Bulgarije heeft 213.519 Bitcoin (BTC) in staatskas, bijna meer dan aan goudreserves

Is Bulgarije is het rijkste land ter wereld, als het tenminste op Bitcoin aankomt. Het land heeft bijna meer BTC in bezit dan het goud heeft.

Maar wat betekent dat voor je overheidsbegroting? En wat doe je als overheid zodra bitcoin meer dan $100.000 per stuk wordt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bulgarije: 213.519 bitcoin (BTC) in staatskas

Op de cryptomarkt heeft men het regelmatig over bitcoin whales, maar één van de grootste ter wereld is een land. Bulgarije namelijk.

Naar verluidt heeft het land ruim 213.000 bitcoin in haar schatkist. Tegen de huidige marktprijs gaat het om een bedrag van ca. 1,6 miljard dollar, omgerekend 1,44 miljard euro. Naar verluidt heeft het land ook 40.440 kilo goud op de balans, ca. 1,88 miljard euro.

Hoe komt het Oost-Europese land aan de Zwarte Zee aan deze enorme hoeveelheid bitcoin? In mei 2017 wisten de autoriteiten een bende op te rollen, die grootschalig fraudeerde bij douane-importen.

Hoe ging men te werk? Men kocht in de landen Bulgarije, Griekenland, Roemenië, Macedonië en Servië douane-ambtenaren om. Zij moesten malware installeren op de overheidssystemen, waarna de bende op afstand bepaalde (criminele) transporten in deze landen konden controleren.

De opbrengst in cash stak men destijds in bitcoin, zo bleek toen de opsporingsautoriteiten ook bitcoin wallets aantrof. Destijds ging het om een totaalbedrag van 500 miljoen dollar. Dat is inmiddels verdrievoudigd.

Onduidelijk is wie de private keys momenteel in handen heeft. Corruptie (ook bij overheden) is nog steeds een probleem in het minst welvarende land van de EU. Het gemiddelde maandinkomen ligt op 415 euro.

Bitcoin prijs

Volgens experts zoals PlanB gaat de prijs van bitcoin de komende jaren nog stijgen. In zijn model gaat de prijs uiteindelijk richting $100.000 per stuk omdat het aanbod (‘flow’) schaarser wordt.

Bulgarije heeft 213.519 Bitcoin (BTC) in staatskas, bijna meer dan aan goudreserves

FBI en Silk Road

Het geval staat niet op zichzelf, want de FBI rolde in 2013 de zwarte markt Silk Road op, waarbij 170.000 bitcoins in beslag zijn genomen. De Amerikaanse opsporingsdienst heeft de BTC echter zo snel mogelijk verkocht via een veiling.

Sterker, men verkocht vóór de grote stijging eind 2013 van 100 dollar naar meer dan $1.000. Onder meer durfkapitalist Tim Draper wist deze bitcoins voor een prikkie te kopen van de Amerikaanse overheid.

Draper verwacht dat bitcoin ooit een prijs krijgt van $250.000 per stuk, waar hij zelf ook belang bij heeft.

Marktrisico

Bulgarije geldt als één van de armste landen in de Europese Unie. Met een totaal vermogen van $243 miljard op de balans, staat op plek 64 van de wereldranglijst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland staat in het lijstje van 15 rijkste landen ter wereld.

Mocht de prijs van bitcoin ooit stijgen naar $100.000 of heel misschien wel 1 miljoen dollar, dan stijgt Bulgarije op de wereldranglijst.

Tegelijkertijd: zodra het land gedwongen is om grote hoeveelheden bitcoin te verkopen vanwege overheidstekorten, dan kan de prijs juist weer gaan dalen. Een marktrisico dus.

Leuk weetje: met een prijs van bitcoin van 496 miljoen dollar (!) gaat, dan mag Bulgarije zich het rijkste land ter wereld noemen.

Momenteel geldt Amerika – op papier – nog als het rijkste land met 105.990 miljard dollar aan vermogen op de balans. Tegelijkertijd heeft dit land een van de grootste overheidsschulden te wereld en leeft men op de pof.

Bron: Cryptomonday.de

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoerswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.