Cryptodip: Amerikaanse Justitie onderzoekt Tether, ICE stelt futuresplatform Bakkt uit

Cryptovaluta’s trokken eind 2017 de aandacht van beleggers, waarbij bitcoin in december vorig jaar een recordhoogte aandeed van bijna 20.000 dollar. Dit jaar is een ander verhaal. Sinds januari koersen de cryptomunten geleidelijk lager, waarbij zeker de afgelopen zeven dagen sprake is van substantiële verliezen. De bitcoinkoers deed gisteren het laagste punt van dit jaar aan van slechts 4.225 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bakkt stelt lancering bitcoin futures uit

Terwijl de gehele cryptomarkt op zijn gat lijkt te liggen, in ieder geval qua investeringen, laat cryptoplatform Bakkt weten dat het haar eerste bitcoin futures product, dat 12 december zou worden gelanceerd, nu wordt uitgesteld tot 24 januari 2019. In een aankondiging op Medium liet Bakkt CEO Kelly Loeffler weten dat er grote interesse bestaat voor het product waardoor er meer tijd nodig is om alles in goede banen te leiden. Er werd niet gerept over de onzekerheid die huidige volatiliteit met zch meebrengt.

Loeffler: “As is often true with product launches, there are new processes, risks and mitigants to test and re-test, and in the case of crypto, a new asset class to which these resources are being applied. So, it makes sense to adjust our timeline as we work with the industry toward launch”

De nieuwe datum is nog steeds onderworpen aan goedkeuring van regelgevende instanties, wat erop wijst dat het platform mogelijk nog geen dergelijke goedkeuring heeft ontvangen. Het platform onthulde eerder dat het fysieke bitcoin futures zou lanceren, wat erop neerkomt dat institutionele beleggers bitcoin zouden kunnen ontvangen na afloop van contracten in plaats van het contante of cash equivalent van het contract. Daarbij gaf het aan dat het samenwerkt met grote namen als BCG, Microsoft en Starbucks.

Onderzoek naar Tether

In ander belangrijk nieuws blijkt het Amerikaanse Department of Justice verder onderzoek te doen naar die gigantische rally vorig jaar en of daar toen sprake was van manipulatie van de bitcoinkoers middels Tether – een populaire en tevens controversiële digitale munt.

Terwijl federale aanklagers al enkele maanden geleden een onderzoek starten geven drie anonieme bronnen nu aan dat er nieuwe verdenkingen zijn van manipulatie omtrent bitcoin, Tether en cryptobeurs Bitfinex. Bitfinex heeft het zelfde management als Tether, een in Hong Kong gevestigd bedrijf. Wanneer er nieuwe munten op de markt komen, worden ze meestal vrijgegeven op Bitfinex.

Sommige handelaren – evenals academici – beweerden dat deze Tethers worden gebruikt om bitcoin op cruciale momenten op te kopen, wanneer de waarde dipt. Het onderzoek betreft een uitbreiding van bestaand onderzoek naar mogelijk wangedrag. Zowel Tether Ltd. als Bitfinex ontvingen vorig jaar dagvaardingen van de U.S. Commodity Futures Trading Commission. Het ministerie van Justitie en CFTC blijken nu volgens de anonieme bronnen samen te werken in onderzoek.

Manipulatie

Het onderzoek volgt op beschuldigingen die in een artikel van de universiteit van Texas door professor John Griffin en co-auteur Amin Shams in juni werden beschreven. Griffin en Shams schreven dat de handel in tether een patroon van manipulatie van de bitcoinkoers vertoont.

1.400 procent van bitcoin’s winst vorig jaar was volgens hen toe te schrijven aan transacties waarbij tether werd gebruikt om bitcoin aan te kopen op specifieke momenten. Griffin informeerde de CFTC eerder dit jaar over zijn bevindingen. Het is vooralsnog nog steeds niet duidelijk of er ook daadwerkelijk sprake was van manipulatie.

Bronnen: Bloomberg, Coindesk

Foto: Flickr / Marco Verch

Inschrijven nieuwsbrief