'Bitcoin is valuta van de toekomst zodra de dollar en euro vallen', zegt Marc van der Chijs

'Bitcoin is valuta van de toekomst zodra de dollar en euro vallen', zegt Marc van der Chijs

Het "R"-woord valt steeds meer, ook in Nederland. Het Coronavirus en met name de economische naschok doen de westerse economieën op een nieuwe recessie afstevenen.

Denkt ook Marc van der Chijs, een gevierd ondernemer en een bekende bitcoiner. Hij is "extreem druk" met onder meer het opzetten van nieuwe bedrijven, maar zijn boodschap is somber.

Tijdens de podcast Hup Bitcoin komt onder meer aan bod: de Coronacrisis en het falen van de RIVM, helikoptergeld in Amerika en het beleid van president Trump. En het afbrokkelende vertrouwen in het fiatstelsel en de rol van bitcoin (BTC) als alternatief monetair idee.

Gelijk de Hup Bitcoin podcast luisteren?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door: Bitcoin Meester en Yieldt.

Coronacrisis

“Ik voorzie dat de lockdown situatie in de westerse wereld sowieso nog een paar maanden extra gaat duren. Landen hebben de situatie totaal onderschat. Ook Nederland is te laat met testen en het inkopen van mondkapjes.

Ik ben verbaasd dat het model van China niet is gekopieerd. Namelijk 3 weken een volledige lockdown iedereen testen en iedereen een mondkapje. Dus geen halfbakken oplossing zoals in Nederland, waarbij alle winkels, supermarkten en bouwmarkten nog open zijn. Mensen ook zonder symptomen kunnen het virus bij zich dragen en besmetten anderen als ze in de rij staan.

Over het dragen van een mondkapje wordt lacherig gedaan, maar het is nodig om het virus niet te verspreiden. De RIVM raadt het dragen ervan af, wat een grote fout is. De reden is een politieke. Nederland heeft simpelweg geen mondkapjes. En zodra mondkapjes bestellen, bestellen ze de verkeerde! Daar kan ik echt niet bij als ondernemer. Het lukt de overheid wel.

De RIVM neem ik al langer niet meer serieus. In januari zeiden ze: de kans dat het virus besmettelijk is, is héél klein. Nu zeggen: "Mondkapjes helpen niet om verspreiding tegen te gaan". Ik vind het heel vervelend, maar het gaat Nederland heel veel geld kosten. Veel mensen gaan hun baan kwijtraken, de kans dat de gehele Nederlandse economie instort is zeer aanwezig'.

Economische recessie

'Ik neem mezelf even als voorbeeld. Normaal ga ik drie keer per week naar een restaurant en heb ik 2 hotelovernachtingen. Ik vlieg regelmatig. Maar dat doe ik allemaal niet meer. Daarmee bespaar ik ruim 20.000 dollar per maand. Ik tank amper benzine nu. Maar denk ook aan kledingwinkels, kappers etcereta. Kortom, iedereen geeft 30 tot 40% minder geld uit.

Stel dat je tijdens of na de Coronacrisis je baan verliest, dan gaat de hand verder op de knip. Ik voorzie dat het Bruto Nationaal Product in het tweede kwartaal (april t/m juni) met 30 tot 40% krimpt. En in het derde kwartaal vermoed ik ook een krimp van minstens 20%. Je hebt het dan niet meer over een Recessie, maar een Depressie.

In Nederland is er nog bijstand, maar in Noord-Amerika niet. Hier in Vancouver zijn al winkels afgegrendeld vanwege angst voor rellen. Mensen hebben binnenkort geen eten meer. Dat is een heel vervelende situatie'.

Noodpakketten van overheden

'De Amerikaanse overheid heeft een extreme hoeveelheid aan nieuw geld bijgedrukt. Dat is deels geld wat banken aan elkaar uitlenen op basis van Repurchase Agreements (repo's). Maar het zijn ook opkoopprogramma's (bail-outs) van bedrijfsschulden, iets waar ik het totaal niet mee eens ben. Ook krijgt elke Amerikaan éémalig $1.200 dollar, die de komende maand uitbetaald wordt.

Maar is dat wel genoeg? De gezondheidsminister hier in Canada verwacht dat deze situatie nog zes maanden in beslag gaat nemen. Dat klinkt heel extreem, er bestaat nog steeds een reële kans dat de lockdown nog 6 tot 9 maanden duurt. Niemand kan dan voorzien, ook onze politieke leiders niet, wat de gevolgen gaan zijn. Voor de economie, de beurzen etcetera.'

Het bijdrukken van geld is op de lange termijn geen oplossing, want het leidt tot een hogere inflatie, een geldontwaarding van de dollar. Hoe kom je uit die situatie? De dollar is nu de wereldmunt, maar zijn er alternatieven?

Het zet extreme druk op het huidige monetaire stelsel, wat volgens mij niet meer werkt. Het is puur gebaseerd op vertrouwen. We hebben een waardevaste munt nodig die niet te manipuleren is door een centrale bank. We gaan dan terug naar de goud standaard, want het is nog te vroeg voor de bitcoin standaard. Het zal een digitale munt zijn, cash geld zal verdwijnen'.

Aandelenbubbel

'Ja, deze crisis legt een aantal systeemfouten bloot, waaronder de bubbel op de de aandelenmarkten. Die spat nog helemaal uiteen. Want mensen onderschatten de situatie compleet. Ik zit volledig in de putopties momenteel. Bedrijven stoppen de noodpakketten in hun eigen aandelen, waardoor mensen denken: de bodem is bereikt, de aandelen stijgen weer. Maar ik vermoed dat de Dow Jones nog 30 tot 40% omlaag gaat.

De enige oplossing op de korte termijn is een vaccin voor het virus of een behandeling die de effecten indamt. De oplossing die China heeft gekozen is de enige juiste, een complete lockdown.

Dat betekent inderdaad dat burgers een deel van hun privacy moeten opgeven. Maar je kunt de afspraak maken met elkaar om dat daarna terug te draaien'.

Bitcoin prijsdip

'Mensen hebben geen geld meer, dat is een probleem. Er is veel geld verloren met aandelen of met bitcoin. Mensen verliezen hun baan of hun baan is onzeker geworden. De pensioenen liggen op een steeds lager niveau. Mensen geven geen geld uit aan bitcoin momenteel. De hele marktsituatie is in een paar weken veranderd. All bets are off. Geen idee wat er de komende tijd gaat gebeuren'.

Bitcoin is gecorreleerd met aandelen omdat BTC heel liquide is. Als je vandaag 10 miljoen aan BTC wilt verzilveren, dan kan dat. De prijs gaat niet ineens plots zakken daardoor. Ik had zelf rond $7.300 bijgekocht, net vóór die dip naar $3.850. Maar ik lig daar niet wakker van.

Op de lange termijn is dat gewoon een goede prijs. Ik hou me vast aan het stock-to-flow model van Plan B, dat is absoluut het beste model wat er nu te vinden is. Maar nu staat de hele wereld om zijn kop, hoe reageert bitcoin daarop? Dat weet ik ook niet'.

Eigenlijk is alleen de dollar een safe haven op dit moment. De waarde ervan is met iets van 10% gestegen. Ik zat voorheen ook nooit in goud, maar toen bitcoin dipte twee weken geleden, vond ik de tijd rijp om ook in goud te zitten. Maar Bitcoin gaat het nog steeds op de lange termijn beter doen dan goud, mijn mening is daarover niet veranderd'.

Moderne monetaire theorie (MMT) versus bitcoin

'De valuta van de toekomst is bitcoin, omdat het huidige fiatstelsel niet werkt. En dat komt door het helikoptergeld van de overheden, die het verdeelt over banken, bedrijven en ook burgers.

Op de lange termijn is bitcoin als monetair stelsel veel sterker. Maar ik had niet voorzien dat BTC niet de "hedge" zou zijn op dit moment. Goud is ook geen "hedge" gebleken overigens. De lange termijn prognoses voor BTC zijn lastig in te schatten, maar er zit meer rek in dan goud.

Centrale banken hebben hun macht verloren. Ze hebben eigenlijk geen opties meer. De rente is opnieuw verlaagd, ze gaan door met onbegrensd geld drukken. Je krijgt een situatie waarbij er een nieuwe wereldmunt nodig is. In Europa zal de Europese Centrale Bank als noodmaatregel bail-ins gaan toepassen.

Waarbij mensen hun spaargeld moeten opgeven om banken te redden. Christina Lagarde wéét dat dat werkt, want ze heeft dat eerder toegepast in Cyprus. Ik had daar een zakelijke bankrekening en moest een deel van mijn spaargeld inleveren. Dat heeft me in 2013 toen in de armen van bitcoin gedreven.

Ik ben ook het vertrouwen in banken compleet kwijt. Wie gaat de Deutsche Bank redden? Moeten de ABN AMRO en ING dan inspringen? Niemand die het weet'.

Nieuwe monetaire munt

'Ik voorzie voor de toekomst een valutamandje zoals de Libra, maar dan aangevuld met goud en bitcoin als onderpand voor meer zekerheid. Zodra bitcoin in dat nieuwe monetaire mandje komt, gaat de prijs explosief stijgen. Maar voorlopig zal onder meer de acties van Trump een dergelijk project tegenhouden. Amerikanen krijgen steeds meer door dat hij géén leider is.

(...) Tegen beginners in bitcoin zijn er altijd: stop niet meer dan 5% van je vermogen in bitcoin als je het niet begrijpt. Sommigen slapen slecht door de volatiliteit. Ik ga toch niet verkopen, dus een daling naar $3.850 maakt mij niet meer uit.

Tip 2: zet het niet op een exchange. Stel dat de banken omvallen, wie gaan de exchanges dan redden? Zorg gewoon dat je eigen bitcoin op een hardware wallet staat.'

Bitcoin (mining)

'Het duurt nog steeds langer om miners te krijgen. De levering van nieuwe mining apparatuur laat twee maanden langer op zich wachten.

Toen de hashrate zo idioot hoog was, kon eigenlijk niemand met winst minen. Door de recente daling van zowel de hashrate en difficulty rate is het minen van bitcoin weer 40% winstgevender.

Met Bitmain doe ik geen zaken meer, dat zijn een stelletje boeven wat mij betreft.

Bitmain doe ik geen zaken mee, dat zijn een stelletje boeven. Dat ze hun nieuwe miners, de S19 Antminer, pas op 11 mei uitleveren, zegt genoeg. Ze willen eerst zelf ermee minen voordat de concurrentie dat kan.

Anchor

Youtube

Lees ook - Marc van der Chijs: “Je kunt beter Bitcoin sparen dan voor je pensioen”

Lees meer over:
Bitcoin hup bitcoin goud interview

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

'Bull run voor bitcoin koers moet nog beginnen', zegt deze Nederlandse quant

De rek uit de bitcoin prijs is er nog lang niet uit. Dat concludeert de Nederlandse, anonieme quant Geert-Jan Cap in een nieu...

Goedemorgen Bitcoin: 'Bitcoin bull run is pas begonnen'

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 34,981.70USD. De afgelopen 24 uur is de prijs met -6.00% veranderd e...

Bitcoin beurs Livecoin stopt na hack en heeft nog $5,4 miljoen aan assets

De Russische bitcoin exchange Livecoin moet de deuren sluiten. De beurs was tijdens de kerstdagen slachtoffer van een grootsc...

Record aantal Bitcoin nodes in 2021

Steeds meer bitcoiners draaien een eigen node.  Volgens Bitnodes.io zijn er nu 11.558 bereikbare nodes. Een ander platform ge...

Er waren nog nooit zoveel adressen met meer dan 1.000 Bitcoin (BTC)

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen maanden flink gestegen. Het zijn vooral de whales die ondanks de hogere prijzen de sch...

'Bitcoin stoot techaandelen van de troon als meest populaire asset'

Amerikaanse fondsmanagers zijn bullish op bitcoin. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Bank of America, die fondsmanagers v...

'Illegale betalingen met Bitcoin zijn mogelijke bedreiging', volgens Janet Yellen

'Bitcoin is een bedreiging en een zorg voor overheden', stelt de aanstaande minister van Financiën Janet Yellen. Ze was tusse...

Nvidia overweegt om weer crypto mining CPU's te gaan produceren

Chipgigant Nvidia overweegt om crypto mining chips te gaan produceren. Zodra de vraag er is, dan moeten we dat gaan doen, zo...

Het monetair beleid van Bitcoin (BTC): duidelijkheid en zekerheid

In een wereld waar centrale banken de macht hebben over het geld biedt bitcoin (BTC) een alternatief. In plaats van dat je en...

'Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen'

Er wordt vaak geroepen dat bitcoin voor criminelen is. Deze uitspraken zijn echter op weinig gegevens gebaseerd. Verschillend...

Lees meer

Net binnen

China wereldleider op bitcoin markt ondanks ontmoedigingsbeleid regering

China is nog steeds de onbetwiste leider op de bitcoin markt, concluderen de onderzoekers van Messari. Dat staat te lezen in...

Er waren nog nooit zoveel adressen met meer dan 1.000 Bitcoin (BTC)

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen maanden flink gestegen. Het zijn vooral de whales die ondanks de hogere prijzen de sch...

'Illegale betalingen met Bitcoin zijn mogelijke bedreiging', volgens Janet Yellen

'Bitcoin is een bedreiging en een zorg voor overheden', stelt de aanstaande minister van Financiën Janet Yellen. Ze was tusse...

'Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen'

Er wordt vaak geroepen dat bitcoin voor criminelen is. Deze uitspraken zijn echter op weinig gegevens gebaseerd. Verschillend...

Het monetair beleid van Bitcoin (BTC): duidelijkheid en zekerheid

In een wereld waar centrale banken de macht hebben over het geld biedt bitcoin (BTC) een alternatief. In plaats van dat je en...

Lees meer