Cryptodip: Amerikaanse Justitie onderzoekt Tether, ICE stelt futuresplatform Bakkt uit

Cryptovaluta’s trokken eind 2017 de aandacht van beleggers, waarbij bitcoin in december vorig jaar een recordhoogte aandeed van bijna 20.000 dollar. Dit jaar is een ander verhaal. Sinds januari koersen de cryptomunten geleidelijk lager, waarbij zeker de afgelopen zeven dagen sprake is van substantiële verliezen. De bitcoinkoers deed gisteren het laagste punt van dit jaar aan van slechts 4.225 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bakkt stelt lancering bitcoin futures uit

Terwijl de gehele cryptomarkt op zijn gat lijkt te liggen, in ieder geval qua investeringen, laat cryptoplatform Bakkt weten dat het haar eerste bitcoin futures product, dat 12 december zou worden gelanceerd, nu wordt uitgesteld tot 24 januari 2019. In een aankondiging op Medium liet Bakkt CEO Kelly Loeffler weten dat er grote interesse bestaat voor het product waardoor er meer tijd nodig is om alles in goede banen te leiden. Er werd niet gerept over de onzekerheid die huidige volatiliteit met zch meebrengt.

Loeffler: “As is often true with product launches, there are new processes, risks and mitigants to test and re-test, and in the case of crypto, a new asset class to which these resources are being applied. So, it makes sense to adjust our timeline as we work with the industry toward launch”

De nieuwe datum is nog steeds onderworpen aan goedkeuring van regelgevende instanties, wat erop wijst dat het platform mogelijk nog geen dergelijke goedkeuring heeft ontvangen. Het platform onthulde eerder dat het fysieke bitcoin futures zou lanceren, wat erop neerkomt dat institutionele beleggers bitcoin zouden kunnen ontvangen na afloop van contracten in plaats van het contante of cash equivalent van het contract. Daarbij gaf het aan dat het samenwerkt met grote namen als BCG, Microsoft en Starbucks.

Onderzoek naar Tether

In ander belangrijk nieuws blijkt het Amerikaanse Department of Justice verder onderzoek te doen naar die gigantische rally vorig jaar en of daar toen sprake was van manipulatie van de bitcoinkoers middels Tether – een populaire en tevens controversiële digitale munt.

Terwijl federale aanklagers al enkele maanden geleden een onderzoek starten geven drie anonieme bronnen nu aan dat er nieuwe verdenkingen zijn van manipulatie omtrent bitcoin, Tether en cryptobeurs Bitfinex. Bitfinex heeft het zelfde management als Tether, een in Hong Kong gevestigd bedrijf. Wanneer er nieuwe munten op de markt komen, worden ze meestal vrijgegeven op Bitfinex.

Sommige handelaren – evenals academici – beweerden dat deze Tethers worden gebruikt om bitcoin op cruciale momenten op te kopen, wanneer de waarde dipt. Het onderzoek betreft een uitbreiding van bestaand onderzoek naar mogelijk wangedrag. Zowel Tether Ltd. als Bitfinex ontvingen vorig jaar dagvaardingen van de U.S. Commodity Futures Trading Commission. Het ministerie van Justitie en CFTC blijken nu volgens de anonieme bronnen samen te werken in onderzoek.

Manipulatie

Het onderzoek volgt op beschuldigingen die in een artikel van de universiteit van Texas door professor John Griffin en co-auteur Amin Shams in juni werden beschreven. Griffin en Shams schreven dat de handel in tether een patroon van manipulatie van de bitcoinkoers vertoont.

1.400 procent van bitcoin’s winst vorig jaar was volgens hen toe te schrijven aan transacties waarbij tether werd gebruikt om bitcoin aan te kopen op specifieke momenten. Griffin informeerde de CFTC eerder dit jaar over zijn bevindingen. Het is vooralsnog nog steeds niet duidelijk of er ook daadwerkelijk sprake was van manipulatie.

Bronnen: Bloomberg, Coindesk

Foto: Flickr / Marco Verch

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer