Bitcoin (BTC) uitlenen in ruil voor dollars, Blockchain.com ziet marktkans

Bitcoin (BTC) uitlenen in ruil voor dollars, Blockchain.com ziet marktkans

Blockchain.com gaat een nieuwe dienst uitbrengen onder de noemer "Borrow". Is het bedrijf uit Luxemburg een nieuwe bitcoin bank in de dop?

Bitcoin bankje spelen

We nemen een bank, die op de kapitaalmarkt relatief gemakkelijk en goedkoop aan nieuwe euro's of dollars kan komen tegen een lage rente. Vervolgens leent deze bank hetzelfde geld weer uit aan (MKB-) bedrijven of particulieren tegen een hogere (hypotheek) rente.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een commerciële bank zit dichterbij de geldcreatie van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve dan een MKB-bedrijf of een particulier die een lening vraagt. Dat proces omschrijft computerwetenschapper Nick Szabo, bedenker van Bitgold, als het Cantillon Effect. Het creëren van ongelijkheid in termen van toegang tot kapitaal.

?s=20

Bitcoin (uit) lenen

Maar ook in de cryptowereld zijn er steeds bedrijven die het uitlenen van bitcoin of fiat valuta als een nieuw verdienmodel zien. Denk aan aanbieders zoals Genesis Capital, Babel en BitGo voor de professionele markt. En BlockFi, Crypto.com en Celsius voor de retailmarkt.

Het spel is net zo simpel als een bank: stal je bitcoin bij deze club en krijg er rente voor terug. Zij lenen deze bitcoin uit tegen een hogere rente aan andere partijen. Bijvoorbeeld een market maker die bitcoin nodig heeft voor liquiditeit of een handelaar die wilt speculeren.

Maar stel je hebt euro's of dollars nodig voor de aanschaf van apparatuur, dan kun je bij deze bedrijven ook een lening afsluiten zodra je bitcoin als onderpand aanbrengt.

Blockchain.com

Blockchain.com staat bekend om haar bitcoin blockchain explorer, haar wallet en exchange. In augustus 2019 heeft men al een institutioneel leenplatform gelanceerd, "Borrow" lijkt meer gericht op de retailklant.

Zodra je bitcoin stalt op hun wallet, dan kun je een lening afsluiten voor een bepaalde hoeveelheid USD Digital. Dat is een eigen cryptomunt van Blockchain.com, met de dollar als onderpand. De wallet van Blockchain.com zou 46 miljoen keer gedownload zijn.

En zo krijgen dienstverleners in de cryptowereld steeds meer trekjes van de oude wereld. Dit terwijl bitcoin geen eigenaar, aandeelhouders en het uitkeren van dividend kent.

Bitcoin (BTC) uitlenen in ruil voor dollars, Blockchain.com ziet marktkans

BlockFi

Vandaag maakt concurrent BlockFi bekend dat gebruikers op hun platform direct bitcoin kunnen kopen via de Silvergate Bank. Vervolgens kunnen ze tot 8,6% rente per jaar ontvangen op deze bitcoin in de BlockFi wallet.

Op hun beurt leent BlockFi deze BTC weer uit aan marktpartijen zoals market makers en miners.

Lees meer over:
Bitcoin bank rente dollar lenen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties