CBOE dient opnieuw VanEck/SolidX Bitcoin ETF voorstel in

De Amerikaanse derivatenbeurs Chicago Board Options Exchange (CBOE) heeft opnieuw het VanEck/SolidX Exchange Traded Fund (ETF) voorstel ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Het betreft een aangepaste versie van het eerdere ETF voorstel, dat door de CBOE zelf op 23 januari werd ingetrokken. Daarmee is de langverwachte Bitcoin ETF terug op de rails en kan het wachten op een oordeel van de SEC opnieuw beginnen.

ETF voorstellen

De Amerikaanse toezichthouder SEC vindt een Bitcoin ETF maar een lastig onderwerp. In de loop der jaren zijn er bij de SEC meer dan een dozijn ETF voorstellen ingediend. Geen enkele daarvan heeft tot nu toe toestemming gekregen. Ook de CBOE diende verleden jaar samen met beleggingsfirma VanEck en fintech bedrijf SolidX een ETF voorstel in. De verwachtingen omtrent dit fonds zijn hooggespannen, omdat er met ‘echte’ bitcoins als onderpand wordt gehandeld, in tegenstelling tot andere ETF voorstellen die slechts met derivaten werken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Government shutdown

Nadat het voorstel het maximaal aantal keren door de SEC werd uitgesteld leek de deadline van een eindoordeel op 27 februari eindelijk nabij. Tot de CBOE op 23 januari jl. opeens zelf het voorstel introk. Reden hiervoor was de tot stilstand gekomen Amerikaanse overheid, waar ook de SEC door werd getroffen. CBOE en VanEck/SolidX besloten daarop het voorstel in te trekken en op een later moment opnieuw in te dienen om de gesprekken te hervatten.

Opnieuw voorstel ingediend

Nu de Amerikaanse overheid, en dus ook de SEC, eindelijk weer zijn taken hervat laten de CBOE en VanEck/SolidX er geen gras over groeien. Nu hebben ze opnieuw een voorstel hebben ingediend voor een Bitcoin ETF. Ze hebben dit aangegrepen om meteen een aantal wijzigingen in het voorstel aan te brengen aan de hand van gesprekken met de SEC. Het eerdere voorstel is op enkele punten aangepast. De kans is groot dat in dit nieuwe voorstel een aantal bezwaren van de SEC is weggenomen. Dat is goed nieuws voor de slagingskans.

Wachten

De keerzijde van de medaille is dat het beoordelingsproces van de SEC ook weer opnieuw begint. De deadline van het vorige voorstel was eind februari. Met dit nieuwe voorstel geldt opnieuw de maximale bedenktijd van 240 dagen, voordat de SEC een oordeel velt. Of zij na alle gesprekken en ontwikkelingen opnieuw zoveel tijd ervoor zullen uit trekken is twijfelachtig. Het kan betekenen dat werkelijk uitsluitsel over het Bitcoin ETF in het ergste geval tot in september op zich kan laten wachten.

Markt reageert kalm

Net als toen het eerdere VanEck/SolidX voorstel werd ingetrokken lijkt de markt opnieuw warm noch koud te worden van het nieuws. De prijs van Bitcoin is ten tijde van schrijven nog onveranderd en schommelt nog steeds net iets boven de $3400 dollar.

Het formulier met de aanpassingen aan het vorige voorstel dat door de CBOE is ingediend is publiekelijk inzichtelijk. Klik hier om het document te bekijken.