Crypto Alert – Miningbedrijf Bitmain lijdt 441 miljoen euro verlies in Q3 2018

Crypto Alert – ASIC fabrikant en mining bedrijf Bitmain heeft in het derde kwartaal van 2018 zo’n 500 miljoen dollar (441 miljoen euro) verlies geleden, zo rapporteert nieuwswebsite Coindesk. Het nieuws volgt een dag na de aankondiging van Bitmain’s nieuwe ASIC chip om bitcoin te minen. Dat lijkt nu een poging om het nieuws te verzachten. Het bedrijf zit al langer in de hoek waar de klappen vallen: de vooruitzichten op de langere termijn zijn ook niet positief.

Nieuwe cijfers Bitmain

Bitmain presenteert de cijfers zelf. De mining gigant is namelijk nog steeds een beursgang van plan op de Hong Kong Stock Exchange (HKEX). Daarvoor is het verplicht om de HKEX van informatie te voorzien over de bedrijfsresultaten. Die informatie mag niet ouder zijn dan zes maanden. Aangezien Bitmain al maanden in onderhandeling is, waren zij inmiddels verplicht om de informatie te updaten. Een anonieme bron van Coindesk verkreeg inzage over de gegevens.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

$500 miljoen verlies Bitmain

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Bitmain in de eerste drie kwartalen van 2018 in totaal $500 miljoen dollar winst maakte. Bitmain liet echter in het verleden weten dat het de eerste twee kwartalen van 2018 al $1 miljard dollar winst had gemaakt. Van die winst was in het derde kwartaal dus nog maar de helft over. Daaruit valt te concluderen dat Bitmain in het derde kwartaal dus zo’n $500 miljoen dollar verlies draaide.

Nauwelijks omzet

Uit andere cijfers bleek ook dat de omzet van Bitmain in het derde kwartaal flink daalde. In de eerste helft van 2018 was de omzet al $2,8 miljard dollar. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de omzet na het derde kwartaal $3 miljard dollar was. Bitmain behaalde in het derde kwartaal dus nog maar $200 miljoen dollar aan omzet. Dat is zeven keer zo laag als de gemiddelde omzet die in de eerste twee kwartalen werd behaald.

Vierde kwartaal

En dat zijn nog maar de cijfers van de eerste drie kwartalen. Het vierde kwartaal was voor Bitmain waarschijnlijk nog slopender. Toen brak Bitcoin namelijk door de $6000 grens en trok het de gehele markt nog verder in het slop. Dat zal voor de verkoopcijfers van miningapparatuur zeker geen positief effect hebben gehad. Het helpt ook niet dat veel van Bitmain’s bedrijfskapitaal opgeslagen is in de vorm van cryptocurrencies. Deze maakten in de eerste drie kwartalen van 2018 al flinke koersdalingen mee. In het vierde kwartaal stortte de koersen echter nog veel verder in, soms met 50% of meer. Tel daar bovenop de diverse rechtszaken en de kostbare hashwar waar Bitmain bij betrokken raakte en je hebt een perfecte storm.

Rommel in de organisatie

Geen wonder dat het al een tijdje rommelt binnen de organisatie. De eerste ontslagen in het voorheen 2500 koppige personeelsbestand zijn al gevallen. Bitmain ontsloeg in december nog alle Bitcoin Cash (BCH) programmeurs die het in dienst had. Werknemers van Bitmain lieten via social media weten dat tot 50% van het personeel risico loopt te worden ontslagen. Ook sloot Bitmain kantoren in Amsterdam en Tel Aviv. Als klap op de vuurpijl werd in januari bekend gemaakt dat de twee CEO’s van het bedrijf Jihan Wu en Micree Zhan Ketuan zullen aftreden en een nieuwe CEO hun taken over neemt.

Verliezen betwist door Bitmain

De gelekte cijfers worden volgens de Chinese nieuwssite Caijin overigens wel betwist door Bitmain. Daar zegt Bitmain dat het slechts om geruchten gaat en dat zij meer openheid zullen geven wanneer de regels dat toelaten. De beoogde beursgang zou daarvoor een obstakel zijn.

Nieuwe ASIC

De tegenvallende cijfers komen naar buiten een dag nadat Bitmain een nieuwe ASIC aankondigde. Deze nieuwere en efficiëntere miningchip van Bitmain wordt bij de Antminer S17 en T17 geleverd. Wanneer deze modellen echter beschikbaar zijn maakte Bitmain niet bekend. Het wordt daarom door sommigen als een loze aankondiging gezien en een poging om het teleurstellende nieuws uit te balanceren.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer