Column Jelle Pol (Dusk Network) – Zo krijgen we institutioneel geld naar bitcoin

Column Jelle Pol, oprichter van Dusk NetworkEen bitcoin ETF is één van de terugkerende onderwerpen op de voorpagina’s van elke crypto nieuwssite. Het maakt de weg vrij voor meer kapitaal naar deze opkomende industrie.

Institutioneel geld en bitcoin beheer

Eén van de langstlopende ambities in onze industrie is de felbegeerde categorie ‘institutional money’, oftewel de professionele beleggers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze oase van ‘eindeloos geld’ kan deze asset verder brengen. Daarom zijn vele bedrijven druk om de infrastructuur te bouwen die dit mogelijk gaat maken.

Bewaring (custody) bijvoorbeeld is het vakgebied dat zich bezighoudt met het veiligstellen, en verzekeren, van jouw bitcoin. Een belangrijk onderdeel voordat een firma een investering in bitcoin overweegt.

Naast bewaring trekt ook het ‘duistere karakter’ van de cryptobeurzen de aandacht. Op deze plekken is ogenschijnlijk alles mogelijk en laat men prijsmanipulatie en identiteitsfraude de vrije loop.

Dat ik een consequent beter beleid heb ervaren bij vooraanstaande cryptobeurzen dan bij mijn eigen bank is hierin irrelevant.

Legitieme KYC- en AML-keuringen vinden plaats op gereguleerde beursplatformen, waarbij alle bestaande spelers een oogje in het zeil houden.

De drang om controle te bewaren zal niet verdwijnen. Vandaar dat de bestaande spelers de nieuwe cryptowereld naar de traditionele beurs proberen te brengen.

Bitcoin ETF

Het meest bekende voorbeeld is de ETF-race. Een ETF is een beleggingsproduct waarbij je middels een paraplu-constructie in een aantal onderliggende instrumenten investeert.

Traditioneel gezien zijn dit bijvoorbeeld aandelen, obligaties of goud, maar dit kan ook bitcoin of andere cryptovaluta zijn.

ETF’s zijn verhandelbaar op de gerenommeerde beurzen waar het institutioneel geld zich begeeft.

Vandaar dat bedrijven zoals Bitwise en VanEck verwachten dat er veel te halen valt door ons cowboy geld in een traditioneel jasje te steken.

Terwijl de beoogde consumentenproducten nog even moeten wachten op goedkeuring, is laatstgenoemde partij, VanEck, er al wél in geslaagd om een institutioneel bitcoin product naar de markt te brengen.

Bitcoin Trust 144A shares

Het product, de VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares, is nog niet verhandelbaar, maar wel via gereguleerde effectenhandelaren en andere welbekende routes.

Dit geeft een grote investeerder het gemak om het in hun bestaande rekeningen deze bitcoin kloon te kopen, en hierover zorgeloos administratie te voeren.

De Bitcoin 144a Shares haalden in de eerste tien dagen $41,000 op, oftewel ruwweg 4 bitcoin.

Vergeleken met de slordige vijftig miljard dollar die VanEck aan investeringen beheert is dit nog geen vetpot, maar dat maakt het succes in mijn optiek niet minder.

VanEck zet grote stappen in een spannende nieuwe richting, en ik denk dat in de meeste landen de adoptie van onze sector op dit niveau via de bestaande spelers zal lopen.

Ik kijk in ieder geval uit naar de eerste Bitcoin ETF die op de NASDAQ’s van de wereld mag handelen.

Over Jelle Pol (Dusk Network)

Jelle Pol is oprichter bij Dusk Network en is verantwoordelijk voor de commerciële en strategische kanten van het project. Hij begon zijn carrière bij het low code platform Mendix, en vergaarde later zijn blockchain kennis in het team van Shell.

Jelle gebruikte de volgende bronnen voor de bovenstaande column: Barrons; ETFtrends, Coindesk en VanEck.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscolumnETF

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Ethereum koers Nieuws
  Justin Sun Verplaatst 100 Miljoen Dollar naar Binance: Is Dit een Koopsignaal voor Ethereum?

  Justin Sun, medeoprichter van Tron, een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dapps), heeft...

  Nieuws
  Bitcoin op weg naar grootste maandelijkse stijging sinds 2020

  De bitcoin koers is erin geslaagd om de maand februari af te sluiten met een...

  Nieuws
  Cryptohack bij Seneca: meer dan $6 miljoen aan onderpand gestolen

  Het Seneca Protocol, een platform voor decentralized finance (DeFi), is gehackt, waarbij meer dan $6...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: AFM accepteert aanvragen van cryptobedrijven in april

  Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Lees meer