Derivatenbeurs CME: “Schaarste bitcoin grootste obstakel voor overheden”

Schaarste van bitcoin en cryptocurrencies is het grootste obstakel om deze nieuwe asset te reguleren. Dit zegt Terry Duffy, ceo van derivatenbeurs Chicago Mercantile Exchange (CME) in een interview met zakensite Business Insider. Duffy ziet wél een grote rol weggelegd voor stablecoins, omdat de onderliggende waarde wordt gedekt door de euro of dollar.

Terry Duffy: schaarste bitcoin en crypto problematisch

Het grootste obstakel dat overheden weerhoudt om cryptovaluta zoals Bitcoin te accepteren is volgens Terry Duffy dat de meeste cryptovaluta schaars zijn. Dat creëert voor wetgevers een moeilijke situatie waarmee zij niet goed weten wat te doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overheden zijn namelijk gewend om te werken met een financieel systeem waarbij zij met tekorten werken. Om deze tekorten aan te vullen drukt de centrale bank extra geld bij dat aan de overheid wordt geleend.

Crypto niet bij te drukken

Cryptovaluta kan echter niet worden bijgedrukt en daardoor staat het haaks op het oude financiële model. Dat is volgens Terry Duffy de grootste reden waarom overheden moeite hebben met cryptovaluta. Zij zijn immers afhankelijk van de mogelijkheid om met tekorten te werken om operationeel te blijven.

Duffy ziet weinig reden waarom overheden de voordelen van het oude systeem zouden willen inruilen voor een systeem waarin zij fiscaal verantwoordelijk moeten zijn. En wil crypto vooruitkomen dan is groen licht van de wetgever noodzakelijk, aldus Duffy.

“The governments can’t run unless they can run on a deficit. I am trying to figure out why they would say: ‘Sounds good to me, because I want to be responsible and run everything on even-for-even basis. I can’t borrow against anything.'” – Terry Duffy, CEO & voorzitter CME Group

Stablecoins meer acceptabel

De toekomst ziet er volgens Duffy daarom niet zo anders uit dan de wereld van vandaag. Hij voorziet vooral een belangrijke rol weggelegd voor stablecoins. Dat zijn cryptovaluta waarvan de waarde gelijk is aan euro’s of dollars en die gesteund zijn door reserves van ‘echt’ geld.

Deze zijn voor de wetgever veel beter te begrijpen en te accepteren omdat ze in het oude systeem passen. Stablecoins zijn volgens Duffy waarschijnlijk de beste manier om de voordelen van cryptovaluta te combineren met de traditionele eigenschappen van geld.

Schaarste haaks op inflatie

Terry Duffy zou daarmee wel eens gelijk kunnen hebben. De schaarste waarop Bitcoin is gebaseerd is immers ontworpen als tegenhanger van het huidige financiële stelsel. De ideologie achter Bitcoin en veel andere cryptovaluta stelt namelijk dat het helemaal geen goede zaak is dat overheden geld kunnen bijdrukken.

Dat veroorzaakt inflatie en onttrekt waarde uit de bestaande geldvoorraad die in handen is van de bevolking. Een soort verborgen belasting waarmee de kosten worden betaald zonder dit direct aan de burger te hoeven vragen.

Wanneer de gehele wereld plotseling zou overstappen op Bitcoin creëert dat voor alle overheden absoluut problemen. Zij zullen het dan moeten doen met het geld dat zij daadwerkelijk bezitten en dat is niet genoeg om alle kosten te betalen.

Niet onoverkomenlijk

Onoverkomelijk is dat niet. De overheid kan immers ook de belastingen verhogen om over voldoende financiële middelen te beschikken. Het vooruitzicht om de burger te confronteren met de werkelijke overheidskosten is er echter niet een waar veel politici naar uitkijken.

Natuurlijk moet de hele wereld dan wel in één keer overstappen. Erg realistisch is dat vooralsnog niet. Waarschijnlijker is het dat het traditionele financiële stelsel nog geruime tijd intact blijft en dat cryptovaluta zich ernaast ontwikkeld.

Somber vooruitzicht voor de markt

Als Duffy echter gelijk krijgt dan ziet de toekomst er voor de meeste cryptovaluta’s somber uit. Vrijwel alle grootste cryptovaluta’s werken immers met een economisch model gebaseerd op schaarste. Die schaarste is de voornaamste reden waarom er gespeculeerd wordt op cryptovaluta.

Als de wetgevers dit soort cryptovaluta’s niet accepteren kan het snel over zijn met deze speculatie. Speculanten en HODLers vissen dan buiten het net. Aangezien er op stablecoins niet valt te speculeren kan dat dramatische gevolgen hebben voor de cryptomarkt. Er blijft dan nog maar weinig over.

Digitale valuta niet hetzelfde als cryptovaluta

De stablecoins waar Terry Duffy over spreekt zijn eerder digitale valuta dan cryptovaluta te noemen. Om de stablecoin stabiel te houden zal een centrale partij immers reserves moeten beheren en ervoor garant staan. Met een centrale partij is een blockchain overbodig en inefficiënt vergeleken met een ouderwetse database.

De vraag is dus of Terry Duffy ook oog heeft voor de innovatie van blockchain en decentralisatie, of dat hij alleen kijkt naar de praktische voordelen van digitale valuta.

Toch moeten we de woorden van Duffy niet in de wind slaan. Als voorzitter van de grootste Bitcoin Futuresmarkt is hij waarschijnlijk bovengemiddeld op de hoogte van de zorgen van wetgevers omtrent cryptovaluta.

Stablecoins

Er zijn inmiddels diverse stablecoins op de markt. Onlangs nog kondigde bankengigant JP Morgan haar JPM Coin aan welke wordt gesteund door echte dollars. Daarnaast zijn er initiatieven zoals de Gemini Dollar (GUSD), de USD Coin (USDC) van Coinbase en Goldman Sachs dochteronderneming Circle, en de PAXOS standard token. Ook Facebook kondigde onlangs aan dat het een stablecoin zal uitbrengen. En natuurlijk is er de immer populaire, doch controversiële, Tether (USDT).

CME

De Chicago Mercantile Exchange (CME) is ’s werelds grootste derivatenbeurs en marktleider in de VS op het gebied van Bitcoin Futures. De handel in Bitcoin Futures startte eind 2017 tijdens het hoogtepunt van de Bitcoin bubbel. Vrijwel direct erna stortte de markt in. Dat is voor sommigen reden om te speculeren dat de Bitcoin Futuresmarkt hiervoor de oorzaak was.

Foto: Wikimedia, creative commons