‘Bitcoin (BTC) geniet nog minder vertrouwen dan digitale bankmunt’

Geld draait om vertrouwen. Bestaande fiat valuta en centrale bankmunten genieten meer vertrouwen dan gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin (BTC). Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 3.000 gebruikers van digitale betalingen.

Bitcoin versus digitale bankmunt

Decrypt meldt dit nieuws op basis van een steekproef van Economist Intelligence Unit en Crypto.com, een platform waar je bitcoin kunt stallen en daarover rente ontvangt. Beetje zoals een bank werkt, maar dan voor crypto.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De voornaamste uitkomst uit het onderzoek: de respondenten hebben méér vertrouwen in een digitale centralebankmunt (54%) dan in gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin (26%).

'Bitcoin (BTC) geniet nog minder vertrouwen dan digitale bankmunt'

Zoals uit onderzoek van onder meer de BIS blijkt, onderzoeken steeds meer centrale banken de creatie van een Central Digital Bank Currency (CDBC). Het girale betalingsverkeer is grotendeels in handen gekomen van commerciële banken en betaalverwerkers. Het gebruik van chartaal (lees: papier) geld neemt af.

Centrale banken willen een back-up systeem creëren voor het girale stelsel. Want stel dat in een crisis bedrijven en burgers hun geld opnemen bij de commerciële banken. Dan kan het systeem terugvallen op de tegoeden die de centrale banken aanhouden. Op dit moment is er wereldwijd nog géén enkele CDBC.

De onderliggende technologie van een CDBC is blockchaintechnologie, waarmee – simpel gezegd – de uitgifte van geld en de transacties zijn te monitoren. Dat moet leiden tot meer efficiëntie (lees: kostenbesparing) en monitoringsvoordelen.

Daarom ontwikkelen allerlei overheden, van China tot aan Nederland, plannen om een eigen munt te gaan testen. Want ook de Nederlandsche Bank wil de komende twee jaar een test gaan doen met een digitale centralebankmunt.

Onbekend maakt…

De ondervraagden blijken dus meer vertrouwen te hebben in de bestaande makers van geld. Want nog enkele andere uitkomsten:

Hoe zijn deze verschillen te verklaren? Dat Bitcoin en andere cryptovaluta minder scoren op deze maatlat, verrast Danny Scott, van de Britse bitcoin exchange Coin Corner, in het geheel niet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’ Bitcoin is slechts elf jaar oud en staat nog in de kinderschoenen. Terwijl banken al eeuwenlang bestaan. Bitcoin verandert de manier waarop we over geld denken. De overstap van een vertrouwd naar een volledig decentraal model vergt veel tijd om daaraan te wennen’. [/penci_blockquote]

De respondenten waren afkomstig uit zowel westerse economieën (Amerika, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Korea en Australië) als opkomende markten (Brazilië, Turkije, Vietnam, Zuid-Afrika en Filipijnen). 85% was wél bekend met het concept van gedecentraliseerd geld.

Respondenten geven bovendien aan dat ze minder papier geld willen gaan gebruiken.

Peer-to-peer geld

Bitcoin is peer-to-peer elektronisch geld zonder derde partij zoals een overheid of bank in het midden. Het heeft geen eigenaar, geen CEO of bedrijfspand.

Crisis of niet, bitcoin blijft doordraaien. Op het netwerk gelden nog steeds dezelfde regels als voorheen, prijsdaling of niet.

Net zoals papier geld geeft Bitcoin door middel van het Lighting Network de gebruiker privacy. Door Bitcoin zelf op te slaan heeft de gebruiker zeggenschap over zijn of haar geld.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Brian Russ: “Ethereum kan nog 17x over de kop”

De ethereum koers is de afgelopen maanden explosief gestegen en klokt op het moment van...

Nieuws
Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Blackrock crypto etf Nieuws
Willy Woo: “Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025”

De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Lees meer