DNB vreest cashloze maatschappij, wellicht bieden crypto’s een uitkomst

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich onder meer zorgen over het verminderd gebruik van contant geld. Een cashloze maatschappij kan er volgens haar voor zorgen dat bepaalde consumenten achterblijven en mogelijk worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Iets waar de toezichthouder voor wil waken.

CBDC

Wellicht nog interessanter is dat zij in het rapport “Visie op Betalen 2018 – 2021”, dat gisteren werd gepubliceerd, aangeeft dat CBDC de rol van contant geld zou kunnen aanvullen of deels overnemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is een CBDC vraagt u zich af? Een Central Bank Digital Currency. Een digitale munt uitgegeven door een of meerdere centrale banken.

DNB is daarbij niet de enige centrale bank dat zich bezig houdt met CBDC.

Onder “Belangrijkste ontwikkelingen en trends” staat in het rapport van DNB nu beschreven:

“Distributed ledger technologie en crypto’s:

Crypto’s, zoals Bitcoin, worden nog maar in zeer beperkte mate gebruikt voor aankopen. Wel nemen de risico’s en varianten in de cryptomarkt snel toe. Veel centrale banken, waaronder DNB, en andere financiële instellingen onderzoeken de mogelijkheden van de technologie achter Bitcoin, de distributed ledger technologie (DLT), bijvoorbeeld voor betalingen tussen banken of voor de administratie van effecten. Dat zou kunnen leiden tot efficiëntere betaalmarkten, lagere kosten en een grotere weerbaarheid tegen cyberaanvallen en storingen. Ook bekijken verschillende centrale banken de mogelijkheden van het uitgeven van een digitale variant op bankbiljetten en munten, ook wel central bank digital currency (CBDC) genoemd”

Onder “DNB bevordert een robuuste elektronische betaalinfrastructuur” is te lezen:

“Crypto’s: het gaat hier niet om geld. Crypto’s worden gegenereerd door private partijen en hebben geen wettelijke of intrinsieke waarde. Zij zijn niet algemeen aanvaard als ruilmiddel en de volatiliteit van de koers maakt dat zij noch als rekeneenheid noch als oppotmiddel dienst kunnen doen. Met de toenemende risico’s voor consumenten door de hoge volatiliteit en de anonimiteit bij transacties komt de vraag op of crypto’s gereguleerd zouden moeten worden om de betrouwbaarheid en veiligheid van het betalingsverkeer te borgen. Dit is een vraag waar DNB zich de komende tijd nader in wil verdiepen, mede ook gezien het hoge energieverbruik van sommige crypto’s”

Bij het kopje “DNB stimuleert innovaties die leiden tot een veilig, betrouwbaar en efficiënt betalingsverkeer” staat verder geschreven:

“Onderzoeken naar DLT en CBDC: op basis van experimenteel onderzoek dat zij de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, gaat DNB de komende tijd onderzoeken of de blockchain en de DLT kunnen bijdragen aan verbetering van de robuustheid en efficiëntie van het betalingsverkeer. Daarnaast zal DNB doorgaan met onderzoek naar CBDC. Wanneer permanent beschikbaar en breed toegankelijk, zou CBDC de rol van contant geld kunnen aanvullen of deels overnemen. DNB heeft een kritische houding ten opzichte van CBDC, gezien de onzekerheden en risico’s die eraan verbonden zijn. Zo concurreert CBDC in beginsel met bankdeposito’s, waardoor financiering voor banken duurder wordt en het hun capaciteit om krediet te verlenen ondermijnt. Bovendien zou CBDC in geval van een crisis een bankrun kunnen versnellen. Het DNB onderzoek zal zich ook richten op de mogelijke toepasbaarheid van CBDC voor transacties in financiële markten. Onderzoek vindt plaats in samenwerking met andere centrale banken”

Vertrouwen

Technologische ontwikkelingen laten zich lastig remmen door de regels van de toezichthouder, merkt DNB op. Verder wil zij de komende jaren meer aandacht besteden aan externe communicatie. Dit ter bevordering van het vertrouwen en de transparantie.

We mogen de komende tijden dus ook meer verwachten in communicatie aangaande crypto’s, bitcoin, DLT’s en CBDC vanuit De Nederlandsche Bank.

Bronnen: DNB, FD

Foto: Flickr / FaceMePLS

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
CBDCcryptoDLTDNB

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer