VS klaagt twee Chinezen aan wegens witwassen $100 miljoen aan cryptovaluta

VS klaagt twee Chinezen aan wegens witwassen $100 miljoen aan cryptovaluta

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft twee mannen uit China aangeklaagd voor het witwassen van $100 miljoen in crypto. Ze kregen de criminele gelden in handen, afkomstig van een hack van een exchange.

De twee stromannen heten Tian Yinyin en Li Jiadong.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Verenigde Staten beschuldigt ze van witwassen en het runnen van een bedrijf zonder een licentie voor het versturen van (crypto) valuta. Sterker nog: volgens persbureau Reuters is er een link met Noord-Korea, die hiermee internationale sancties wil omzeilen.

Crypto witwassen

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zit namelijk een hackersgroep uit Noord-Korea achter de hacks. De naam van de exchange is niet bekendgemaakt. Daarbij is in totaal 250 miljoen dollar buitegemaakt. Daarvan zou 100 miljoen dollar door het Chinese duo zijn witgewasssen in opdracht van de hackersgroep.

Brian A. Benczkowski van het ministerie van Justitie zei het volgende over de misdaad:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"We hebben de criminelen in kaart, ondanks de anonimiteit die man dacht te hebben. Daardoor houden we ze verantwoordelijk voor hun daden, ongeacht waar ze zich op dit moment bevinden."[/penci_blockquote]

Bitcoin adressen op zwarte lijst

Bij de hack uit 2018 is er in totaal $250 miljoen aan cryptovaluta buitgemaakt.

Het Chinese tweetal verstuurde de buit vervolgens via honderden geautomatiseerde betalingen in allerlei richtingen. Ze probeerden te voorkomen dat analysebedrijven de betalingen zouden kunnen traceren.

Bovendien omzeilden de compagnons van de Noord-Koreanen de Know Your Customer (KYC)-procedure van meerdere exchanges met en vervalste identiteitskaarten en foto's.

Het rapport noemt ook specifiek 113 accounts en adressen die door de criminelen zijn gebruikt. Coindesk meldt dat de VS een twintigtal nieuwe bitcoin adressen op de zwarte lijst heeft gezet. Ze geven precies aan dat het om 8 en 12 adressen gaat die bij respectievelijk Tian en Li horen. Daarnaast zijn ook cryptomunten zoals Zcash, Dogecoin en XRP genoemd.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Dan Fort, interne belastingdienst IRS-CI"]“Noord-Korea blijft het wereldwijde ecosysteem van virtuele valuta aanvallen als middel om de sancties van de Verenigde Staten en United Nations Security Council te omzeilen. IRS-CI zet zich in voor de bestrijding van de middelen die deze partijen gebruiken. De financiering van deze operaties en activiteiten vormt een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid."[/penci_blockquote]

Vordering

Het verhaal gaat nu dus dat Noord-Korea de twee Chinese 'witwassers' heeft ingezet om sancties vanuit de VS te ontlopen. Zij hielpen mee om de gestolen cryptomunten uit handen van de politie te houden.

Men probeert nu de onrechtmatig verkregen geld terug te vorderen. Een deel daarvan is naar verluidt al met succes in beslag genomen. Hoe ze dit met cryptovaluta voor elkaar hebben gekregen, is vooralsnog niet bekend.

Bron: Financemagnates

Lees meer over:
hack witwassen crypto

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan