Federal Reserve St. Louis: “Bitcoin gelijk reguliere valuta’s”

De Federal Reserve Bank van St. Louis, een van de twaalf regionale banken van de VS, schreef afgelopen week een bijzonder artikel, waarin het ingaat op een eerder uitgegeven rapport aangaande cryptovaluta als bitcoin.

Intrinsieke waarde

Het artikel genaamd “Three Ways Bitcoin Is Like Regular Currency” geeft aan dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De term intrinsieke waarde wordt onder meer gebruikt als synoniem voor bedrijfswaarde, dagwaarde, gebruikswaarde en verkoopwaarde. Omdat het geen eenduidig begrip is, schept het gebruik ervan vaker verwarring dan duidelijkheid. Maar gekeken naar valuta’s wordt het begrip snel duidelijk.

Het kan gezien worden als werkelijke waarde.

In tegenstelling tot de nominale waarde van een munt (waarde die op de munt staat) is de intrinsieke waarde, de waarde van het materiaal waaruit de munt is vervaardigd. De kosten van het aanmunten behoren er dus niet toe. In het geval van gouden munten gaat het dan om de waarde van het goud dat de munt bevat.

Crypto’s zijn valuta

Nu komt het opvallende aan de conclusie van de St. Louis Fed, ook valuta als de Amerikaanse dollar, de euro, en de Zwitserse frank hebben geen intrinsieke waarde.

“Bitcoin units have no intrinsic value. But currencies such as the U.S. dollar, the euro, and the Swiss france . . . have no intrinsic value either”

Met andere woorden: aangezien al deze valuta’s door niets worden ondersteund kunnen zij allen net zo goed als waardeloos worden beschouwd. Enkel de brede overtuiging en het vertrouwen dat het waarde heeft – zorgt ervoor dat het waarde heeft. En daarmee kunnen cryptovaluta’s als bitcoin in principe gelijk getrokken worden met regulier geld.

Goud

De St. Louis Fed geeft aan dat een van de meest wijdverspreide en misplaatste kritiek op cryptovaluta is dat, omdat het niet gebonden is aan een bepaald goed uit de reële wereld, het een monetaire waarde van nul zou moeten hebben.

Maar, zoals de Fed-onderzoekers aangeven, zijn sinds de ontkoppeling van de goudstandaard sinds 1971 bijna alle mondiale reservevaluta’s afhankelijk van niets dan vertrouwen. Met andere woorden: fiat (regulier) geld betreft net zo’n gebakken lucht als cryptovaluta.

Opvallende conclusie van de Fed, maar absoluut waar.

Vertrouwen

In het geval van de dollar bestaat dat vertrouwen in de Amerikaanse overheid en haar economie. U mag voor uzelf bepalen of dat vertrouwen gerechtvaardigd is. Voor bitcoin en andere cryptovaluta bestaat het vertrouwen in de geniale computercode die Satoshi Nakamoto tien jaar geleden publiceerde, en tot op zekere hoogte ontwikkelaars.

In het artikel wordt verder ingegaan op het feit dat bitcoin een beperkt aanbod kent, wat er voor zorgt dat het een deflatoir karakter heeft. Daarmee zou bitcoin met de tijd, en in verwachting dat het een grotere adoptie zal kennen, meer waard moeten worden.

Inflatie

Daarnaast schrijft de Fed ook dat cash geld een beperkt aanbod kent. Dat, aan de andere kant, is natuurlijk onjuist. Centrale banken kunnen geld bijdrukken tot ze een ons wegen, wat het ten alle tijden een inflatoir instrument maakt, en uiteindelijk waardeloos.

Het is alom bekend dat inflatoir monetair beleid globaal wordt gevoerd, waarbij centrale banken een inflatiebeleid van 2 procent voeren.

Niet voor niets dat goud als geld de tand des tijds heeft doorstaan, daar het altijd intrinsieke waarde kende. Daar waar al het geld dat fiat (=goedgekeurd) uitgegeven is zonder koppeling aan goud of zilver altijd ophield te bestaan, voornamelijk wegens (hyper)inflatie.

Hoewel de Fed er in haar bericht op wijst dat ze in feite geen geld drukt – in de zin van fysieke biljetten – erkent ze wel haar vermogen om de geldhoeveelheid uit te breiden.

Bronnen: Fortune, St Louis Fed

Foto: Flickr / Chris Juncker

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer