Bitcoin (BTC) dip onder $12.000 dreunt na bij altcoins; cryptobeurzen kwetsbaar

De koersdip van bitcoin (BTC) van woensdagavond (een flashcrash van $13.700 naar $12.200, redactie) dreunt deze donderdag nog na in de cryptomarkt. Op moment van schrijven staat bitcoin op $11.790 (-8,2%). Vele altcoins leveren fors in, sommigen met dubbele cijfers. Ook werd de markt geteisterd door problemen met cryptobeurzen: Coinbase ging offline en er zijn problemen gemeld met Robinhood.

Het is voorlopig gissen wat de reden is achter de huidige dip op de cryptomarkt. Een verklaring is dat beleggers hun knopen tellen en tijdelijk hun winst pakken. Zo is bitcoin sinds het begin van dit jaar gestegen van $3.700 naar een voorlopig hoogtepunt van $13.841.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de kenmerken van een bullmarkt is dat er ook tijdelijke dips optreden. De afgelopen dagen zijn die dips snel opgevangen door kopers, maar nu lijkt een radiostilte van kracht.

Volgens analist Josh Rager is nog een tijd om te wanhopen. Pas een correctie onder de $10.000 leidt tot een ander beeld.

Na de flashcrash van bitcoin op woensdagavond levert de cryptomarkt in korte tijd ca. $60 miljard in. De gecombineerde waarde daalde van $386 miljard naar $328 miljard – een verlies van 14,9%.

Bitcoin (BTC) dip onder $12.000 dreunt na bij altcoins; cryptobeurzen kwetsbaar

BTC koers afgelopen 24 uur, bron: Coincap.io

Bitcoin (BTC) dipt, altcoin NRG verliest 30%

Bitcoin sleepte ook de altcoins mee in de dip. behoorlijk getroffen. De ‘major’ cryptomunten dipten fors in USD-waarde zoals Litecoin, EOS en Bitcoin SV die allen 20% of meer verloren.

Kleinere altcoins kregen ook een harde dreun te verwerken. Energi (NRG) is een opvallende daler. Op woensdagavond was NRG nog $9.43 waard. Iets meer dan twaalf uur later had de munt 32,6% van zijn waarde verloren en was het gedaald tot $6,35.

Lambda, QTUM en Bitcoin SV

Met de rest van de altcoinmarkt ging het niet veel beter. Recente stijgers, zoals Lambda (LAMB) en Qtum (QTUM) verloren meer dan 20%. Bitcoin SV verloor 21%.

BSV werd gisteravond nog verhandeld tegen een prijs van $250,06. Vanochtend was de koers gedaald tot $195.97. Bitcoin SV leed daarbij de grootste daling van alle top 10 cryptomunten.

Bitcoin (BTC) dip onder $12.000 dreunt na bij altcoins; cryptobeurzen kwetsbaar

Andere top 10 munten kregen eveneens klappen waarbij bijvoorbeeld Litecoin flink lager ging, van $138,23 naar $113,50.

EOS zag de prijs dalen van $7,43 tot $6,19 tijdens de crash – wat neerkomt op een verlies van 16,6%. De daling komt na een maand van stijgingen, waarin bekend werd dat EOS op Coinbase genoteerd gaat worden.

De vraag is wanneer en óf de altcoins gaan herstellen. De bitcoin dominantie is met ruim 65% nog relatief hoog. Cryptotwitter denkt er het zijne van. Changpeng ‘CZ’ Zhao, ceo van Binance probeert de gevoelens onder beleggers te verwoorden. Wat moeten we nu?

Nye merkt fijntjes op dat ‘Cryptotwitter’, waar hij zelf eigenlijk ook toebehoort, het fenomeen ‘Altseason’ verafgood. Maar hij vraagt zich af: was er ooit sprake van een altseason? Hierbij verwijzend naar de historie en de bitcoin dominantie in de cryptomarkt sinds het bestaan van BTC.

Problemen bij cryptobeurzen

Of het de reden van de crash is valt te bezien maar het was wel opvallend dat belangrijke Amerikaanse cryptobeurzen een tijd niet te bereiken waren. De grootste beurs in de VS, diezelfde Coinbase, meldde dat het onderzoek deed naar een storing op de site.

Coinbase wist het probleem snel te identificeren en op te lossen. Binnen een uur was de site weer online. De korte onderbreking zorgde vervolgens wel voor een flink lagere bitcoin prijs.

Bitcoin verloor binnen 15 minuten zo’n $1.400 aan waarde. Een andere populaire Amerikaanse cryptobeurs, Robinhood, had eveneens te maken met problemen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]“Robinhood Crypto is currently experiencing degraded performance. Our team is working to investigate and resolve this”[/penci_blockquote]

Hack

Daarnaast werd bekend dat cryptobeurs Bitrue uit Singapore gehackt is. Daarbij is voor $4,3 miljoen aan cryptovaluta gestolen. De hacker stal 9,3 miljoen Ripple (XRP) en 2,5 miljoen Cardano (ADA).

Dit ter waarde van respectievelijk $4 miljoen en $225.000. Ook hier werd de handel onmiddellijk stop gezet en kwam de site in onderhoudsmodus te staan. Inmiddels is de site weer ‘live’ en is een onderzoek ingesteld waar de gestolen fondsen naartoe zijn.

Het is voorlopig afwachten hoe bitcoin en de markt gaat herstellen van deze tijdelijke teruggang.

Bronnen: Finance Magnates, ZDNet, CCN

Foto: Flickr / Tim Reckmann

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Solana koers verwachting Data en Analyse
Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

Lees meer