Broodje HODL #11: Bitcoin is als Tyson Fury, opverend na een mokerslag (…van stiefkind BCH)

Opinie – Het broodje HODL bitcoin is eind 2018 enkel een gortdroge snee brood voor de gemiddelde cryptobelegger. 2018 is namelijk kudt met peren voor bitcoin. Of juist niet. Het is maar hoe je het bekijkt en wanneer je bent in – of uitgestapt.
Iemand die op 1 januari 2018 instapte, heeft nu ruim 75% verlies op zijn inleg. Iemand die één jaar eerder instapte, heeft nog steeds 245% winst. Ervaren cryptobeleggers weten: zodra het bloed door de straat stroomt en bitcoin negatief in het nieuws komt, is het weer tijd om bitcoins in te slaan. Zodra je oom of tante over bitcoin begint, is het weer tijd om uit te stappen.

‘Disruptie on steriods’

Voor de nieuwbakken cryptobelegger zijn crypto – of digitale assets een hard gelag. Sommigen zijn voor goed uitgestapt of men staat even langs de zijlijn warm te lopen.
De ‘echte gelovigen’, de ‘Hodlers of Last Resort’ houden tot het bittere eind vast aan hun digitale valuta. Bitcoin zelf schrikt nergens meer van. Amper tien jaar oud heeft het al de nodige pieken en dalen doorleefd, en zich door al die cycli een stoïcijns masker aangemeten: ik ben, ik blijf en ik ga niet meer weg, wat men ook van me vindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij schudt regelmatig zwakke handjes uit zijn systeem. Ook de recente beursdip dit najaar leert: niet elke belegger is bestand tegen de volatiliteit van deze zéér risicovolle belegging. Begin er dan ook niet aan, is bij deze het advies of laat u informeren door een expert in deze markt.

De recente dip heeft ook een aantal systematische redenen zoals de recente splitsing van het stiefkind van bitcoin: Bitcoin Cash. Lees daarvoor verder: 5 mogelijke redenen voor de vrije val van bitcoin.

Maar niet getreurd, er is inmiddels in tien jaar tijd genoeg vertrouwen getankt om een waarde van 3.000 euro per stuk te rechtvaardigen. De onderliggende waarde is het vertrouwen in het netwerk dat bitcoin vertegenwoordigt. Men vergeet vaak dat bitcoin gesteund wordt door duizenden delvers van de munt zelf. Buiten de decentrale assetklasse zijn er geen assetklassen die dat hebben en ja, dat maakt deze munt en haar kleinere varianten redelijk uniek. Zoals Willem Middelkoop dit weekend in een interview met Café Weltschmerz zei: “Ik kocht ooit een keyboard en daar stond ineens de muziekstroming dance op. Zo moet je digitale assets of cryptoassets ook zien. Geheel nieuw, maar het is inmiddels niet meer weg te denken.” Om erna aan toe te voegen dat hij rond de niveaus 3.000 – 4.000 dollar toch wel de nodige bitcoins inslaat.

Een duur, schaars goed mét ingebouwd netwerkeffect én disruptieve motor

Bitcoin is in mijn ogen niet 100% te analyseren zoals elke andere asset. Zo is bitcoin schaars. Er worden slechts 21 miljoen stuks van gedolven. Ten tweede is er sprake van een netwerkeffect: niet zozeer van aandeelhouders, maar een netwerk van delvers die financieel en in bepaalde mate ook sociaaleconomisch afhankelijk zijn van elkaar. Ten derde ligt er onder de motorkap van bitcoin een zeer disruptieve technologie: blockchain, zeg maar decentraal grootboek om waarde in op te slaan en te verifiëren, een verificatie – en authenticiteitsmethode die verwoestend gaat zijn voor een aantal sectoren. Denk aan bijvoorbeeld notarissen, financieel-administratieve medewerkers, maar ook de logistiek, energie en vastgoed.

‘Afrekenen met Dash graag’

Maar digitale valuta grijpen als betaalmiddel ook in op centrale machten zoals overheden en centrale banken die het alleenrecht hebben op geldcreatie. Zo kan er al in ruim 2.500 winkels in het land Venezuela betaald worden met Dash, een razendsnel, volledig decentraal en digitaal betaalmiddel die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Geen bank of Staat er daarbij nodig, enkel een smartphone, een Dash wallet en een winkelier die de Dash accepteert. Een beetje zoals Mpesa in Kenia werkt, afrekenen bij de supermarkt en benzinepomp met je telefoon. Of een Tikkie zo je wilt, maar dan zonder eigenaar ABN AMRO of andere banken.

De macht van centrale geldcreatie gaat men niet zomaar opgeven. In menig vergaderkamertje is die verrekte Satoshi, die ook nog zo laf is om anoniem te blijven, vervloekt. Satoshi en zijn vrinden hebben namelijk een manier gevonden om het Internet geld te maken: een decentrale variant van de dollar of de euro en ze heten bitcoin, monero of dash.

Gele hesjesresten

Iets wat vaak vergeten wordt, is dat geld altijd al een uitdrukking is van een geloof. Alleen komt het geloof nu niet meer van boven (zoals we ooit gewend waren bij de kerk), maar komt het geloof van onder (het gepeupel en miljonairs die een hekel hebben aan een te machtige overheid). Bitcoin betekent in essentie een scheiding van Staat en geld en dat zal de Staat niet zomaar toelaten, beducht als men is op gele hesjes…euh anarchie. Niet geheel toevallig dat de heer Rutte – nu de revolutionaire gele hesjesresten in Parijs nog nasmeulen – adverteert in landelijke dagbladen in een poging om samenhorigheid te smeden in Nederlanders. Maar ook hier staat het geloof in de centrale macht onder druk en zijn zij aan zet om disruptieve elementen te adopteren of zélf ten onder te gaan.

Bitcoin is met een normale economische bril ook ongrijpbaar en daarom in de ogen van velen ook gevaarlijk. Anderzijds kunnen ‘believers’ ook te ver doorschieten in hun geloof, waardoor de enorme prijsbubbel eind vorig jaar is ontstaan. Die prijsstijging was een onnatuurlijke beweging, waar de zwaartekracht vrij snel een einde meemaakte. Maar eind 2018 slaan we weer teveel door naar het negatieve en cynische. Om er op terug te komen: Bitcoin heeft als potentie een viraal netwerkeffect. Zodra we op de onderliggende technologie van bitcoin of ethereum fysieke assets zoals aandeelcertificaten, huizen en kunstwerken kunnen tokenizen, dan kan een viraal effect gaan optreden. Zoals we dat eerder hebben gezien met de tulpenbol, goud, een grachtenpand, een aandeel Apple, Facebook of Tesla. Wij vonden met zijn allen: dit is het nu eenmaal waard.

300.000 miljard dollar ligt er aan kapitaal opgeslagen in onder meer obligaties, aandelen, derivaten, vastgoed en cash. Slechts 56 miljard dollar en iets meer dan 100 miljard dollar ligt er opgeslagen in respectievelijke bitcoin en digitale valuta. Daarmee zijn decentrale of digitale valuta zo je wilt, nog steeds een graankorrel ten opzichte van de andere assetklassen.

Bitcoin: van hitcoin naar shitcoin?

Media zijn er op dit moment als de kippen bij om vaatjes zout in de open wonden te strooien. Dat daarbij ook gewoon ‘feiten’ worden verzonnen, lijkt hen niet te deren. Zolang het maar ‘clicks en views’ oplevert, en bitcoin is – ja nog steeds! – een ‘hot’ item, ook al hebben ‘we’ er een hekel aan (ook als het veel te goed met bitcoin gaat).

Het Parool haalt bitcoin door de mangel in het artikel “Bitcoin: Hitcoin, Shitcoin”. Leuke alliteratie heren. Je kunt je afvragen wat nu de reden is voor het Parool om over bitcoin te schrijven, buiten de gebruikelijke valkuil van kranten dat ze anno 2018 flink parten speelt: verstrooiing (‘we moeten over alles kúnnen schrijven) Men vergaloppeert zich enigszins in het stukje, waarbij er ook fabels bijgehaald worden. Zoals de zin: “Instanties als het Nibud buitelen over elkaar heen om te waarschuwen voor beleggen in de virtuele munt”.

Wat wordt nu met “Instanties als het Nibud” bedoeld? Heeft men een rondje langs schuldhulpverleners in Amsterdam (o.a. Doras, Dynamo en PuurZuid, dit zijn geen makelaars, redactie) gedaan met de vraag “Heeft u ook gewaarschuwd voor bitcoin, het nieuwe gevaar uit onze digitale krochten?”

Een quick scan op de website van de stichting Nibud (onafhankelijk van de overheid dus) leert dat men helemaal niet heeft gewaarschuwd voor beleggen in bitcoin of cryptovaluta. Van elke moderne organisatie mag je toch verwachten dat, zodra men ergens voor waarschuwt, deze waarschuwing ook vindbaar is op hun website. Vooralsnog niet dus.

Toegegeven, er is één nieuwsartikel op RTLZ (“Studielening teken in cryptocurrency: Raul (18) waagt het erop, 25 januari 2018”) waarin een woordvoerder van het Nibud wordt opgevoerd. Deze zegt onder meer: “Het is de vraag of het allemaal goed blijft gaan met die digitale valuta. En natuurlijk is het geld van DUO in principe bedoeld om te investeren in educatie en niet om meer geld mee te verdienen.”
In dit geval gaat het om een specifiek geval (student zet stuffie in om crypto te kopen) waarop het Nibud reageert. Terecht overigens, daar niet van. Het is ook de taak van de overheid en betrokken instanties om op de grote risico’s te wijzen.

Een van de laatste zinnen van het Parool-artikel luidt betuttelend: “Hopen op weer een explosieve stijging van de bitcoinkoers lijkt naïef.” Volgens mij kan iets niet naïef lijken. Iets is naïef of niet. Als men nu in januari dit jaar in het Parool had gezet: “Wordt bitcoin nu een hitcoin of een shitcoin?” en de melding “Hopen dat een bitcoin alleen maar explosief blijft stijgen, is naïef”, dan had het meer hout gesneden.

“If you can’t stand the heat…”

Feit is dat steeds meer hedge – en pensioenfondsen langs de zijlijn zich aan het warmlopen zijn om in deze assetklasse te stappen. Dat maakt deze markt naar verwachting nog volatieler, dus als retailbelegger is en blijft het oppassen geblazen. Zoals met elke zeer risicovolle assetklasse geldt: “If you can’t stand the heat…”

Het is óók naïef om te veronderstellen dat deze assetklasse er niet meer toe doet na dit najaarsdipje. Investeerders in digitale of decentrale (betaal) munten van het eerste uur, de ‘believers’ of ‘Hodler of Last Resort’ hebben een zéér, zéér lange adem. Is het een beweging, een movement, zoals durfkapitalist Tim Draper placht te zeggen. Ja, dit is een beweging, ja dit is een geloof, misschien wel op het irrationele af. Ja, misschien wel een beetje naïef. Juist door deze sector weg te zetten als korte termijn winstjagers, slaat men de plank volledig mis.

Tyson Fury

De gemiddelde cryptobelegger wordt niet zenuwachtig van een minder kwartaal. Sterker, de gemiddelde cryptobelegger is zeer trouw aan zijn portfolio, vertrouwen waarmee de huidige prijs van bitcoin wordt gerechtvaardigd. De tijd dat een andere assetklasse of beursgenoteerde onderneming zo uitgebreid en ongefundeerd door twee Parool-redacteuren door de mangel wordt genomen, moet nog komen. Bitcoin doet zijn naam eer aan als de meest besproken valuta van de afgelopen tien jaar en zal weer uit de krochten verrijzen – zoals de veelbesproken Britse bokser Tyson Fury die na een mokerslag van zijn tegenstander, veel velen de finale knock-out, toch weer opstaat. Verdomd, denken dan velen, het is nóg niet voorbij (-;

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...