‘Chinese digitale munt is anders dan Bitcoin en niet bedoeld voor speculatie’

De Chinese centrale bank heeft zich weer uitgelaten over de digitale valuta waar ze aan werken. Mu Changchun is de leider van het project en hij vertelt aan de South China Morning Post meer over de digitale yuan.

Chinese digitale munt

Ten eerste maakt hij duidelijk dat de munt niet is bedoeld voor speculatie en heel anders zal zijn dan Bitcoin. Dit laatste werd de afgelopen weken al wel duidelijk: je moet je aanmelden bij een van de vier grootste commerciële banken van het land om een wallet te mogen openen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We schreven al eens meer over de mate waarin een CBDC afwijkt van Bitcoin in deze column: Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC).

De munt vertegenwoordigt de waarde van de yuan, en dus is het een coin waarop niet te speculeren valt. Changchun laat ook weten dat het níet het concept van de Libra navolgt. Het gaat niet om een mandje met verschillende valuta dat apart staat om de waarde van de munt te vertegenwoordigen, zoals Facebook dat (aanvankelijk) wel van plan was.

Hij geeft ook aan dat het géén stablecoin is die gedekt moet zijn door ‘fysieke’ valuta. Dat houdt dus in dat de centrale bank met een druk op de digitale knop het beheer over het geld heeft.

Hij maakte ook duidelijk dat de stablecoin niet het cash geld moet gaan vervangen. De introductie van de eigen digitale currency moet fungeren als extra optie. ‘War on cash’ lijkt in China vooralsnog niet aan de orde.

Testfase

De werknemer van de Chinese centrale bank onthulde ook dat het ontwerp en het functionele onderzoek voor de digitale yuan is voltooid en dat de volgende stap zal zijn om pilotprogramma’s uit te rollen.

Hierover maakten ze eerder deze maand al meer bekend. De eerste pilots vinden plaats in de megastad Shenzhen en een kleinere stad Suzhou, vlakbij Shanghai.

De People’s Bank of China (PBoC) trekt het project en ze krijgt daarbij steun van de vier grootste commerciële banken van het land.

Het gaat om de volgende banken: de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China (ABC), Bank of China (BOC) en de China Construction Bank (CCB). In dit consortium zitten ook nog drie telecombedrijven (welke allemaal staatsbedrijven zijn).

Lees hier meer over de geplande pilots.

Hoewel er geruchten waren dat de digitale yuan voor het einde van 2019 klaar zou zijn, is er geen officiële timeframe gegeven voor de lancering. In november beweerde durfinvesteerder Edith Yeung echter dat China de digitale valuta in de komende zes tot twaalf maanden “definitief” zal publiceren.

Bron: Cryptoglobe