‘Bitcoin (BTC) geniet nog minder vertrouwen dan digitale bankmunt’

Geld draait om vertrouwen. Bestaande fiat valuta en centrale bankmunten genieten meer vertrouwen dan gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin (BTC). Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 3.000 gebruikers van digitale betalingen.

Bitcoin versus digitale bankmunt

Decrypt meldt dit nieuws op basis van een steekproef van Economist Intelligence Unit en Crypto.com, een platform waar je bitcoin kunt stallen en daarover rente ontvangt. Beetje zoals een bank werkt, maar dan voor crypto.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De voornaamste uitkomst uit het onderzoek: de respondenten hebben méér vertrouwen in een digitale centralebankmunt (54%) dan in gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin (26%).

'Bitcoin (BTC) geniet nog minder vertrouwen dan digitale bankmunt'

Zoals uit onderzoek van onder meer de BIS blijkt, onderzoeken steeds meer centrale banken de creatie van een Central Digital Bank Currency (CDBC). Het girale betalingsverkeer is grotendeels in handen gekomen van commerciële banken en betaalverwerkers. Het gebruik van chartaal (lees: papier) geld neemt af.

Centrale banken willen een back-up systeem creëren voor het girale stelsel. Want stel dat in een crisis bedrijven en burgers hun geld opnemen bij de commerciële banken. Dan kan het systeem terugvallen op de tegoeden die de centrale banken aanhouden. Op dit moment is er wereldwijd nog géén enkele CDBC.

De onderliggende technologie van een CDBC is blockchaintechnologie, waarmee – simpel gezegd – de uitgifte van geld en de transacties zijn te monitoren. Dat moet leiden tot meer efficiëntie (lees: kostenbesparing) en monitoringsvoordelen.

Daarom ontwikkelen allerlei overheden, van China tot aan Nederland, plannen om een eigen munt te gaan testen. Want ook de Nederlandsche Bank wil de komende twee jaar een test gaan doen met een digitale centralebankmunt.

Onbekend maakt…

De ondervraagden blijken dus meer vertrouwen te hebben in de bestaande makers van geld. Want nog enkele andere uitkomsten:

Hoe zijn deze verschillen te verklaren? Dat Bitcoin en andere cryptovaluta minder scoren op deze maatlat, verrast Danny Scott, van de Britse bitcoin exchange Coin Corner, in het geheel niet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’ Bitcoin is slechts elf jaar oud en staat nog in de kinderschoenen. Terwijl banken al eeuwenlang bestaan. Bitcoin verandert de manier waarop we over geld denken. De overstap van een vertrouwd naar een volledig decentraal model vergt veel tijd om daaraan te wennen’. [/penci_blockquote]

De respondenten waren afkomstig uit zowel westerse economieën (Amerika, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Korea en Australië) als opkomende markten (Brazilië, Turkije, Vietnam, Zuid-Afrika en Filipijnen). 85% was wél bekend met het concept van gedecentraliseerd geld.

Respondenten geven bovendien aan dat ze minder papier geld willen gaan gebruiken.

Peer-to-peer geld

Bitcoin is peer-to-peer elektronisch geld zonder derde partij zoals een overheid of bank in het midden. Het heeft geen eigenaar, geen CEO of bedrijfspand.

Crisis of niet, bitcoin blijft doordraaien. Op het netwerk gelden nog steeds dezelfde regels als voorheen, prijsdaling of niet.

Net zoals papier geld geeft Bitcoin door middel van het Lighting Network de gebruiker privacy. Door Bitcoin zelf op te slaan heeft de gebruiker zeggenschap over zijn of haar geld.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.