Vitalik Buterin over stock-to-flow model: Bitcoin prijs niet te voorspellen’

De bitcoin (BTC) prijs is niet te voorspellen met het stock-to-flow model. Ook externe gebeurtenissen zoals het Coronavirus hebben weinig invloed op een prijsstijging of – daling. Dat stelt Vitalik Buterin, bedenker van ethereum, vandaag in enkele tweets.

Bitcoin en Stock-to-Flow

Volgens het S2F-model kan de prijs van BTC naar $100.000 per stuk stijgen in de periode 2021 tot 2024. Het statistisch bewezen model is 2019 geïntroduceerd door de anonieme Nederlander Plan B. Tot nu toe volgt de prijs van bitcoin het model nauwgezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

?s=20

Buterin had in eerste instantie kritiek op een nieuwsbericht dat een verband legt tussen de recente prijsdaling van bitcoin en het oprukkende Coronavirus. Volgens de Canadees is er geen verband te trekken tussen die twee gebeurtenissen. Hij noemt het “post-hoc rationalized bullshit.”

In een ander reactie zegt Buterin dat ook het stock-to-flow model ook in de “categorie 95%” valt. Dat wil zeggen: statistisch niet bewezen.

Trezor: “Geen vraag meegenomen”

Buterin is niet de enige die binnen de cryptowereld bedenkingen heeft over de prijsvoorspelling van het S2F model. Ook een analist van hardware walletfabrikant Trezor nam het S2F-model als onderwerp in een blogpost.

In de ogen van de auteur is het toepassen van het S2F model “absolute onzin”. Prijs is een resultante van vraag en aanbod. Een analyse over het aanbod is “zinvol”, maar zodra vraag niet is meegenomen, is het voorspellen van een toekomstige prijs onmogelijk.

PlanB over kritiek

PlanB, de bedenker van het model, reageert in eerste instantie luchtig op de kritiek. Zo heeft Trezor het model toegepast op de supply van Bitcoin Cash, maar daar is het model helemaal niet voor bedoeld.

Zoals bekend is het model enkel toe te passen op “hard” geld zoals bitcoin en edelmetalen en is er geen statisch verband met andere cryptovaluta zoals ether of bitcoin cash.


Ook gaf hij een subtiele hint richting de criticasters om met statische bewijs te komen om zijn model te kraken?

Diverse experts binnen en buiten de bitcoin community nemen het S2F model wel degelijk serieus zoals Saifedean Annous, auteur van de Bitcoin Standard of Nederlandse investeerders zoals Willem Middelkoop en Marc van der Chijs.

Het model is diverse malen getest en van feedback voorzien van collega-quants om het bestaande model verder te verbeteren. Medio mei vindt de halvening plaats waarbij de block rewards halveren van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Ook neemt de inflatie af van 3,6% naar 1,8% onder het officieel streefcijfer van de Nederlandsche Bank.

Ook ether is volgens de definitie van PlanB geen “hard” geld zoals bitcoin, goud en zilver dan zijn. Dat komt onder meer omdat de supply van ether oneindig is.

Adam Back

Ook Adam Back, oprichter van bitcoin bedrijf Blockstream, reageert vandaag onder de tweet van Buterin, tot twee keer toe. Hij benadrukt dat de voorraad van bitcoin maximum 21 miljoen BTC is, en dat bij voorraad bij ether (en andere alternatieve cryptovaluta) een “vaste” voorraad allang is losgelaten.

Met bijvoorbeeld een hogere inflatie tot gevolg. Met andere woorden: wat is het verschil met het huidige systeem waarbij centraal de voorraad wordt gestuurd?

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer