Chainalysis lanceert dienst om bitcoin-transacties op te sporen

Chainalysis lanceert een nieuwe Know Your Transaction-service (KYT) om transacties met bitcoin (BTC) en andere cryptomunten op te sporen. Potentiële afnemers zijn bijvoorbeeld cryptobeurzen of financiële instellingen die er baat bij hebben om te voldoen aan strenge wet – en regelgeving.

Follow the Crypto

De nieuwe software van Chainalysis kan de transacties van een aantal publieke blockchains realtime volgen zoals die van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) en Litecoin (LTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar ook afgeleide projecten zoals Maker (MKR) en stablecoin Tether (USDT) behoren tot de scope.

Maar wat is er nieuw? Bij deze nieuwe software krijgt de gebruiker een waarschuwing zodra er de indruk bestaat dat het een risicovolle transactie betreft. Een van de variabelen is de hoogte van het bedrag bijvoorbeeld.

Financial Action Task Force

Het bedrijf sorteert voor op de nieuwe richtlijnen van Financial Action Task Force (FATF), een intergouvernementeel agentschap dat normen ontwikkelt om witwassen van geld te voorkomen.

De technologie van het bedrijf is inzetbaar zodra een cryptobeurs slachtoffer is van een hack of als een netwerk met crimineel geld cryptovaluta koopt.

De onderzoekers zijn onder meer bekend van hun onderzoek naar de beruchte Mt. Gox en Binance hack.

Onderzoeken van Chainalysis

Zo zijn er voorbeelden van criminele organisaties die via ruilbeurzen zwart geld op grote schaal witwassen. Het is onbekend hoe groot dat aandeel van de totale bitcoin voorraad dat betreft. Een groot van de beschikbare BTC beweegt niet en is dus niet betrokken bij dergelijke transacties.

Van de criminelen die ransomware inzetten om cryptomunten te stelen gaat 64% langs een beurs.

Minstens $555 miljoen aan bitcoin (BTC) is gebruikt om transacties te doen op het donkere plekje van het internet. De verzamelnaam hiervoor is the ‘darkweb’, je kunt daar dingen bestellen en kopen die je niet in normale webshops vindt.

Een van de kernwaarden van bitcoin is privacy. De senior ontwikkelaars van het bitcoin netwerk overwegen om de transacties bij de wortel af te schermen zoals dat ook gebruikelijk is bij privacycoins zoals Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Grin, gebouwd op het Mimblewimble-protocol.