Eerste crypto hedgefonds in Londense ‘City’ een feit

Het eerste hedgefonds in de Londense ‘City’ voor bitcoin (BTC) en andere cryptomunten is een feit. Toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) heeft een AIFM-licentie verstrekt aan Prime Factor Capital uit Londen.

AIFM staat voor Alternative Investment Fund Manager en is een Europese richtlijn waar fondsen voor alternatieve investeringen aan moeten voldoen. Prime krijgt een upgrade van haar huidige AUM-licentie. De activa onder beheer zijn dan gelimiteerd tot €100 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Nederland zijn er ook diverse fondsen met een AUM-licentie, maar ze hebben géén AIFM-licentie.

Crypto hedgefonds

De firma belegt en beheert cryptomunten voor professionele en institutionele beleggers. Aan het roer staan twee voormalige traders van Blackrock en een trader in energiederivaten.

Volgens ceo Nic Niedermowwe is een licentie van de Financial Conduct Authority (FCA) een mijlpaal.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het beheren van assets gaat om vertrouwen en nergens gaat dat meer op dan in de crypto industrie’. [/penci_blockquote]

Hij noemt matig cryptobeheer en de vele offshore bedrijven als slechte voorbeelden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zijn nu verplicht om een custody partner aan te stellen met onafhankelijk toezicht, verificatie van de assets onder beheer en controle van de cashflow’.[/penci_blockquote]

Europese markt

Voorlopig is Prime Factor het enige hedgefonds dat gereguleerd gaat worden in het Verenigd Koninkrijk, bevestigd toezichthouder FCA aan persbureau Bloomberg. De FCA valt momenteel nog onder de regelgeving van de EU.

Met deze licentie op zak kan Prime Factor dus ook bij instituties in Europa aankloppen met haar aanbod.

Bronnen: persbericht Prime Factor Capital / The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...