Eerste Kamer neemt ‘cryptowet’ aan na bijna unanieme stemming

Update – De Eerste Kamer heeft dinsdagavond de anti-witwaswet vrijwel unaniem aangenomen. Formeel gaat het om een wijziging van de ‘Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’.

De PVV stemde tegen en eenmansfractie Otten diende een motie in, maar deze is verworpen. Aanbieders van cryptodiensten vallen hiermee onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het wetsvoorstel minister Hoekstra (CDA) van Financiën staat letterlijk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De anonimiteit van virtuele valuta maakt het mogelijk ze te misbruiken voor criminele doeleinden.[/penci_blockquote]

De streefdatum was 10 januari 2020, maar dat is 21 april 2020 geworden.

‘Cryptowet’ door Eerste Kamer

Het wetsvoorstel is in december 2019 met ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd, heeft Nederland hiermee de Europese richtlijn AMLD5 in haar wet opgenomen.

Daarin staan ook specifieke bepalingen die enkel betrekking hebben op de volgende type bedrijven:

We zetten de (voornaamste) verplichtingen voor een bitcoin bedrijf op een rij:

Kritiek

Het wetsvoorstel heeft het afgelopen jaar veel kritiek geoogst in (een deel van) de cryptosector. Ook omdat het wetsvoorstel strengere eisen met zich meebrengt dan de Europese richtlijn.

Een aanbieder als Bitonic noemde het wetsvoorstel daarom ‘een brug te ver’. Volgens jurist Clint Cabell is er sprake van een ‘verkapt vergunningstelsel’.

Een vergelijkbare conclusie is te lezen in dit advies van advocatenkantoor ’t Hart (PDF). Daarin staat onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Anders dan bijvoorbeeld voor wisselkantoren, biedt de richtlijn voor deze aanbieders geen keuzemogelijkheid tussen een vergunningplicht en een registratieplicht.[/penci_blockquote]

Op Twitter en in diverse podcasts lieten financieel historicus Simon Lelieveldt en bitcoin developer Sjors Provoost van zich horen.

Ook brancheorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en Privacy First hebben zich verzet tegen de plannen. Diverse start-ups zoals Coingarden, Simplecoin en het Britse Bottle Pay gooiden eerder de handdoek in de ring vanwege de aankomende regels.

Het is nog onduidelijk of daadwerkelijk vijftig aanbieders zich gaan registreren. Onder (aanvullende) voorwaarden kunnen ook buitenlandse aanbieders een verzoek daartoe indienen bij de DNB.

Het Europese Parlement kondigde onlangs aanvullend onderzoek aan naar aanbieders van cryptovaluta. In landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk geldt een licentieplicht. Frankrijk maakt een onderscheid tussen een registratie (zonder toezichtskosten) en een volledige licentie.

Hup Bitcoin Podcast

Simon Lelieveldt legt in de Hup Bitcoin Podcast uit wat we precies kunnen verwachten van deze nieuwe regels.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...