Bulgarije heeft 213.519 Bitcoin (BTC) in staatskas, bijna meer dan aan goudreserves

Is Bulgarije is het rijkste land ter wereld, als het tenminste op Bitcoin aankomt. Het land heeft bijna meer BTC in bezit dan het goud heeft.

Maar wat betekent dat voor je overheidsbegroting? En wat doe je als overheid zodra bitcoin meer dan $100.000 per stuk wordt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bulgarije: 213.519 bitcoin (BTC) in staatskas

Op de cryptomarkt heeft men het regelmatig over bitcoin whales, maar één van de grootste ter wereld is een land. Bulgarije namelijk.

Naar verluidt heeft het land ruim 213.000 bitcoin in haar schatkist. Tegen de huidige marktprijs gaat het om een bedrag van ca. 1,6 miljard dollar, omgerekend 1,44 miljard euro. Naar verluidt heeft het land ook 40.440 kilo goud op de balans, ca. 1,88 miljard euro.

Hoe komt het Oost-Europese land aan de Zwarte Zee aan deze enorme hoeveelheid bitcoin? In mei 2017 wisten de autoriteiten een bende op te rollen, die grootschalig fraudeerde bij douane-importen.

Hoe ging men te werk? Men kocht in de landen Bulgarije, Griekenland, Roemenië, Macedonië en Servië douane-ambtenaren om. Zij moesten malware installeren op de overheidssystemen, waarna de bende op afstand bepaalde (criminele) transporten in deze landen konden controleren.

De opbrengst in cash stak men destijds in bitcoin, zo bleek toen de opsporingsautoriteiten ook bitcoin wallets aantrof. Destijds ging het om een totaalbedrag van 500 miljoen dollar. Dat is inmiddels verdrievoudigd.

Onduidelijk is wie de private keys momenteel in handen heeft. Corruptie (ook bij overheden) is nog steeds een probleem in het minst welvarende land van de EU. Het gemiddelde maandinkomen ligt op 415 euro.

Bitcoin prijs

Volgens experts zoals PlanB gaat de prijs van bitcoin de komende jaren nog stijgen. In zijn model gaat de prijs uiteindelijk richting $100.000 per stuk omdat het aanbod (‘flow’) schaarser wordt.

Bulgarije heeft 213.519 Bitcoin (BTC) in staatskas, bijna meer dan aan goudreserves

FBI en Silk Road

Het geval staat niet op zichzelf, want de FBI rolde in 2013 de zwarte markt Silk Road op, waarbij 170.000 bitcoins in beslag zijn genomen. De Amerikaanse opsporingsdienst heeft de BTC echter zo snel mogelijk verkocht via een veiling.

Sterker, men verkocht vóór de grote stijging eind 2013 van 100 dollar naar meer dan $1.000. Onder meer durfkapitalist Tim Draper wist deze bitcoins voor een prikkie te kopen van de Amerikaanse overheid.

Draper verwacht dat bitcoin ooit een prijs krijgt van $250.000 per stuk, waar hij zelf ook belang bij heeft.

Marktrisico

Bulgarije geldt als één van de armste landen in de Europese Unie. Met een totaal vermogen van $243 miljard op de balans, staat op plek 64 van de wereldranglijst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland staat in het lijstje van 15 rijkste landen ter wereld.

Mocht de prijs van bitcoin ooit stijgen naar $100.000 of heel misschien wel 1 miljoen dollar, dan stijgt Bulgarije op de wereldranglijst.

Tegelijkertijd: zodra het land gedwongen is om grote hoeveelheden bitcoin te verkopen vanwege overheidstekorten, dan kan de prijs juist weer gaan dalen. Een marktrisico dus.

Leuk weetje: met een prijs van bitcoin van 496 miljoen dollar (!) gaat, dan mag Bulgarije zich het rijkste land ter wereld noemen.

Momenteel geldt Amerika – op papier – nog als het rijkste land met 105.990 miljard dollar aan vermogen op de balans. Tegelijkertijd heeft dit land een van de grootste overheidsschulden te wereld en leeft men op de pof.

Bron: Cryptomonday.de

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoerswhale

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer