Van der Chijs: ‘Kleine miners hebben het moeilijk door gedaalde bitcoin prijs’

Update – Bitcoin miner Great North Data, gesubsidieerd door de Canadese overheid, is onlangs failliet gegaan. Het was de miner met de grootste mining capaciteit in het noordoosten van Canada, zo meldt The Block.

Opvallend, want de firma kreeg circa een half miljoen euro aan subsidie vanuit Canadese (lagere) overheden. De onderneming kampte $10 miljoen dollar (9 miljoen euro, red.) aan schulden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor schuldeisers breken onzekere tijden aan. De curator heeft de overgebleven bezittingen (grond, gebouw, mining apparatuur) geschat op $3,5 miljoen.

Faillissement bitcoin miner

We vroegen Marc van der Chijs, de Nederlandse ondernemer achter Hut8, een concurrent van Great North Data, hoe hij het recente faillissement beoordeelt. Hut8 maakt zelf gebruik van mobiele mining containers om ook op onherbergzame plekken bitcoins te kunnen delven, zo legde Van der Chijs eerder uit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik zie het als een typisch voorbeeld van een miner die niet efficiënt aan het minen is. Ik ken hun kostenstructuur niet, maar ze zijn niet erg groot en toch hebben ze 25 mensen in dienst. Dat is vrij veel en die mensen moeten allemaal betaald worden’.[/penci_blockquote]

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Volgens Van der Chijs is een logische economische wet van toepassing op bitcoin mining: hoe groter je als miner bent, hoe beter je de operationele kosten kunt drukken, zo legt hij uit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Dit ga je de komende tijd veel meer zien: door de stijging van de hashrate en de lage BTC prijs kunnen veel miners het hoofd niet meer boven water houden. Als Bitcoin nog op $14,000 gestaan had, was het voor Great North Data gemakkelijker geweest om haar schulden af te betalen. Nu met de huidige prijs lukt ze dat niet meer’. [/penci_blockquote]

Ook voegt hij eraan dat Great North Data teveel tegelijk wilde doen. In de huidige markt is focus doorslaggevend.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Daarnaast denk ik dat ze de fout gemaakt hebben om niet alleen cryptomining te doen, maar ook andere data center activiteiten (onder meer kunstmatige intelligentie en analyse van satellietbeelden).

Maar om in een super-competitieve markt zoals Bitcoin mining te winnen moet je je daar 100% op focussen. De reden dat je over Great North Data leest is omdat ze overheidssubsidie en overheidsleningen gekregen hebben.

Zonder dat zou het denk ik de media niet eens gehaald hebben. Er zijn een aantal andere mining bedrijven die de stekker er uit getrokken hebben de afgelopen tijd in Noord-Amerika, maar daar lees je niets over’.[/penci_blockquote]

Bitcoin (BTC) miner failliet

Elke 10 minuten wordt er 12,5 bitcoin (BTC) gedolven en mining bedrijven zijn altijd op zoek naar goedkope elektriciteit. Canada heeft onder meer de beschikking over natuurlijke energiebronnen.

Onder meer hierdoor ligt de bruto energieprijs voor grootverbruikers relatief laag op wereldschaal.

Dit mining bedrijf heeft echter in haar regio, in het noordoosten van Canada, de nodige subsidies ontvangen om op te starten en vervolgens door te groeien. Die belofte is niet helemaal uitgekomen.

Onder meer het agentschap de Atlantic Canada Opportunities Agency (ACOA) is schuldeiser met een uitstaande schuld van 281.675 Canadese dollars (€192.400, red.).

Destijds heeft deze organisatie omgerekend €341.000 aan subsidie verstrekt. Aan een andere overheidsinstelling uit de regio Newfoundland is de miner 313.718 dollar (214.000 euro, red.) verschuldigd.

Een deel van de schulden zijn gedekt door het gebouw, de grond en mining apparatuur.

Tegenvallende resultaten

De website van de miner, die in 2013 is opgericht, is inmiddels offline gehaald. De firma is in 2013 opgericht en is gegroeid vanuit een start-up naar een miner met de meeste capaciteit in deze Canadese regio.

Een gearchiveerde versie (26 juni 2018) van de website laat zien dat de bekende politica Yvonne Jean Jones nog een bezoekje aan de mining farm heeft gebracht.

Bij haar bezoek kwam wat informatie naar buiten over het bedrijf. Zo zou er in de periode 2013-2018 ruim negen miljoen dollar in het bedrijf zijn gestoken. Waarvan een groot deel in de bouw van de farm en mining apparatuur.

De vooruitzichten waren één jaar geleden nog florissant:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Op dat moment waren er circa dertig mensen bij het bedrijf werkzaam. Eind 2018 was er nog de ambitie om een extra vijftien tot twintig mensen aan te gaan nemen. In 2018 is er sprake van een bruto omzet van $6 miljoen, en dat zou in 2019 moeten verdubbelen’. [/penci_blockquote]

Lokale weerstand

De reden van het plotse faillissement is nog niet helemaal duidelijk. Lokale nieuwsmedia melden dat het bedrijf op meer weerstand kon rekenen in haar regio.

Men kreeg vragen over de energieconsumptie en het geluid wat men met de miners produceerde. Ook viel het creëren van lokale banen tegen. Een scherp gedaalde bitcoin koers, met een correctie van ruim 40% de afgelopen vijf maanden, is niet genoemd.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”CEO James Goodwin”]’We zijn gevestigd waar we zijn en daar ligt ook onze kracht. Als dat hier niet meer kan, dan rest de enige optie om het bedrijf te sluiten.'[/penci_blockquote]

In de VS neemt de interesse in mining toe, zoals Bitmain die onlangs een megafarm heeft aangekondigd. Daarnaast zijn er partijen zoals Layer1, Northern Bitcoin en Whinstone actief.

Volgens deze Nederlandse miljardair gaat bitcoin naar ‘$100.000 tot $200.000 per stuk’

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...