Presidentskandidaat Bloomberg wil uniforme regels voor cryptovaluta in VS

Presidentskandidaat Michael Bloomberg pleit voor uniforme regels voor het reguleren van cryptovaluta. De 78-jarige politicus en ondernemer doet mee aan de voorverkiezingen van de Democratische Partij. Het huidige toezicht op de cryptosector is te gefragmenteerd, zo oordeelt hij.

Cryptovaluta reguleren

Het is één van de vele voorstellen in een financieel hervormingsplan van Bloomberg, die zich in november 2019 kandidaat stelde. Hij is bekend als oprichter van het gelijknamige persbureau en diende tussen 2002 en 2013 als burgemeester van New York.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het plan staat een waaier van voorstellen met als doel ‘betere consumentenbescherming en een sterker financieel systeem’. Maar wat betekent dat concreet?

Een verregaand voorstel is een (veel) strengere monitoring van financiële transacties. Zo wil Bloomberg wil ‘alle financiële transacties in een centrale database opslaan’. Of dit praktisch uitvoerbaar is en veilig is, is vers twee.

Ook stelt hij een ‘proeftuin’ voor financiële startups voor en een ‘duidelijke regulering voor cryptovaluta’. Zo staat in het voorstel te lezen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘In de assetklasse cryptovaluta zit voor enkele honderden miljoenen dollars aan kapitaal. Maar het toezicht op deze markt is gefragmenteerd en onvoldoende. Ik zie toekomst in blockchaintechnologie en bitcoin, maar de industrie wordt ook geplaagd door hype, fraude en criminaliteit’.[/penci_blockquote]

Uniforme regels

Je hebt in Amerika vele instanties die zich bemoeien met de cryptohandel. Zo zijn er de toezichthouders SEC (effecten) en CFTC (commodities). Maar FinCen is als licentieverstrekker en onderdeel van het ministerie van Financiën, weer verantwoordelijk voor toezicht op de sector.

Vervolgens acteert de IRS vanuit fiscaal oogpunt, in nauwe samenwerking met een opsporingsdienst zoals de FBI.

Bloomberg wil duidelijkheid hebben wie er nu verantwoordelijk is voor het toezicht op de sector en de handel. Formeel vallen bitcoin en ethereum als commodity onder de CFTC. Maar zodra iemand met bitcoin betaalt, dan wordt de verzender aangeslagen door de fiscus.

De politicus wil ook een heldere classificatie: wanneer is een cryptomunt een effect en wanneer niet?

Bloomberg is de enige kandidaat die cryptovaluta expliciet noemt in zijn programma. Ook Eric Swalwell en Andrew Yang pleiten voor een (nationaal) raamwerk van regels voor de crypto industrie, maar zij dingen niet meer mee in de presidentiële race.

Controverse

Omdat Bloomberg zich pas in november 2019 kandidaat heeft gesteld, heeft hij de voorverkiezingen in de staten Iowa en New Hampshire gemist. Volgens nieuwssite FiveThirtyEight is Bloomberg goed voor 16% van de stemmen in de peilingen. Bernie Sanders staat in de polls op kop met 24% van de stemmen.

Bloomberg is niet zonder controverse. Ten tijde van zijn burgemeesterschap mochten agenten zonder aanleiding iemand staande houden en fouilleren (‘stop & frisk’).

Later is die werkwijze onwettig verklaard door een federale rechter, waarna Bloomberg in beroep ging. De huidige burgemeester de Blasio heeft namens de gemeente de aanklacht tegen de Staat laten vallen.

Bloomberg is ook beschuldigd van grensoverschrijdend seksueel gedrag en het voeden van een “vijandige werkcultuur”, aldus The Washington Post.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer