Capaciteit Lightning Network verdriedubbeld in anderhalve maand

Het Lightning-netwerk, bedoeld om bitcointransacties sneller en goedkoper te maken, bouwt stilletjes haar toepasbaarheid uit. Zo is het aantal kanalen (‘channels’) van het Lightning Network (LN) de afgelopen zes weken met meer dan 200 procent gegroeid. Daardoor heeft het netwerk meer dan twee miljoen dollar aan transacties verwerkt sinds maart 2018. Dat blijkt uit data van Bitcoin Visuals (zie onderstaande grafiek), een site die diverse statistieken van de bitcoin blockchain in kaart brengt.

Lightning Network

Begin november lag de gemiddelde capaciteit op 1,1 miljoen Satoshi’s (SAT), maar deze is inmiddels gegroeid naar 3,25 miljoen SAT per dag, omgerekend 0,032 aan BTC. Tegen de huidige koers is dat circa 100 dollar. Inmiddels ligt het gemiddelde voor de grotere nodes boven de 15 miljoen SAT.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin blockchain

Transacties op het bitcoin-netwerk zijn doorgaans trager en duurder in vergelijking met netwerken van Ethereum en EOS. Soms duurt een transactie tien minuten en in drukke tijden kan de transactietijd oplopen naar één uur.

LN is een nieuw betalingsprotocol dat bovenop de blockchain van bitcoin is gebouwd (een multi-signature smart contract). Ontworpen om het bitcoin-netwerk schaalbaarder, sneller en goedkoper te maken. Feitelijk vinden de peer-to-peer-transacties buiten de blockchain van bitcoin plaats. Zodra je je BTC-tegoed wilt aanvullen, is er wél een verbinding nodig met de blockchain van BTC. Dat is nu nog een vertragende factor.

Capaciteit Lightning Network verdriedubbeld in anderhalve maand

Op dit moment zijn er 2.100 actieve knooppunten (‘nodes’). Sinds de lancering van het LN is er ruim 500 BTC aan transacties verwerkt. omgerekend goed voor circa 2 miljoen dollar aan waarde. Ook is er een voorzichtige groei in het aantal webshops dat LN heeft geïmplementeerd als node in haar netwerk.

Meer weten over LN?

Bronnen: Cryptobriefing / Bitcoin Visuals
Foto: Flickr / Carolina Ödman

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...