Update – Crypto exchange Bithumb vecht belastingboete van €62 miljoen aan

Update – Bithumb, de grootste crypto exchange van Zuid-Korea, gaat de belastingboete van circa 62 miljoen euro aanvechten voor de rechter. De beurs heeft een bezwaarverzoek ingediend bij de National Tax Service (NTS) in het Aziatische land, zo meldt The Korea Times.

In een verklaring laat de beurs weten de boete ‘compleet ongegrond’ te vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”woordvoerder Bithumb”]’We hebben de belastingboete betaald, maar we gaan voor de rechtbank wél onze kant van het verhaal vertellen’. [/penci_blockquote]

Volgens Choi Hwoa-in, een overheidsadviseur is de stap van Bithumb ‘gecalculeerd’. Ze zegt: ‘Bithumb hoopt met het betalen van de boete en de gang naar de rechter een deel van de boete terug te krijgen’.

De rechtbank heeft 90 dagen om het bezwaar van Bithumb in te willigen of af te wijzen.

Eerdere berichtgeving: 31 december 2019

Bithumb, de grootste bitcoin (BTC) beurs van Zuid-Korea, moet een belastingschuld van 80,3 miljard won (ca.€62 miljoen) ophoesten.

Dat meldt de lokale nieuwssite Pulse deze week. De grootste aandeelhouder van de cryptobeurs, Vidente Co. bevestigt de belastingaanslag die na de Kerst in de bus viel.

Bitcoin beurs Bithumb

National Tax Service (NTS) heeft naar verluidt belasting geheven op inkomsten van buitenlandse klanten. De belastingdienst in het land heeft deze inkomsten geclassificeerd als ‘overige inkomsten’. Winst uit vermogen zoals bitcoin wordt gezien als ‘activa’.

De ruilbeurs overweegt juridische stappen dus de uiteindelijke aanslag kan lager (of hoger) uitvallen.

Volgens andere berichtgeving is het onjuist om extra belasting te hebben, omdat Bithumb al inkomsten – en vennootschapsbelasting afdraagt elk jaar.

Upbit en CoinOne

Vorig jaar viel Bithumb namelijk ook al ‘in de prijzen’. Toen bedroeg de openstaande belastingschuld 30 miljard won (23 miljoen euro). Maar het is onduidelijk of de beurs deze belasting heeft voldaan.

Naar verluidt kunnen ook Upbit en CoinOne rekenen op belastingaanslagen, volgens nieuwszender Business Korea.

Lees ook – Bithumb Global, de ‘Next-Generation’ Digital Asset Exchange

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...