Coinbase schorst WikiLeaks’ bitcoin account

WikiLeaks postte een tweet afgelopen weekend dat een bericht toont van Coinbase. Daarin werd gesuggereerd dat WikiLeaks de voorwaarden van Coinbase had geschonden. Er werd niet gespecificeerd op wat voor wijze die regels dan werden geschonden. WikiLeaks laat ondertussen weten dat het geen gebruik meer kan maken van Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase

Coinbase biedt een functie waarmee online winkels cryptovaluta’s kunnen accepteren als betalingen. WikiLeaks, beroemd om het publiceren van vertrouwelijke documenten, verkoopt op die wijze artikelen – van t-shirts tot posters – en stelt mensen in staat om te betalen in bitcoin.

De klokkenluiderssite liet via Twitter weten dat het de achterban de komende tijd op zal roepen Coinbase niet meer te gebruiken.

Julian Assange

Julian Paul Assange, de Australische journalist, programmeur, voormalige hacker en internetactivist, is natuurlijk bekend van de oprichting van de klokkenluiderswebsite.

Assange zit sinds juni 2012 vast in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Op 16 augustus 2012 maakte de president van Ecuador bekend dat hij politiek asiel krijgt. Groot-Brittannië staat hem echter niet toe naar dat land te vertrekken.

Hij is al geruime tijd groot voorstander van bitcoin. Hij beweerde in oktober dat sinds WikiLeaks vanaf 2010 in bitcoin investeerde het een 50.000 procent winst kende. Assange zit nog steeds vast op de ambassade.

Betalingsproviders

De site heeft sowieso een slechte geschiedenis met betalingsproviders als MasterCard en Visa. In 2010 blokkeerde MasterCard betalingen aan WikiLeaks. Ook Paypal beperkte de rekening die door de site wordt gebruikt nadat het aangaf dat WikiLeaks haar beleid zou overtreden.

Het aanvaarden van bitcoin was de ideale manier voor WikiLeaks om geen gebruik meer te hoeven maken van deze betalingsproviders. Hoe nu verder zal moeten blijken.

Bronnen: CNBC, Fortune

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief