Nederlandse cryptobedrijven Simplecoin en Chopcoin stoppen vanwege anti-witwasregels

Nog twee Nederlandse cryptobedrijven stoppen noodgedwongen vanwege Europese anti-witwasregels. Het gaat om crypto mining pool Simplecoin en het bitcoin gaming platform Chopcoin. Het zijn twee nieuwe slachtoffers van de anti-witwaswet die per 10 januari 2020 in werking moet gaan treden.

Simplecoin en Chopcoin

Op de website van Simplecoin en hun Telegram-kanaal staat de melding dat de mining pool per 1 januari 2020 stopt. Deze melding staat ook op hun Telegram-kanaal. De voornaamste reden om te stoppen is vanwege privacy-overwegingen:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het minen van bitcoin moet voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom weigeren we de privacy van onze gebruikers in gevaar te brengen’. [/penci_blockquote]

Christian Grieger, mede-oprichter van Simplecoin, vertelt aan The Block dat het bedrijf 42.000 gebruikers en twee werknemers heeft. Grieger heeft in augustus 2018 de onderneming opgericht met Marvin Janssen.

De business was recht-toe-recht-aan: gebruikers van Simplecoin konden gedolven hashes (digitale punten) in ruilen voor een bepaalde cryptomunt. Daaronder zaten ook proof-of-stake cryptomunten, die niet langer te delven waren.

Gebruikers hebben tot 20 december de tijd om hun balans op te nemen bij het bedrijf en tot en met 31 december 2019 de mogelijkheid om hun complete account te wissen.

Ook het Nederlandse bitcoin gamingplatform Chopcoin gaat stoppen vanwege privacy-overwegingen. Het is het tweede bedrijf van Grieger, wat hij in september 2015 oprichtte met Joshua Stoffels. Deze had maar liefst 305.000 geregistreerde gebruikers en twee werknemers.

De website van Chopcoin is inmiddels offline gehaald.

Cryptobroker Knaken: ‘Bankwetgeving toepassen op cryptosector is zéér onverstandig’

Bottle Pay

Beide bedrijven hebben nooit een Initial Coin Offering of een andere investeringsronde georganiseerd. Vorige week moest ook het Britse Bottle Pay, die een app maakte voor betalingen via het Lightning Network, stoppen.

Vorige week maakte broker Coingarden bekend noodgedwongen te stoppen met het aanbieden van crypto.

Deze cryptobedrijven gaan wél registreren

Zowel binnenlandse als buitenlandse cryptobedrijven zijn verplicht zich te registeren bij De Nederlandsche Bank.

Hiermee gaat de cryptosector – net zoals banken en verzekeraars – onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme vallen. De DNB gaat de sector periodiek monitoren.

De Tweede Kamer stemt binnenkort over het wetsvoorstel van minister Wopke Hoekstra (CDA). Welke cryptobedrijven hebben te kennen gegeven om wél te gaan voldoen aan de nieuwe wet?

De brokers Bitrush en Happy Coins hebben nog niet gereageerd op het verzoek van Bitcoin Magazine NL.

Lees meer over:
AMLD5cryptowitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...