze géén contact meer met Zhan mogen hebben:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het personeel van Bitmain zal geen aanwijzingen van Zhan meer uitvoeren of deelnemen aan een vergadering, opgezet door Zhan. Bitmain kan op basis van de situatie overwegen om arbeidscontracten te beëindigen van degenen die dit voorschrift overtreden. “[/penci_blockquote]

$465 miljoen aan Bitcoin Cash (BCH)

De weggestuurde Zhan zou 1,6 miljoen Bitcoin Cash munten hebben. Het is geen geheim dat Bitmain lange tijd de weg van Bitcoin Cash (BCH) bewandelde. Omgerekend tegen de huidige koers is deze voorraad BCH nog $465 miljoen dollar waard.

Doordat Zhen op deze manier aan de kant is geschoven, zou hij overwegen om deze muntjes te dumpen. Dat is althans wat Dovey Whan op Twitter deelt.

Wu en Zhen

Het is een complexe situatie. Want hoe kan iemand met zo’n groot aandeel in een bedrijf aan de kant worden gezet?

Samson Mow, de CSO van Blockstream, probeert dit ook te begrijpen. In een Twitter-draadje zet hij de situatie nog eens op een rijtje.

Het heeft ook te maken met de structuur hoe het bedrijf is opgezet. Er is zijn namelijk drie corporates: Cayman, Hong Kong en Beijing.

De corporates van Hong Kong hebben bijzondere rechten. Als Jihan Wu daar toegang toe had, kon hij de juridische structuur van Beijing co veranderen zonder dat Micree er mee in hoefde te stemmen.

Het gaat er allemaal niet zo goed aan toe bij Bitmain. In augustus dit jaar kon je al lezen dat Bitmain in de eerste maanden van het jaar $625 miljoen verlies leed. Ondanks dat opende het bedrijf vorige week een mining farm in Texas.

Canaan, het stille broertje van Bitmain, kwam vandaag met het nieuws dat het publieke verzoek voor een beursgang is ingediend.

Lees meer over:
Bitmainminermining