Frankrijk wil cryptomunt Facebook uit Europa weren

Frankrijk wil de cryptomunt Libra van techgigant Facebook gaan weren uit Europa. Libra bedreigt de ‘monetaire soevereiniteit van overheden’, aldus Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën.

‘Frankrijk wil Libra weren uit Europa

Diverse media halen persbureau AFP/Arabnews als bron aan. Zij citeren Le Maire als volgt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Ik wil hier duidelijk over zijn: zoals nu het plan van Libra voorligt, gaan wij de ontwikkeling ervan in Europa absoluut niet goedkeuren’. [/penci_blockquote]

Het land heeft de woorden van Le Maire noch bevestigd noch ontkend.

De minister maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst van de OECD, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Frankrijk geldt als een invloedrijk land binnen de Europese Unie, de G7 en andere financiële overlegorganen.

Een potentieel verbod zou voor de Libra Association, gevestigd in Zwitserland, een tegenslag betekenen.

Diverse politici en beleidsmakers hebben hun zorgen geuit over de cryptomunt en private blockchain die Facebook in 2020 wil lanceren.

Licentieplichtig

Deze week maakte ook de Zwitserse toezichthouder FINMA bekend dat het project licentieplichtig is en dat er aanvullende regels van toepassing zijn. De waakhond heeft daarvoor een aantal richtlijnen voor stablecoins opgesteld.

Thomas Jordan, de president van de Zwitserse centrale bank, waarschuwde onlangs dat zogeheten stablecoins die aan vreemde valuta’s zijn gekoppeld het monetaire beleid kunnen belemmeren.

Libra Association is de centrale organisatie (met daarin tientallen bedrijven) die de blockchain beheert en de cryptomunt centraal uitgeeft.

Dat is een duidelijk verschil met een publieke, censuurvrije blockchain zoals bitcoin (BTC) waar geen centrale entiteit of derde partij zeggenschap over heeft.

Lees meer over:
cryptomuntFrankrijklibra

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...