G7 tegen Facebook: ‘De Libra komt er nog niet, er zijn eerst regels nodig’

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Facebook zich op het financieel strijdtoneel meldde. Met de Libra wilde het een stap zetten naar privaat geld, onder het motto ‘bank the unbanked’.

Het bleek een zet te zijn die de ogen van regelgevers opende. Kort na de aankondiging wisten allerlei Sindsdien is het relatief stil gebleven rondom het project. Tot nu: de G7 heeft laten weten vooralsnog tégen dit initiatief te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Libra van Facebook

Landen die behoren tot de grootste economieën ter wereld, lieten in een conceptverklaring weten dat ze zich aanvankelijk gaan verzetten tegen de lancering van Libra. Dat blijkt uit een rapport van 12 oktober, meldt Reuters.

Centrale bankiers en de ministers van Financiën hebben in een topoverleg de hoofden gebogen over dit thema. Het gaat om de vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Deze groep staat ook wel bekend als G7.

Ze zijn van mening dat wereldwijde stablecoin projecten moeten stoppen in afwachting op passende regelgeving.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De G7 blijft volhouden dat er geen enkel wereldwijd stablecoin project in werking mag treden totdat het voldoet aan de relevante wetten en regels voor toezicht. Hiervoor hebben we een goede standaard en passend ontwerp nodig.”[/penci_blockquote]

De verklaring is afkomstig van vertegenwoordigers van de zeven landen. In juni 2019 is er een onderzoek gestart hoe centrale banken cryptocurrency’s kunnen reguleren. De groep uit zijn bezorgdheid over antiwitwaswetgeving en de regels voor de bescherming van consumenten.

Vraagtekens bij stablecoins

In een rapport van eerder deze maand stelden ze dat “mondiale stablecoins” een bedreiging vormen voor het wereldwijde financiële systeem.

Mede hierdoor kan de stablecoin van Facebook geen goedkeuring verwachten van de toezichthouders. Eerder werkten Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland al samen om te voorkomen dat de Libra in Europa gelanceerd mocht worden.

In april bracht de Financial Stability Board (FSB) van de G20 een uitgebreide studie uit over stablecoins met 10 aanbevelingen om deze te reguleren.

In het overleg van de G7 sprak met ook over ransomware aanvallen. Ze stellen dat “essentiële functies en de veiligheid en welvaart in gevaar worden gebracht”. Ook hebben ze twijfels over de stabiliteit van het betaalsysteem en de thema’s zoals privacy en het heffen van belastingen.

Intern waren er ook twijfels over Libra. In het consortium aan betrokken partijen zaten ook afhakers: MasterCard, VISA, Shape en Paypal lieten het project links liggen. In oktober 2019 ondertekenden 21 overgebleven bedrijven voor een verdere de samenwerking.

Bitcoin

Het laat een mooi contrast zien met Bitcoin. Want waar deze cryptomunt persmissieloos en decentraal is, bestaat het inmiddels al weer bijna 12 jaar.

Bitcoin heeft een start gehad dat geen enkel project kan evenaren. Het is bedoeld om te werken buiten de gevestigde orde en hun regels om. Dat is iets waar privaat uitgegeven (mandjes van) geld nu tegenaan lopen.

Het netwerk is inmiddels dermate groot dat het niet zomaar even te stoppen is. Het heeft er natuurlijk ook alles mee te maken dat Bitcoin geen echte baas heeft. Satoshi Nakamoto heeft het project achter zich gelaten, terwijl Facebook overduidelijk de kar trekt voor Libra.

Lees meer over:
Facebooklibra

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers verplettert aandelen, goud en obligaties

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

lange termijn crypto binance Bitcoin
Binance trekt licentie in Abu Dhabi in

Cryptobeurs Binance heeft een aanvraag voor een licentie in Abu Dhabi-licentie, aldus Reuters. Het is...

Bitcoin
Block start met pre-orders van Bitkey hardware wallet voor 95 landen

Block, het bedrijf van Jack Dorsey, gaat zijn self-custodial bitcoin wallet in meer dan 95...

Bitcoin
Do Kwon vecht besluit over uitlevering aan en gaat in hoger beroep

Do Kwon zou na 15 december uit Montenegro worden uitgeleverd. De mede-oprichter van Terraform Labs...

Nieuws
Crypto Analist Voorspelt 70% ADA Koers Stijging December – Kan Cardano 1 Euro Worden?

Recente ontwikkelingen in de wereld van Cardano (ADA) hebben de aandacht getrokken van crypto analisten,...

Lees meer