Met deze exchange token van Bitpanda gaat het niet zo best: -33%

Bezint eer ge begint, luidt het Nederlandse spreekwoord en dat geldt eens te meer voor ruilbeurzen die een eigen token lanceren. Zo is de BEST token van Bitpanda, een van de populairste cryptobeurzen op de Duitstalige markt, in enkele weken tijd in waarde gekelderd. Ook de handel in de cryptomunt is nagenoeg stilgevallen, zo meldt Decrypt in een kritisch stuk. Hoe kan dit? En: de situatie van Bitpanda staat niet op zichzelf.

Bitpanda Ecosystem Token (BEST)

Het bedrijf uit Wenen is actief in een zeer concurrerende internationale exchange markt. Naast de meest bekende cryptovaluta bieden ze ook goud en zilver aan. Om extra kapitaal aan te trekken, heeft Bitpanda deze zomer een initial exchange offering (IEO) gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Bitpanda Ecosystem Token (BEST) token is voor $0,11 per stuk aangeboden tijdens de verkoop die liep van 9 juli tot 6 augustus.

Daarmee wist men maar liefst $48 miljoen op te halen, omgerekend €43,2 miljoen. Maar de marktwaarde is inmiddels gedaald naar €35,4 miljoen.

Net zoals met de Binance Coin (BNB) is de token te gebruiken om commissies op de beurs af te rekenen. Het vermeende voordeel van de token valt in de praktijk nog behoorlijk tegen, zo blijkt.

De exchange trekt minder gebruikers aan, waardoor zowel het volume als de prijs zijn afgenomen.

Prijsdump

Na de livegang van de exchange is een groot deel van de tokens op de beurs gedumpt, waardoor de prijs bijna gehalveerd werd: een plotse daling naar $0.063 per stuk, ver onder de initiële verkoopprijs.

De CEO’s (ze hebben er twee, red) Eric Demuth en Paul Klanschek hebben het ervaren als een ‘head first’ sliding.

De levensader van de BEST token is namelijk zoveel mogelijk handel en dat liep snel terug. In de eerste week is er voor circa 2,2 miljoen dollar verhandeld en op mindere dagen zakte dat cijfer naar $555.000, zo gaf de leiding openlijk toe in een blog.

Het gevolg is een dramatische daling van het dagvolume naar minder dan $50.000. Een sterk verminderd gebruik heeft een desastreus effect op de prijs gehad. De tokenprijs herstelde na de dump naar $0,083 en staat op moment van schrijven op $0,072, een daling van 33% ten opzichte van de initiële tokenprijs.

Voor een token alleen bedoeld voor de interne bedrijfsvoering en die niet genoteerd staat op andere beurzen, een opvallend gegeven.

Beleggers die verlies nemen, drijven de prijs verder naar de bodem. Het loyale deel van de achterban begint ondertussen ook te morren met een ijdele hoop op herstel.

Bitpanda heeft als grootaandeelhouders van de beschikbare tokens het lot van BEST in eigen hand. Ze staan voor een strategische keuze: het verkopen van het leeuwendeel van hun tokenbalans of daar voorlopig mee wachten om geen prijsschok te veroorzaken.

Het hele verkooptraject ondermijnt het vertrouwen in de onderneming, zo twittert de pseudo-anonieme gebruiker Polophiker.

Afgelopen week was het totale volume van de BEST token $282.000. Dat is minder dan bijvoorbeeld een ingesukkelde Reddcoin (RDD) die qua weekvolume nog boven de $300.000 zit.

Uitweg

Bitpanda heeft nog één uitweg: het verkleinen van de voorraad door middel van een ‘burn’, het vernietigen van de tokens die het als handelscommissie binnenkrijgt. Dat plan zit volgens dit voorstel wel bij de Oostenrijkers in de pijplijn.

Theoretisch gezien kan een kleinere voorraad de prijs doen stijgen. Maar met de voorgestelde maandelijkse deflatie van slechts 1,5%, kost het circa nog twee jaar voordat de prijs weer op het niveau van de token offering is.

Lees meer over:
cryptomuntIEOtoken

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...